четвер, 25 червня 2020 05:40

Суддів не каратимуть за неправосудні вироки

Конституційний суд визнав неконституційною кримінальну статтю про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки. Рішення ухвалив 11 червня. Задовольнив подання 55 народних депутатів.

КС дійшов висновку, що у статті 375 Кримінального кодексу не визначили критерії, за якими можна встановити — який вирок, ухвала чи постанова є неправосудними. Не розкритий і зміст слів "завідомо неправосудний". А це нібито може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину.

Стаття 375 втратить чинність за пів року. Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею, відповідно до Конституції й цього рішення.

— Це означає, що представники суддівських кланів у КС зробили черговий подарунок суддям, — говорить 33-річний Михайло Жернаков, експерт із судової реформи.

— Скасували запобіжник, який хоч якось втримував їх від свавільних рішень. Система дисциплінарної відповідальності не працює. Вища рада правосуддя замість того, щоб карати, залишає їх на посадах. Наприклад, суддів Майдану й інших, які приймали очевидно неправосудні вироки. Притягнення до кримінальної відповідальності — єдине, що їх зупиняло. Тепер можуть не боятися й ухвалювати що завгодно і як завгодно.

Щоб українці відчули, що у країні є справедливий суд, треба змінити тих, хто відповідає за якість суддівського корпусу. Це два органи — Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя. Їх почали міняти восени торік, звільнили членів Вищої кваліфкомісії. На цьому все закінчилося. Нових не відібрали.

Зараз ви читаєте новину «Суддів не каратимуть за неправосудні вироки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути