пʼятниця, 14 грудня 2018 07:55

Суд повернув Насірова у крісло голови Державної фіскальної служби

Автор: WWW.UNIAN.NET
  Колишній очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров може повернутися на свою посаду. Прокурори не змогли довести у суді наявність у нього британського громадянства. Також звинувачують у перевищенні службових повноважень та вчиненні дій, які завдали державі збитків на суму два мільярди гривень
Колишній очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров може повернутися на свою посаду. Прокурори не змогли довести у суді наявність у нього британського громадянства. Також звинувачують у перевищенні службових повноважень та вчиненні дій, які завдали державі збитків на суму два мільярди гривень

— Судом я поновлений на посаді. Зараз потрібна формальна процедура — рішення Кабміну, щоб вступив у повноваження голови Державної фіскальної служби. Приступлю до обов'язків і буду працювати, — каже 39-річний Роман Насіров 12 грудня в ефірі одного з телеканалів.

За день до того Окружний адмінсуд Києва поновив Насірова на посаді керівника ДФС. Держава має йому виплатити 184 тис. грн компенсації.

Кабмін звільнив Романа Насірова 31 січня цьогоріч. Його звинувачують у зловживанні службовим становищем. Слідчі вважають, що протягом 2015–2016 років в інтересах народного депутата Олександра Онищенка наказував керівникам регіональних органів ДФС ­давати розстрочення податкового боргу. Цим завдав шкоди державі на 2 млрд грн.

Суд відсторонив Насірова від посади в березні 2017-го. Його звільнили через імовірну наявність британського громадянства. Та в суді прокуратура не змогла цього довести.

У Кабміні кажуть, подаватимуть апеляцію на рішення про поновлення.

— Насірова поновили на посаді через порушення процедури звільнення. Його адвокати скористалися цим, — каже політолог Тарас Загородній, 39 років.

— Повернутися на роботу Насіров скоріше за все не зможе — потрібне рішення Кабміну. Але можливо, що кримінальну справу проти нього, яку розглядають у суді, закриють. Бо, за законом, керівник ДФС може надавати розстрочення боргів. Його ж не спіймали на хабарі, з валізою грошей. Велика ймовірність, що буде або умовний термін, або виправдувальний вирок.

— Справу Насірова про зловживання службовим становищем близько року слухають у суді. За цей час зачитали десь 300 сторінок обвинувального акта. Наступні 300 зачитуватимуть ще рік, — каже виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк, 31 рік.

— Процес затягують. Засідання можна призначати частіше, щоб справу слухали щотижня, а не з проміжками в місяці. Чи судді не хочуть приступати до оцінки доказів. Чи адвокати намагаються затягнути розгляд до повернення Насірова на посаду.

Не відомо, які докази підготували НАБУ і САП — їх у суді ще не досліджували і найближчим часом не будуть. Хіба що запустять незалежний антикорупційний суд і направлять справу туди. Це прискорить процес.

У справах НАБУ фігурують особи з високим "дахом". Насіров — комфортна президенту людина. До того, як стати керівником ДФС, очолював податковий комітет у парламенті від БПП.

"Як хтось, кого звільнили з посади в уряді після звинувачень у ­привласненні 70 мільйонів доларів з бюд­жету, може бути поновлений на посаді? Незрозумілі судові рішення на зразок цього надзвичайно шкодять іміджу України", — написав екс-посол США 65-річний Стівен Пайфер у "Твіттері".

— За 3,5 місяці до виборів покращити імідж владі вже не вдасться. Тому й не наважується ні на які рішення, — каже політичний оглядач 54-річний Леонід Швець. — Це підтверджує і ситуація з Сергієм Семочком (першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки журналісти звинувачують у тому, що його родина має бізнес в окупованому Росією Криму та російські паспорти. — ГПУ). ­Нічого не заважало хоча би відсторонити його на час розслідування. Цього не зробили.

Натомість Порошенко веде польову роботу на виборчих дільницях. Днями закликав не звільняти поштарів. Так набирає армію агітаторів у селі.

Рейтинги завмерли. Не ростуть ні в Юлії Тимошенко, ні у президента. Їхні гасла "Новий курс" та "Армія. Мова. Віра" — вже ніхто не "купує". Тому гратимуть у різні форми гречки, підкупу. На цьому тлі зростає бажання бачити на чолі держави когось нового.

Вийшов під заставу 100 мільйонів

Роман Насіров 2014 року пройшов у Верховну Раду від "Блоку Петра Порошенка". Із травня наступного — призначений головою ДФС. Має юридичну освіту.

2 березня 2017-го його затримали співробітники НАБУ у лікарні "­Феофанія". За тиждень вийшов під заставу 100 млн грн. Їх внесли тесть і дружина Катерина Глімбовська. Подружжя виховує двох синів і доньку.

У декларації Роман Насіров вказав чотири земельні ділянки. Нібито має незадекларовану квартиру в Лондоні. Дружина володіє чотирма земельними ділянками, двома житловими будинками і садовим у селищі Козин Київської області. Має п'ять квартир у столиці. 14 земельних ділянок на Чернігівщині родина орендує. Мають чотири іномарки — дві "Тойоти", "Лексус" та "Рендж Ровер". Дружина задекларувала мотоцикл "Харлей девідсон". На банківських рахунках тримає 5,5 млн грн. Її чоловік у банках має 2, 7 млн грн. Торік подружжя заробило понад 9 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Суд повернув Насірова у крісло голови Державної фіскальної служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути