вівторок, 22 січня 2013 00:00

"Що заважає поганим танцюристам — ми знаємо"

— Ніхто вам, як то кажуть, пальці в двері не засовував, — говорить президент 62-річний Віктор Янукович міністрам під час засідання Комітету економічних реформ у четвер. —  Ніхто не примушував брати відповідальність. Хочеш, можеш — будь ласка. Наміри наші у 2012 році були великі, а рівень виконання — низький.

Янукович робить паузу після кожного слова. Його слухають мовчки. За овальним столом у яскраво освітленому залі державних засідань Адміністрації президента сидять міністри. Перед кожним — папірці з доповідями та пляшки з "Моршинською" у зеленому склі. По ліву руку від президента — секретар Ради нацбезпеки й оборони Андрій Клюєв, праворуч — прем'єр Микола Азаров.

Журналістів сюди не пустили. Вони спостерігають за засіданням  із монітора у прес-центрі.

Після паузи Янукович повертає голову до Азарова. Обоє одягнуті у чорні костюми, білі сорочки та з яскраво-синіми краватками.

— Хочу почути від вас, Микола Янович, чому не реалізували реформи, — каже президент із притиском.

65-річний Микола Азаров згорблюється, схиляє голову.

— 2012 рік став для України дуже ніпростим, — читає він із папірця, голос захриплий, очей не піднімає. — На жаль, показнікі економічного розвитку були нізшими, ніж ми очікували. Не всі заходи було реалізовано у повному обсязі. Багато важливих запланованих цілей не досягнуто. Рівень виконання не може нас задовольнити. Деякі міністерства просто не змогли реалізувати той обсяг роботи, який на них покладено. Тому, цілком логічні ті зміни, що провів прізідєнт України.

Азаров замовкає на 10 с та киває в бік Януковича. Доповідає 25 хв. Наступною слово бере заступник голови Адміністрації президента 52-річна Ірина Акімова:

— За останніх півроку виявлено понад 110 тисяч сімей, які потребують допомоги, — каже Акімова і дивиться на президента. Той киває. — На жаль, не всі регіони поставилися відповідально до виконання цієї важливої роботи. Івано-Франківська, Львівська і Тернопільська області на рівні обласних рад практично заблокували цей процес. Досі цей саботаж продовжується у Львові й Тернополі. У цих регіонах страждають люди, які не можуть отримати підтримку соціальних працівників.

Янукович прокашлюється.

— В чому була різниця між доповіддю прем'єр-міністра й Ірини Акімової? — питає він і по черзі оглядає міністрів. — Микола Янович не критично віднісся до своєї роботи. План виконали на 35 відсотків. Микола Янович, як так можна? Розумію, недовиконати на 10 чи 20, але таке...

Він закочує очі. Азаров крутить пальцями чорну кулькову ручку і мовчить.

— Це — саботаж, — суворо випалює після паузи Янукович. Журналісти сміються півхвилини. Азаров зосереджено дивиться на свої руки. — Наші виконавці не готові були ні морально, ні, я би навіть сказав, духовно.

— Духовно. Напевне від Кирила набрався, — вигукує хтось із журналістів.

— Не вистачило їм волі відмовитися врешті-решт від свого минулого, яке пов'язане з корупцією, — продовжує Янукович. — Ми не маємо права закривати очі на правду, не маємо права жити в якомусь, як кажуть, розовому, рожевому світлі. Що заважає поганим танцюристам — ми знаємо.

Янукович мовчить і хитає головою кілька секунд.

— Наша економіка потребує модернізації припливу інвестицій, доступу до світових ринків, — доповідає про план дій на цей рік міністр економіки 50-річний Ігор Прасолов. — Цього ми зможемо досягти, тільки зробивши Україну привабливою для бізнесу.

Янукович підпирає голову правою рукою. Дивиться у підлогу.

Засідання триває 1,5 год. Міністри розходяться. Говорити із журналістами відмовляються.

Прасолов виходить із зали та прямує до гардеробу. Бере довге чорне пальто. Одягається. Його оточують журналісти:

— Зарплату підняли на 13 гривень. Що може купити українець на 13 гривень?

— Нічого казати не буду, — усміхається. — Без коментарів.

Швидко крокує коридором геть.

 

"Янукович готовий пожертвувати Азаровим"

Президент сварив прем'єра, наче власник чи президент футбольного клубу — тренера. Так вважає політолог 48-річний Володимир Цибулько:

— Критика Азарова — це сигнал не для внутрішнього вжитку, а для Заходу. Обставини можуть складатися так, що заради позики Міжнародного валютного фонду доведеться пожертвувати фігурою Азарова. Президент показує Заходу, що готовий звільнити прем'єра.

 

Зараз ви читаєте новину «"Що заважає поганим танцюристам — ми знаємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути