четвер, 07 лютого 2008 17:12

Секретаріат президента до Луценка не байдужий

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Геннадій Москаль тримає на робочому столі головні книги ісламу, юдаїзму та християнства — Коран, Тору та Біблію. Жартує, що змушує своїх відвідувачів присягати на них говорити лише правду
Геннадій Москаль тримає на робочому столі головні книги ісламу, юдаїзму та християнства — Коран, Тору та Біблію. Жартує, що змушує своїх відвідувачів присягати на них говорити лише правду

Нардеп-"нашоукраїнець" Геннадій Москаль, 57 років, призначає зустріч у Міністерстві внутрішніх справ. Він — позаштатний радник Юрія Луценка.

Перед МВС стоять близько 20 пікетувальників. Вимагають звільнення Луценка з посади міністра через бійку з київським мером Леонідом Черновецьким.

— Нужда їх заставила, — каже Москаль про прихильників мера, коли зустрічає біля дверей свого кабінету.

На робочому столі розкладені стоси паперів. На стіні — фото президента Віктора Ющенка. Москаль просить не фотографувати його, доки не одягне піджака. Сідає за стіл для нарад. На ньому — три книги: Біблія, Тора та Коран.

— Став руку! — каже він. — Коли люди до мене приходять, я їх прошу поставити руку на одну з цих книг, щоб вони мені потім говорили тільки правду.

Пропонує чай і каву. Пригощає шоколадними цукерками.

— Так простиг, що страшне! — скаржиться Москаль і прикриває обличчя, коли кашляє.

Ви особисто готові вступати в єдину партію на основі "Нашої України — Народної самооборони"?

— Я не є представником ніякої партії. І проти кого об"єднуватися? Останнім часом розмови про єдину партію здохли. "Бобік здох!" — усміхається "нашоукраїнець". — Мабуть, ідея була ніяка. Справа в тому, що "Народна самооборона" — це громадська організація. Об"єднати її з партіями неможливо. Чесно кажучи, чи буде об"єднання, чи не буде — мені по барабану. Дев"ять українців звести докупи майже неможливо. Бо в кожного свої амбіції, великі плани і "наполеонівські" програми.

Чому ж перед виборами говорилося протилежне?

— Запитайте тих, хто казав. Я цього не говорив. І Луценко теж (за тиждень до дострокових виборів в інтерв"ю "ГПУ" Юрій Луценко запевняв, що єдину партію створять у жовтні-листопаді 2007 року. — "ГПУ").

Тобто ви об"єднання не хочете?

— "Народна самооборона" не може чогось хотіти чи не хотіти. Ми громадська організація, і нас силовим методом не затягнеш. Партії мають об"єднуватися з партіями. Все. Крапка. Хто це обіцяв, то хай доведе до кінця. Я не проти. "За базар надо отвечать".

Те, що Путін зробив "Єдину Росію", — того в Україні ніколи не буде. Тим більше, у нас немає людини, яка би стала лідером єдиної партії.

Хто сьогодні претендує на роль лідера партії? — запитує сам у себе Москаль й одразу ж дає відповідь: — Луценко? Так. Я з вами згоден. Але він вже не піде після того, яку він має подяку за те, що на своєму горбу витягнув блок. Думаю, більше не захоче когось витягувати.

Чи може бути так, що на наступних виборах "Народна самооборона" увійде в Блок Юлії Тимошенко?

— А може, БЮТ до нас прийде? А що? Будуть вибори, тоді думатимемо. Можливо, ми підемо і самі. А доки ми в блоці НУ-НС, в одній фракції і нікуди не йдемо. Навіть незважаючи на всі перипетії, порушення справ у відношенні Луценка, через переслідування і неоднозначну політику в цьому питанні секретаріату не збираємося нікуди. Можливо, це все було розраховано на те, що Луценко грохне дверми "Народної самооборони", вийде з коаліції. Але ми цього не робитимемо. На зло ворогам.

Сьогодні Юрій Луценко виглядає більше міністром Юлії Тимошенко, аніж Віктора Ющенка...

— Луценко пішов міністром за квотою президента, завжди з повагою ставився до нього і ставиться. Але якісь там неадекватні дії щодо випадку Луценко — Черновецький більше були зі сторони секретаріату. Але Луценко і "Самооборона" це переживе.

Можуть так догратися, що БЮТ візьме всі 226 голосів

А чим він завинив перед Секретаріатом президента?

— Не можу сказати, чим. Луценко добросовісно виконував усе під час виборчих процесів. І в тяжкі хвилини захищав і захищає президента. Мабуть, є тенденційні відносини між людьми. Воно стає ясним сьогодні. Зрозуміло, що генпрокуратура сама ніколи не набралася б мужності, щоб порушити "від фонаря" справу щодо Луценка по факту побиття Черновецького.

Коли закінчиться тема конфлікту між Юрієм Луценком і Леонідом Черновецьким?

— Ця тема настільки заполітизована, що вона нічим не закінчиться. Втім, для Луценка вона закінчиться ростом популярності й рейтингу. Черновецький опиниться в ситуації "побитих у нас не люблять". Цю тему треба згортати, бо вона вже "наїла" оскоми.

Які у вас враження про перші кроки уряду Тимошенко?

— Намагаюся не забивати голову тим, що мені нецікаво. Я маю свої задачі — пишу законопроекти, працюю радником на громадських засадах.

Вам дозволено мати кабінет?

— А що, мене може хтось із кабінету вигнати? Проте я не користуюся ніякими пільгами, немає державної машини, водія, зарплату не беру. Для Луценка я вигідний, бо на мене Міністерство нічого не витрачає.

"Бютівці" говорять, що блокування парламенту вигідне Секретаріатові президента. Мовляв, так гальмують ініціативи Тимошенко...

— Хіба блокуються ініціативи Тимошенко? Президент і секретаріат зацікавлені, щоб депутати проголосували 12 законопроектів Ющенка. І, в першу чергу, Закон про Кабмін, що усікає повноваження Тимошенко і більше повноважень переходить до глави держави. Тому саме їм невигідне блокування Верховної Ради.

Коли вісім місяців не працював парламент, то що, уряд Януковича не працював?  Спокійно працював. Базових законів у нас достатньо. Я не думаю, що сьогодні уряд Тимошенко розвалиться, якщо Верховна Рад не працюватиме.

Наскільки довго уряд може працювати в такому режимі?

— Може всі чотири роки працювати. Немає такої великої історичної ролі Верховної Ради. Не буде її ще кілька років, то й що? Що, не будуть діти до школи ходити і шахтарі в шахти спускатися? Треба, звісно, приймати закони. Але це не національна катастрофа. Усі кажуть, що запахло достроковими виборами. То давайте подивимося, в кого сьогодні є шанси. Якщо йти на них, то знову плюс візьме тільки БЮТ. Всі інші — в мінусі. Партія регіонів рахує, що вона візьме більше. Нічого подібного, візьме менше. Можуть ще комуністи взяти трошки плюс. А взагалі-то, можуть так догратися, що БЮТ візьме всі 226 голосів, і одна партія візьме на себе всю відповідальність.

Ви керували двома географічно протилежними областями — Закарпатською та Луганською. Яка різниця?

— Мені було все одно, де працювати. Люди однакові, і проблеми такі самі. Є свій менталітет і спосіб життя, що складався роками. Більше не бачу відмінностей. На Сході — дурні політики, які заради отримання голосів лякали, що на Заході обрубують язики і пальці тим, хто говорить російською. Але до мене добре відносилися і там, і там (Луганська облрада висловлювала губернатору Москалю недовіру. — "ГПУ").

1950, 11 грудня — Геннадій Москаль народився у селі Задубрівка Чернівецької області
1976 — закінчив Київську вищу школу МВС
1978 — начальник відділу карного розшуку управління внутрішніх справ Чернівецького облвиконкому
1995 — начальник кримінальної міліції УВС у Чернівецькій області
1996 — начальник управління МВС у Закарпатській області
1997 — начальник Головного управління МВС в Автономній Республіці Крим
2000 — начальник управління МВС у Дніпропетровській області
2001 — голова Закарпатської облдержадміністрації
2005 — заступник міністра внутрішніх справ — начальник кримінальної міліції
2005 — голова Луганської облдержадміністрації
2006 — балотувався до Верховної Ради за списком блоку "Наша Україна" під 327-м номером
2007 — нардеп від блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Позаштатний радник міністра МВС
Одружений. Має доньку та двох онуків

Зараз ви читаєте новину «Секретаріат президента до Луценка не байдужий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути