пʼятниця, 17 березня 2017 05:30

"Саакашвілі позбавив бюджет мільярдних надходжень"

Автор: ФОТО З САЙТА www.odessa.report
  Міхеіл Саакашвілі записує телевізійне звернення до грузинського народу на одеському пляжі ”Дельфін” 8 жовтня 2016 року. Цього дня у Грузії проходили пар­ламентські вибори. Тодішній губернатор Одещини планував повернутися після них у Грузію. Але його партія програла
Міхеіл Саакашвілі записує телевізійне звернення до грузинського народу на одеському пляжі ”Дельфін” 8 жовтня 2016 року. Цього дня у Грузії проходили пар­ламентські вибори. Тодішній губернатор Одещини планував повернутися після них у Грузію. Але його партія програла

— Міхеіл Саакашвілі має репутацію успішного прези­дента-­реформатора Грузії. Але називати одеситів сепаратистами — це вкрай некоректно. Це люди, які зупинили проросійський шабаш у травні 2014-го, — каже політолог 42-річний Тарас Березовець.

На телеканалі "Україна" проаналізували роботу колишнього губернатора Одещини 49-річного Міхеіла Саакашвілі. 10 березня в ефірі вийшла друга частина репортажу "По слідах одеського реформатора".

— Навіть у перший місяць роботи Саакашвілі багато хто встиг розчаруватися. Аура очікування почала спадати що далі, то більше, — каже блогер 23-річний Леонід Барац.

— Він мотався областю під овації та аплодисменти і робив щось несуттєве, — говорить політолог Геннадій Чижов, 42 роки. — Поводився як естрадна зірка. Це — не біда, якщо є результат роботи. Але його не було.

Саакашвілі скоротив структурні підрозділи й апарат облдержадміністрації. У цей час не проводили тендери й не готували необхідні документи.

— У результаті адміністрація була знищена як орган державного управління, — каже 34-річний Анатолій Бойко, голова Одеського обласного комітету виборців. — Робив це під гаслом боротьби з корупцією, але вона не зникла. Наприклад, на хабарі затримали заступника губернатора. З новорічного корпоративу винуватців повели в наручниках. Брала київська прокуратура, не Давід Сакварелідзе (очолював тоді прокуратуру Одеської області, був заступником генпрокурора. — ГПУ).

Усім головам районних адміністрацій висловили недовіру — за ініціативою Саакашвілі. Нових відбирали по конкурсу.

— Майже із двох тисяч людей вибрали 20 некомпетентних, але вірних. З того моменту в обласній адміністрації почався хаос, — розповідали джерела в ОДА інформагентству "Українські новини".

9 жовтня позаторік Саакашвілі підписав передачу в приватні руки 1,5 га прибережної території поблизу курортної затоки в селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району.

Землю віддав підприємцю в оренду на 49 років — для спорудження й обслуговування рятувальної станції. Говорять, за підпис губернатор отримав 3 млн грн. Про це пише видання "Рупор Одеси". Там побудували готель і яхт-клуб.

Саакашвілі відкрив центр із надання адміністративних послуг. Для цього орендували перший поверх у приміщенні банку. На ремонт витратили 19 млн грн із бюджету.

— Саакашвілі ­переплачував шалені гроші за оренду, хоча було відремонтоване приміщення від обласної держадміністрації. Туди можна було заїхати, — говорить журналіст 34-річний Антон Нечипуренко. — Проіснував центр менше року. Закривав його губернатор із не меншою помпою, ніж відкривав.

У вересні 2016-го Саакашвілі пообіцяв ще один термінал і нову смугу для Одеського аеропорту. На "Фейсбуці" виклав макети робіт. Усе мали завершити до літа 2017-го. Але будівництво триває досі.

Траса Одеса — Рені залишилася однією з найгірших в ­Україні. Не закінчили реконструкцію Морського вокзалу в Одесі.

На місцевих виборах 2015 року 30-секундний рекламний ролик команді Саакашвілі обійшовся у 3 млн грн.

Також губернатор заснував благодійний фонд "На благо Одеси", купив службовий позашляховик.

— Гроші для фонду брав у місцевих напіволігархів. Із цього годувалася його команда, — говорить Геннадій Чижов. — Жили у 5-зіркових готелях, користувалися чартерними літаками.

Фонд "На благо Одеси" очолив колишній консул Грузії і приятель Саакашвілі 37-річний Теймураз Нішніанідзе.

"За відсутності Саакашвілі на робочому місці позаштатний губернатор Одеської області — Нішніанідзе. Будь-яке питання попередньо узгоджували через нього", — писав сайт "Страна.юа".

Саакашвілі має житло в Одесі й Києві. Столичний пентхаус із мансардою, за даними рієлторів, продається за $1 млн. Орендувати його коштує близько $5 тис. на місяць.

— Під час репортажу ми ходили дивитися, де живе Саакашвілі. Стикнулися з ним у дворі будинку. Це — за сто метрів від Майдану, — говорить Антон Нечипуренко.

Восени 2015 року Одеський припортовий завод мали приватизувати. Стартова ціна — $520 млн. Але Саакашвілі звинуватив підприємство в укладанні збиткового газового договору. Винуватцями назвав його керівників Миколу Щурікова та Сергія Перелому. Національне антикорупційне бюро відкрило справу, обох запроторили до СІЗО.

— Вдало спрацювала спайка Саакашвілі і НАБУ, — каже політолог 42-річний Андрій Миселюк. — У бюро велику роль грає його соратник Гізо Углава (перший заступник директора НАБУ. — ГПУ). Саакашвілі заробив бали на антикорупційній риториці й водночас позбавив бюджет багатомільярдних надходжень.

Суд виправдав керівників ОПЗ. Однак підприємство зупинило роботу на півроку. Збитки оцінюють у 13 млрд грн.

7 листопада торік Саакашвілі подав у відставку.

— Всі експерти заявляли, що йому пора йти. Політика подвійних стандартів неприйнятна для одеських і європейських реалій, — каже Геннадій Чижов.

Зараз ви читаєте новину «"Саакашвілі позбавив бюджет мільярдних надходжень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути