Ексклюзиви
середа, 17 травня 2006 18:18

Рудьковський та Кукоба втекли до Києва

Автор: фото: УНІАН
  Микола Рудьковський запевняє, що в якості депутата буде для чернігівчан кориснішим
Микола Рудьковський запевняє, що в якості депутата буде для чернігівчан кориснішим

Соціаліст Микола Рудьковський, 38 років, був обраний одночасно депутатом Верховної Ради та міським головою Чернігова. Мером Полтави обрали члена Партії регіонів Анатолія Кукобу, 57 років. Він, як і Рудьковський, теж пройшов за партійним списком до парламенту.

Днями обидва вибрали роботу у Верховній Раді. Чернігів і Полтава залишилися без міських голів.

У Чернігові за Миколу Рудьковського проголосували 56 тисяч виборців. У прес-службі міськради "ГПУ" сказали, що нові вибори коштуватимуть місту близько мільйона гривень.

— Ті, хто голосував за Рудьковського, його рішення засуджують, обурюються, — каже шеф-редактор чернігівської газети "Високий вал" Олег Головатенко, 30 років. — Хоча воно й було очікуваним. Ми опублікували пояснення обкому СПУ. А люди пишуть, що це просто спроба виправдатися. Зробити гарну міну при поганій грі.

У міськраді соціалісти набрали трохи більше десяти відсотків місць. Але разом з іншими "помаранчевими" у них більшість. Тобто, Рудьковському було на кого зіпертися. Однак він вибрав столицю. Соціалісти пояснюють це тим, що Чернігівщина має бути представлена у Верховній Раді. І варіант лише один — Рудьковський.

Нові вибори коштуватимуть місту близько мільйона гривень

— Думаю, йому все одно не вдалося б нормально працювати, — каже Олег Головатенко. — Бо посада мера насамперед господарська, а Рудьковський — яскрава політична фігура. Тут же працювати треба, а не щось гучно заявляти.

— Вважаю, що це просто боягузство, — коментує вчинок Рудьковського і Кукоби директор центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 37 років. — Інакше кажучи — втеча. Вони обрали мандат нардепа, бо той дає змогу бути в епіцентрі серйозних подій. До того ж попереду — розподіл високих посад у виконавчій владі. І вони на це розраховують.

У Полтаві за Анатолія Кукобу проголосували 65 тисяч жителів. Але в міськраді 33 із 50 мандатів отримали "помаранчеві". Прийняти присягу Кукобі не дали — щоб не сів у два крісла відразу. Бо він формально був міським головою Полтави останні чотири роки. Але водночас — і депутатом Верховної Ради. Тому Полтава фактично не мала мера.

— Перший рік по телебаченню і в газетах казали, що він і депутат, і міський голова. А потім під тиском громадськості затихли, — каже головний редактор газети "Полтавська думка" Ігор Черчаний, 47 років. — А нинішній вибір Кукоби був прогнозованим. Мабуть, йому потрібен депутатський імунітет.

Нові вибори в Чернігові та Полтаві  відбудуться, мабуть, улітку. За словами голови Комітету виборців України Ігоря Попова, 34 роки, навряд чи чернігівці знову проголосують за представника СПУ, а полтавчани, — за кандидата від Партії регіонів.

Така історія стала можливою через одночасні вибори до парламенту і місцевих органів влади. Якби вони були розведені у часі, то тікати Рудьковському та Кукобі просто не було б куди. Довелося б працювати.

— Вибори треба розводити, — каже Ігор Попов. — Сподіваюся, тепер із цим погодяться всі політичні партії.

Зараз ви читаєте новину «Рудьковський та Кукоба втекли до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути