Ексклюзиви
середа, 06 травня 2009 17:14

Росія готова позичити нам 14 мільярдів доларів

Минулого тижня прем"єр-міністр 48-річна Юлія Тимошенко з"їздила до Москви. Там зустрічалася з російським колегою Володимиром Путіним, 56 років. Обговорювали газові домовленості.

За угодами, Україна повинна щороку відбирати певну кількість газу. За його недобір має платити. Перед зустріччю із Тимошенко Путін назвав суму штрафу — $2 млрд. Однак після переговорів сам на сам заявив:

— Мы согласились с нашими украинскими партнерами: отбор газа, предусмотренный контрактными обязательствами, связан не с расхлябанностью, а с мировым экономическим кризисом. У нас происходят аналогичные процессы, поэтому мы понимаем это и не воспользуемся по взаимному согласию правом выставлять штрафные санкции.

Водночас якщо Росія прокачуватиме менше газу через територію України, то оштрафувати її не зможемо. Наступного дня Тимошенко сказала, що Росія пішла на поступки й іншим країнам.

Під час спільної прес-конференції Путін мовив, що Росія готова надати кредит для України. Раніше вона вже виділила аванс $1,7 млрд за прокачування газу нашою територією на цей та наступний рік. Зараз нібито готова дати ще $5 млрд кредиту на покриття дефіциту бюджету. Навзамін Україна начебто має пристати на "нульовий варіант" — відмовитися від претензій на будь-яке майно Радянського Союзу.

Іще $5 млрд Москва може дати як аванс за транзит газу та $4 млрд кредиту — на добудову двох блоків Хмельницької атомної електростанції. Однак обладнання туди Україна повинна купувати російське.

— Цей проект вигідний для України, бо підвищить її енергозабезпеченість. Вигідний і для Росії, бо завантажить наші підприємства, — говорив Путін.

Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова 54-річний Володимир Саприкін вважає поїздку Тимошенко до Москви вдалою. Але уточнює, що домовленості про зняття штрафів за недобір газу треба оформити юридично. Здобутком називає і те, що Росія може надати кредити Україні. Водночас зауважує:

— Не хотілось би прив"язуватися до російської сторони — краще б нам їх надали міжнародні банківські структури. Хоча перебирати зараз не випадає. Головне питання — на яких умовах дадуть ці гроші.

Зараз ви читаєте новину «Росія готова позичити нам 14 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути