пʼятниця, 06 червня 2008 17:32

Росія підвищить ціни на газ вдвічі

  Президент України Віктор Ющенко (ліворуч) учора провів першу зустріч із президентом Росії Дмитром Медведєвим
Президент України Віктор Ющенко (ліворуч) учора провів першу зустріч із президентом Росії Дмитром Медведєвим

У четвер і п"ятницю президент 54-річний Віктор Ющенко був у Росії. У Москві пройшов неформальний саміт глав держав — учасниць Співдружності незалежних держав.

Але до нього Віктор Ющенко побував у Архангельській області. Там у Соловецькому монастирі відвідав музей ГУЛАГу. Президент поклав квіти до меморіалу жертв репресій.

Віктор Ющенко висипає жменьку української землі біля погруддя останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського. У книзі почесних гостей пише: "З невимовним болем і глибокою скорботою схиляю голову перед усіма жертвами тоталітаризму, які загинули на Соловецьких островах. На цій священній для нас землі упокоїлися кращі сини українського народу, цвіт і надія нашого національного відродження, знищені злочинним комуністичним режимом".

Наступного дня глава Української держави зустрівся з президентом Росії Дмитром Медведєвим, 42 роки. Розмовляли про українсько-російські відносини та НАТО.

Російський президент запитує про враження Віктора Ющенка від поїздки на Соловки. Той каже, що "це дивовижне місце", особливо в духовному сенсі.

— Соловки є місцем спільної трагедії, — зазначає Медведєв.

По завершенні зустрічі замість президентів до преси виходить міністр закордонних справ Росії 58-річний Сергій Лавров.

— Ціни на газ центральноазіатських країн, що попадає в Україну через територію Росії, з 1 січня 2009 року будуть відповідати європейським. Для України вона збільшиться майже вдвічі, — оголошує він.

Нині ціна на російський газ для України становить $179,5 за 1 тис. кубометрів.

Янукович з"їздив до Москви перед президентом

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 57 років, побував у Москві за два дні до візиту в столицю Росії президента Віктора Ющенка. У "регіоналів" партнерські відносини з провладною партією "Єдина Росія". Віктор Янукович зустрівся з президентом Росії Дмитром Медведєвим, прем"єром Володимиром Путіним і спікером Держдуми Борисом Гризловим.
— Зустріч із Гризловим планувалася давно, — каже у четвер у Києві. — А з Путіним і Медведєвим... Із моєї сторони було б некоректно, якби я не вніс пропозицію заїхати, як кажуть, "потиснути руки".
У день візиту Януковича Держдума ухвалила звернення до президента і прем"єра Росії з пропозицією вийти із Договору про дружбу з Україною, якщо та намагатиметься приєднатися до НАТО.
— Я був здивований, — повільно говорить про це Янукович. Але оцінок заяві не дає. Натомість розповідає про розмову з Гризловим. — Я сказав: "Ви сюрпризи робите. Це такі квіти, чи такий оркестр для голови партії? Ми ж з вами так не домовлялися". Гризлов відповів: "Знаєте, депутати є депутати. Виникають питання, і їх треба розглядати".

Андрій КУЗАКОВ

Зараз ви читаєте новину «Росія підвищить ціни на газ вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути