пʼятниця, 27 січня 2017 07:45

"Росія готувала серію вбивств в Україні"

— Спроба замаху на мене — це лише один вузол із ланцюга роботи російського диверсійно-терористичного центру, — каже нардеп із фракції "Народний фронт" 37-річний Антон ГЕРАЩЕНКО 23 січня на прес-конференції.

Про спробу замаху на його життя повідомив 21 січня голова Служби безпеки Василь Грицак. Правоохоронці затримали двох підозрюваних, які отримували вказівки з території Росії. Мали зробити все з допомогою саморобного вибухового пристрою.

— У диверсіях використовують громадян України з кримінальним минулим, тих, хто ненавидить нашу державу, — продовжує Геращенко. — Це люди з промитими російською пропагандою мізками. Їх беруть організовувати злочини на території нашої країни. На 99,9 відсотка вбивство журналіста Павла Шеремета торік у червні було скероване та реалізоване з цього ж терористичного центру. Правоохоронці затримали трьох їхніх найманців. Але вони лише виконавці, витратний матеріал. Ми вже встановили справжні імена та прізвища окремих працівників російських спецслужб, які ведуть цю діяльність. Можливо, їх оголосять у міжнародний розшук за терористичну роботу проти України. Нас цікавить — рішення про створення такого центру прийняв російський президент Володимир Путін чи хтось із його оточення?

— Спроба замаху пов'язана з професійною діяльністю Антона Геращенка. Зокрема, викриттям росіян, причетних до злочинів на окупованій території України, — говорить 52-річний Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки й оборони, один із лідерів партії "Народний фронт".

— Це не єдиний випадок терористичної діяльності російських спецслужб. Для організації терактів вони створюють агентурну мережу з криміналітету й бойовиків, які воювали в російських гібридних військах на Донбасі. Їх навчають у Росії й на окупованій території. Головне завдання терористичних груп — ліквідувати політичних, громадських діячів, журналістів. Так мають дестабілізувати ситуацію в Україні, створити масовий хаос. Планують зламати готовність українців чинити опір військовій агресії Кремля. Відповідальність за це несе політичне керівництво Росії, яке перетворило свою країну на центр світового тероризму.

— Замах на Антона Геращенка — лише одне із серії вбивств, що готувалися, — говорить міністр внутрішніх справ 53-річний Арсен Аваков.

— Це елемент у ланцюзі низки злочинів, що утворюють систему з центром впливу поза Україною. Національна поліція й Служба безпеки мають факти і матеріали розслідувань щодо серії розроблених за подібною схемою епізодів.

П'ять фракцій Верховної Ради у спільній заяві звернулися до Генеральної асамблеї ООН, парламентів іноземних держав, міжнародних організацій із закликом ужити всіх ­можливих заходів для тиску на керівництво Росії, яка веде політику державного тероризму.

"Керівництво Російської Федерації не полишає спроб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні шляхом залякування та вбивств активних громадян: політиків, громадських діячів, журналістів, волонтерів і активістів. Для реалізації цих планів на території РФ діє потужний терористичний центр. Він використовує, зокрема, раніше засуджених громадян України, злочинців, зрадників із колишніх українських військових та правоохоронців.

Черговим злочином російських спецслужб мав стати замах на життя народного депутата від "Народного фронту", радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

Мова терору, якою Кремль намагається диктувати світу свої умови, є неприпустимою. Демократичні країни мають засудити гібридну війну Росії — зокрема, й такі її елементи, як підривна пропаганда в Україні й на Заході", — йдеться у зверненні.

Його підписали фракції "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Звернення проігнорував "Опозиційний блок".

Зараз ви читаєте новину «"Росія готувала серію вбивств в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути