Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 06:36

Результати виборів на Прикарпатті оголосять після судів

Автор: facebook.com Рух чесно
  Бійці Служби безпеки України та Національної поліції 1 квітня охороняють приміщення окружної виборчої комісії №87 у місті Надвірна на Івано-Франківщині. Там приймають документи від дільничних виборчих комісій після довиборів до Верховної Ради. Силовики пояснюють — отримали анонімні повідомлення про замінування й захоплення заручників
Бійці Служби безпеки України та Національної поліції 1 квітня охороняють приміщення окружної виборчої комісії №87 у місті Надвірна на Івано-Франківщині. Там приймають документи від дільничних виборчих комісій після довиборів до Верховної Ради. Силовики пояснюють — отримали анонімні повідомлення про замінування й захоплення заручників

4 квітня на окрузі №87 в Івано-Франківській області завершили підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати. Довибори у Верховну Раду там відбулися 28 березня. Центром округу є місто Надвірна.

Висуванець "Слуги народу" Василь Вірастюк нібито набрав 31,25% голосів. Обійшов Олександра Шевченка від партії "За майбутнє", за якого проголосували 29,69%. Третім став представник "Свободи" Руслан Кошулинський із 28,86%. Напередодні виборів на його користь знялася висуванка "Європейської солідарності" Маруся Звіробій-Біленька. У "Свободі" назвали результати виборів сфальсифікованими.

За два дні після голосування в округ приїхали 28 народних депутатів від "Слуги народу" на чолі з Миколою Тищенком — ресторатором і колишнім телеведучим програми "Ревізор". Вимагали пришвидшити підрахунок і провокували скандали.

На деяких дільницях, де виграв Шевченко, окружна виборча комісія провела перерахунок і виявила нестачу бюлетенів. Вибори там визнали недійсними.

У Центральній виборчій комісії кажуть, що результати волевиявлення встановлять після остаточних рішень судів у 24 справах.

Довибори проводили, бо народний депутат від цього округу Зіновій Андрійович став мером Надвірної і склав мандат.

— Масштаби порушень були типові для українських виборів. Правоохоронні органи повинні з'ясувати розміри підкупу, — говорить політичний експерт 47-річний Олексій Кошель. Очолює громадську організацію Комітет виборців.

— Наші спостерігачі кілька разів помічали білий мікроавтобус, до якого підходили люди. Ймовірно, звітували про голосування й отримували кошти. Інша справа — встановлення результатів. Порушень надзвичайно багато. Те, що відбувалося на 87-му окрузі, не має жодної ознаки виборчого процесу. Це політико-кримінальні розбірки у стилі початку 1990-х. Грубі фальсифікації.

Зараз немає юридичних механізмів, щоб визнати вибори недійсними. Політико-правове рішення було б найкращим для інтересів держави й суспільства. Якщо Василя Вірастюка визнають народним депутатом, то до кінця його перебування в Раді триватиме дискусія, наскільки законними є його рішення.

На 19 дільницях справді перемагав Олександр Шевченко. Протягом останніх років він засівав цей округ, займався псевдоблагодійністю, підкупом виборців. І на цих дільницях Шевченко майже вдвічі перегравав Вірастюка. Тому "Слуги народу" використали технологію ліквідації результатів.

На цих виборах відсторонилося Міністерство внутрішніх справ. На останніх загальнонаціональних кампаніях поліція намагалася виступати головним арбітром, посилювала охорону дільниць. МВС якісно впливало на виборчі процеси навіть політичними заявами. Та цього разу маємо всі підстави говорити, що результати сфальсифіковані.

Зараз ви читаєте новину «Результати виборів на Прикарпатті оголосять після судів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути