вівторок, 02 листопада 2010 04:17

Радикали потіснили демократів

— Нова влада поступово втрачає довіру українців, — коментує результати екзит-полів директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 54 роки. — І це стосується й "Сильної України" Сергія Тігіпка.

З іншого боку, опозиційні сили не продемонстрували жодної нової моделі, щоб скористатися падінням довіри до владного курсу. Результати "Батьківщини" та "Нашої України" доводять, що бракує прогресивної політичної альтернативи владі.

У неділю люди голосували не стільки за нинішню опозицію, скільки за стару владу. Цією тимчасовою політичною кон'юнктурою скористалися нові праві, націоналісти. Це друга тенденція цих виборів: у Західній Україні націонал-радикали суттєво потіснили націонал-демократів, які спиралися або на рухівську спадщину, або на уламки "Нашої України" 2002–2004 років, або на тих, хто мав стосунок до БЮТу. Вплив "Свободи" поширився і в Центрі, і на Півдні, і навіть на Сході. Далі побачимо, чи феномен партії Тягнибока — це об'єктивна тенденція чи збіг обставин, викликаних адміністративним тиском на "Батьківщину".

На Півдні та Сході сенсацією стали невисокі результати "Сильної України". Чому? Бо не можна бути одночасно у владі й в опозиції. Невдоволення людей економічною політикою, особливо в частині податкового законодавства, і партія Тігіпка, і "регіонали" розділили порівну. "Сильна Україна" як бренд і як гасло вже неактуальна.

"Фронт змін" Арсенія Яценюка натомість виступив доволі вдало, випередивши "Сильну Україну" в багатьох регіонах. Вони були на чіткій позиції. Це подобається виборцям.

Причина успіху Єдиного Центру на Закарпатті — у ставленні людей до лідера партії. Це результат особистого авторитету Віктора Балоги в регіоні, де він працював.

Інтригою залишається запитання: кого підтримує Центральна Україна? Бо той, хто політично отабориться на цій території, зможе розраховувати на загальнонаціональну перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Радикали потіснили демократів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути