четвер, 26 квітня 2007 18:41

"Пшонка буде виконувати накази, не роздумуючи"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Руслан Князевич (ліворуч) каже, що для ”Нашої України” честь мати його у своїх лавах. Адже він є одним із символів помаранчевої революції
Руслан Князевич (ліворуч) каже, що для ”Нашої України” честь мати його у своїх лавах. Адже він є одним із символів помаранчевої революції

Народний депутат від "Нашої України" Руслан Князевич, 32 роки, щодня ходить на засідання Конституційного суду. На це його уповноважила парламентська фракція. Минулого тижня під КС його разом з іншими нардепами з опозиції побили міліціонери.

Князевич каже, що заяви про побиття не писав. Задирає рукав сорочки і показує синці.

— Вони били без розбору, — каже. — Незважаючи на те, що люди показували депутатські посвідчення і значки. Їм казали: "Ви б"єте народних депутатів". А вони кричали, що була вказівка бити всіх, не перебираючи. ОМОН був із Криму. Вони говорили: "Ми вас тут, у Києві, не знаємо, тому будемо бити всіх".

А інші опозиціонери писали заяви?

— Були такі від Михайла Волинця, Руслана Лук"янчука з БЮТу. В них є відповідні висновки судово-медичної експертизи. З ними звертатимуться до суду.

Коридором іде суддя Конституційного суду Віктор Шишкін. Князевич питає:

— Коли вже закінчуєте це все?

Той знизує плечима і махає рукою:

— Ой... Знаєте прислів"я? "Лиши мене, Галю, бо я тебе лишу".

Генпрокуратура нібито збирається заарештувати опозиціонерів, які брали участь в блокуванні КС, зокрема й вас. Більшість може проголосувати за позбавлення депутатської недоторканності?

— Коли я тоді прийшов до Конституційного суду, то побачив, що його заблоковано. Туди не могли потрапити судді з квоти президента. Стояли на дорозі. Ми намагалися допомогти саме їм. Там стояв ОМОН, представники Партії регіонів. Але вони потім так подали ситуацію, нібито ми в усьому винні. Усе перевернули з ніг на голову, — знизує плечима. — А щодо Генпрокуратури, то вона відправила лікуватися Медведька і поставила донецького, який не буде "брезгувати" жодними методами, аби загострити ситуацію... Янукович публічно говорить в одному з польських видань, що якщо не буде відповідного рішення суду, то ми розженемо цей суд. Хіба це не  тиск? Генпрокуратура на другий день мала би порушити проти нього кримінальну справу.

Вражає і те, що три дні я не міг нормально потрапити в приміщення суду. Мене не пускали народні депутати з Партії регіонів. Вони блокували всі входи і виходи. Керувала їхніми діями пані Лукаш (представниця Кабміну в КС. — "ГПУ"). Вказувала, кого пускати, а кого — ні. Вона, я так розумію, керувала всім Конституційним судом. Лукаш сказала, що такого депутата, як Князевич, немає... Але Юрій Мірошниченко (нардеп від Партії регіонів. — "ГПУ") сказав, що я маю право брати участь у процесі і наказав мене пропускати.

Сьогодні опозиція говорить про тиск на членів Центральної виборчої комісії. Як тиснули на вас 2004 року, коли ви були членом ЦВК?

— Я не буду називати конкретних прізвищ, — каже після паузи Князевич. — Фізичний тиск був: мені кілька разів прямим текстом говорили в обличчя непристойні речі. Наприклад, як мене закатуватимуть в асфальт, а в найкращому разі — я гнитиму по тюрмах все життя. Було й таке, — зітхає нардеп і дивиться у вікно. — Це страшний сон, який завершився. І я не хотів би до нього повертатися.

А підкупити намагалися?

— Спроби були. У нас держава так побудована, що спочатку тебе намагаються підкупити. Якщо ти відмовляєшся — на тебе тиснуть. Коли ж ти стійкий у своїх переконаннях, то в декого чухаються руки, щоб натиснути на тебе іншим чином.

СБУ звинуватила Станік в отриманні майна на 12 мільйонів доларів, а лідерка БЮТу заявила, що членам ЦВК за "хворобу" заплатили по 2 мільйони. Чи можна порівняти нинішні ціни з 2004 роком?

— Ціни 2004-го та 2007 року — різні, — усміхається Князевич. — Зважаючи на інфляцію, капіталізацію суспільства, але суть не змінюється. Що було тоді, є й тепер.

Ви можете охарактеризувати тих членів ЦВК, які хворіють?

— Двоє з них — представники Компартії, один — Соціалістичної партії, а також представник, якого до складу ЦВК пропонувала "Трудова Україна", зокрема пан Шаров, — нардеп загинає пальці на правій руці. — Але ми не були настільки близькі, щоб я міг їх особистісно характеризувати.

Ми вас тут, у Києві, не знаємо, тому будемо бити всіх

За якийсь час мине строк їхнього перебування у виборчій комісії. Їм потрібно далі будувати кар"єру. Не виключаю, що багато хто захоче продовжити перебування на посаді. Їм знову буде потрібна політична підтримка. Якщо вони не посприяють політичній силі на якомусь етапі, у них не буде такої перспективи. Тут — чисто політика, а ці люди — заручники. І доки в ЦВК не будуть виключно фахівці, які абстрагуються від політики, ми будемо мати на кожних виборах аналогічну ситуацію.

На лікарняному зараз і генпрокурор Олександр Медведько...

— Людині, кандидатура якої була внесена президентом, з моральної точки зору важко коритися вказівкам коаліції. Хоча, коли Медведько пішов на лікарняний, він зробив дуже цікаву річ — поклав свої обов"язки не на першого заступника, а на простого заступника, колишнього прокурора Донецької області. Це була чітка вказівка. Пшонка — людина, яка буде просто виконувати накази, не роздумуючи. У Медведька іншого виходу не було. На нього настільки тиснули, що йому залишалося або піти, або невідомо, якою була би його доля.

Ви щодня присутні на засіданні суду. Що думаєте про запитання, які судді  ставлять доповідачам?

— За ними можна спрогнозувати майбутнє рішення. І мені прикро. Здається, воно буде не зовсім конституційним та об"єктивним.

Князевич каже, що важливих та серйозних аргументів, які три дні надавав представник президента Володимир Шаповал, просто не сприймали.

— Очевидно, в людей вже є сформована позиція, — киває головою нардеп.

"Регіонали" кажуть, що депутати з БЮТу та "Нашої України " не писали заяв про складення повноважень народного депутата. Ви особисто писали?

— У них повне нерозуміння правової ситуації, — говорить про заяви представників коаліції. — Не читають 81 статтю Конституції. Там написано, що коли депутат пише заяву про вихід із фракції, то для позбавлення його статусу потрібне не рішення парламенту, а керівного органу партії чи блоку. Такі заяви були написані, але поки що наш керівний орган рішення не приймав.

А чому ви стали депутатом від "Нашої України"?

— Політрада блоку звернулася до мене з пропозицією увійти до виборчого списку. "Наша Україна" йшла на вибори з ідеями Майдану, а я був одним з людей, які символізували той час. Вони вважали за честь мати таких людей у списку.

Ви вісім років працювали помічником колишнього голови ЦВК Михайла Рябця. Як так сталося, що він пішов у Кабмін, а ви — в "Нашу Україну"?

— Ми працювали разом, але в нас завжди були різні політичні переконання. У мене більше націонал-демократичні погляди, в нього — інші. Це право кожної людини. Він 2004 року пішов працювати у штаб Януковича, а я зайняв іншу позицію.

А як ви стали помічником Рябця в ЦВК?

— До того Рябець був народним депутатом, а я працював його помічником, — відповідає Князевич.

Раптом мовчки розвертається та швидко підіймається сходами. Зупиняється біля зали засідань.

— Вибачте, але я поспішаю на засідання...

1974, 28 червня — Руслан Князевич народився в Івано-Франківську
1996 — закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
1996 — помічник народного депутата Михайла Рябця
1997 — помічник голови Центральної виборчої комісії Михайла Рябця
2002 — керівник секретаріату ЦВК
2004 — член ЦВК
2006 — обраний народним депутатом від "Нашої України"
Одружений, має сина

Зараз ви читаєте новину «"Пшонка буде виконувати накази, не роздумуючи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути