вівторок, 24 липня 2012 05:30

"Прожитковий мінімум має бути збільшений до 2400 гривень"

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  Представники Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” разом з експертами обговорюють програму опозиції. 12 липня
Представники Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” разом з експертами обговорюють програму опозиції. 12 липня

Об'єднана опозиція "Батьківщина" винесла свою програму на суспільний розсуд. Провела чимало круглих столів за участю політиків, експертів, громадських діячів.

Об'єднана опозиція обіцяє скасувати Пенсійну реформу. Про це зокрема заявив народний депутат із фракції "Батьківщина", міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський, 47 років:

— Ми скасуємо ці фантазії Тігіпка про Пенсійну реформу і проведемо її в справжньому вигляді.

Серед планів опозиціонерів — ліквідація всіх віп-пенсій та ухвалення єдиного Пенсійного кодексу. В програмі буде передбачено, що формула нарахування пенсій міститиме тільки два показники — трудовий стаж і розмір заробітку.

— Що стосується пенсійного віку, то ми вважаємо, що людина повинна сама визначати, коли піде на пенсію. Тільки вона має розуміти, що від цього залежатиме розмір виплат, — зауважує Павловський. — Прожитковий мінімум має бути збільшений до 2400 гривень, а мінімальна зарплата на законодавчому рівні встановлена в розмірі, який буде його перевищувати. Після запровадження нових прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати найближчим часом можна було б вийти на рівень середньомісячної зарплати в Україні не менш ніж 1000 доларів. Опозиція розробила законопроект, за яким прожитковий мінімум встановлюватимуть щорічно, а не кожні п'ять років.

— Презентуючи свою програму, ми взяли на себе зобов'язання публічно обговорити всі розділи. Було багато зауважень. Соціальна політика дуже складна і професійна справа, аби відобразити її в короткому викладі програми, — додає нардеп-"нунсівець" 44-річний В'ячеслав Кириленко. — Ми не можемо говорити про те, що соціальна політика — це лише набір гасел, який подобається виборцям. Одним із головних завдань Об'єднаної опозиції "Батьківщина" є виведення з тіні заробітної плати. Цим можна добитися і зменшення податкового навантаження.

Опозиція підготувала законопроекти, спрямовані на зменшення безробіття, щодо нового "податку на розкіш", збільшення ренти за користування природними надрами, оподаткування офшорних операцій.

— Ми відкидаємо політику дешевої робочої сили, що збагачує лише олігархів. Також треба відновити права 13 мільйонів міноритарних акціонерів. Не менше як 25 відсотків прибутку акціонерних товариств повинні йти на виплати їм, — говорить Павловський.

Голова парламентського комітету в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів 58-річний Валерій Сушкевич каже, що зараз держава взагалі забула про ці незахищені верстви населення:

— Коли говорять сьогодні про "покращення", про те, що виконуються соціальні ініціативи президента, наведу для прикладу проблему санітарно-курортного лікування інвалідів. Іноді вони роками чекають на путівки. 2008 року забезпечували путівками 17,3 відсотка інвалідів, 2010-го — 12, 2011-го — 9,8, 2012-го — 8,9. При цьому компенсація інвалідам та учасникам Другої світової війни, що не змогли отримати путівку, становить 300 гривень, а ціна її 4-5 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Прожитковий мінімум має бути збільшений до 2400 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути