вівторок, 13 березня 2007 17:58

Президент підтримав опозиціонерів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Нашоукраїнці” (зліва направо) Анатолій Матвієнко, Станіслав Аржевітін, Наталія Богашева та Юрій Ключковський заходять до Секретаріату президента перед спільним засіданням парламентських фракцій ”Нашої України” та БЮТу з главою держави
”Нашоукраїнці” (зліва направо) Анатолій Матвієнко, Станіслав Аржевітін, Наталія Богашева та Юрій Ключковський заходять до Секретаріату президента перед спільним засіданням парламентських фракцій ”Нашої України” та БЮТу з главою держави

Увечері минулого понеділка парламентські фракції "Нашої України" й БЮТу ухвалили заяву про спільні дії та вимоги до антикризової коаліції. Це відбулося на засіданні у Секретаріаті президента за участю глави держави.

Опозиціонери починають з"їжджатися на зустріч за годину до її початку. Біля воріт на вулиці Банковій залишають свої "мерседеси". В усіх піднесений настрій.

У вишитій сорочці з"являється БЮТівець Андрій Шкіль, 43 роки. Каже, що опозиціонери пропонуватимуть президентові діяти спільно. Мовляв, тільки так меншість у парламенті може протистояти більшості.

— Це не буде чергове рукостискання й обіймання, — говорить про зустріч. — Це буде чіткий сценарій нашої спільної роботи в парламенті й поза ним.

На засіданні частина депутатів сидять за круглим столом, решта — в залі. Головує президент Віктор Ющенко, 53 роки. Надає слово лідерці БЮТу. Юлія Тимошенко, 46 років, зачитує спільні вимоги опозиції:

— Зміни до Конституції призвели до конституційної кризи. Сьогодні необхідно сформувати конституційну комісію поза межами парламенту, а також винести на всеукраїнський референдум питання про форму державного правління.

Тимошенко робить зауваження своїм депутатам

Одна з вимог — повернути провідну роль президентові в зовнішній політиці і негайно призначити міністра закордонних справ. Тимошенко закликає президента накладати вето на закони Верховної Ради, які не підтримали опозиційні фракції. Крім того, вимагає звільнити з посад міністра внутрішніх справ Василя Цушка та генпрокурора Олександра Медведька, а також негайно призначити голову СБУ.

Під час виступу лідерка БЮТу дратується, що її неуважно слухають. Робить зауваження своїм депутатам, які перешіптуються.

— Шановні депутати, я нашу сторону прошу припинити гомін, — каже Тимошенко.

Шум у залі припиняється. Президент загалом погоджується з пропозиціями опозиційних фракцій.

— З більшістю положень я згоден, але над формулюваннями треба попрацювати, — каже Ющенко.

Окремо він підкреслює важливість проведення референдуму щодо конституційної реформи, який пропонують опозиційні фракції. На думку Ющенка, зміни до Конституції треба вносити "з точністю навпаки 2004 року":

— Потрібен референдум? Давайте референдум. Мова йде не про повноваження президента, а про те, як сформувати систему противаги ключовим інститутам влади.

Віктор Ющенко здивований, що за дев"ять місяців роботи уряду досі немає програми дій. Каже, що за цей час навіть дитину можна народити. Але Вікторові Януковичу його не вистачило, аби скласти програму. Ющенко запевняє, що прем"єр займається тільки перетягуванням влади.

Журналістів просять вийти з зали. Угоду підписують за зачиненими дверима. На розмову з пресою має вийти президент. Але не з"являється. Його прес-секретар 31-річна Ірина Ваннікова повідомляє, що Ющенко справді хотів поспілкуватися із журналістами, але до нього в чергу вишикувалися народні депутати.

Зараз ви читаєте новину «Президент підтримав опозиціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути