середа, 13 січня 2010 07:54

"Політики складають списки виборців, готових продати голос"

"Політики складають списки виборців, готових продати голос"

До виборів готують технологію фальсифікацій під назвою "Ріка", каже президент 55-річний Віктор Ющенко. Суть його в тому, що за домовленістю виборець виносить із дільниці чистий бюлетень. На ньому ставлять галочку навпроти потрібного прізвища,  віддають його наступному купленому виборцю, який вкидає цей бюлетень, а потім виносить свій чистий.

— Проект "Ріка" може зібрати додаткових два мільйони голосів на користь кандидата, який сьогодні має дефіцит, щоб потрапити у другий тур. На користь політичної сили, що втратила друге місце і перейшла на третє, — припускає Ющенко.

Каже, що в першому турі фальсифікації потрібні Юлії Тимошенко. У другому підтасовувати результати можуть на користь Віктора Януковича.

Служба безпеки України перевірила дільниці й викрила на одній із них спробу втілити  технологію "Ріка".

— Також один із кандидатів примушує своїх членів окружних і дільничних комісій додатково вкидати голоси за себе, — каже голова СБУ 43-річний Валентин Наливайченко. — У нас достатньо сил, щоб зупинити цю брудну технологію.

Керівник спецслужби не уточнив, хто, де і в який спосіб "примушував до фальсифікацій".

— Зараз політики складають списки виборців, готових продати свій голос, — упевнений голова Комітету виборців 33-річний Олександр Черненко. — Члени виборчих дільниць формально від різних кандидатів, але гроші отримують в одному штабі. На Сході — це штаби Партії регіонів, на Заході — БЮТу. Навіть якщо не отримують грошей, то часто залежать від голови комісії по роботі. Наприклад, у селах голова сільради зазвичай стає і головою комісії.

Ходять чутки, що на певних виборчих дільницях у кабінках для голосування лежатимуть спеціальні ручки. Їхні чорнила зникають за деякий час після нанесення на папір. Через це виборцям телефонують і просять приходити на голосування зі своїми ручками.



Схеми фальсифікацій виборів


  1. Провокації. На дільницях влаштовують бійки або навмисно вкидають до урн бюлетені. Результату виборів на них не визнають.

  2. "Карусель". Людей возять автобусами по дільницях, і вони голосують за відкріпними талонами. На виборах президента 2010 року їх скасували.

  3. "Хустинка". Певний член виборчої комісії має списки померлих або емігрантів. Вирізняється якоюсь дрібничкою в одязі. Наприклад, хустинкою в кишені. До нього підходять люди, які вже проголосували на іншій дільниці. Говорять слова-паролі та отримують бюлетень замість померлого.

  4. "Подвійний стіл". У столі, на якому рахуватимуть голоси, роблять подвійне дно. У сховку кладуть заздалегідь заповнені бюлетені з позначками навпроти потрібних кандидатів. Під час підрахунку справжні бюлетені підмінюють підробними.

  5. У кабіні для голосування виборець ставить позначку навпроти прізвища потрібного кандидата. Цей бюлетень знімає на фотокамеру мобілки. За межами дільниці показує знімок замовнику голосування й отримує гроші.

  6. Додаткове висипання бюлетенів в урни — бланки завчасно купують та проставляють позначки.

  7. Члени комісій можуть видавати по кілька бюлетенів одній людині або дозволяють проголосувати без документів.

  8. Бюлетені, проголосовані за "чужого" кандидата, крадуть під час підрахунку голосів.

  9. У комісіях, в яких усі члени діють спільно, можуть підробити протоколи підрахунків голосів.

10. Члени комісій можуть завчасно псувати бюлетені. Згодом такий, де є більше як одна позначка або пошкодження, визнають недійсним. Можуть на вже проголосованому бюлетені поставити додаткову помітку — бюлетень визнають недійсним. Позначки жінки роблять, ховаючи грифель олівця під довгий ніготь, а чоловіки ховають ручку в рукав.

Зараз ви читаєте новину «"Політики складають списки виборців, готових продати голос"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути