пʼятниця, 08 лютого 2008 17:20

Політики говорять про нові парламентські вибори

53-річний президент Віктор Ющенко,  позавчора сказав, що не бачить законних підстав для проведення дострокових виборів. Обіцяє зробити все можливе, щоб припинити протистояння в парламенті.

Про нові дострокові вибори депутати заговорили після того, як "регіонали" та комуністи почали блокувати трибуну та президію Верховної Ради. Приводом є підписання спікером Арсенієм Яценюком листа до генсека НАТО щодо бажання України приєднатися до виконання Плану дій з набуття членства в Альянсі.

Домовитися про розблокування парламенту коаліція та опозиція не можуть третій тиждень. Під час останнього засідання опозиційного уряду два дні тому лідер Партії регіонів 57-річний Віктор Янукович зазначив:

— Думаю, що нові дострокові вибори не за горами.

Одразу після цього нардеп-"нашоукраїнець" Роман Зварич оголосив, що згідно з Конституцією президент може достроково припинити повноваження Верховної Ради. Так станеться, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії не відбуватимуться пленарні засідання.

Такої ж думки дотримується його однопартієць Юрій Кармазін, 50 років. Говорить, що теоретично нові вибори можливі.

— Президент не погрішив, коли сказав, що конституційних підстав на позавчора не було. Але це не означає, що через 30 днів їх не буде, — вважає він. — Попередні дострокові вибори були не після розпуску президентом парламенту, а після складення третиною депутатів своїх повноважень. Не було юридичного розпуску парламенту на підставі указу президента. Тому такий варіант тепер можливий.

Кармазін наголошує, що призначення позачергових виборів — право глави держави. І якщо опозиція й надалі блокуватиме роботу Ради, то все залежатиме від нього. Якщо "Регіони" складуть свої 150 мандатів, то це призведе до недієздатності парламенту.

— Але я в таке не вірю, — додає Кармазін. — Ніхто з них жодного дня не захоче бути без депутатської недоторканності.

Зараз ви читаєте новину «Політики говорять про нові парламентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути