пʼятниця, 26 лютого 2016 06:10

"Після революції його тут не бачили. Раніше прилітав на вертольоті"

— Маєток Клименка на наступному повороті. Він під охороною. Приватна власність на території заповідника, — каже працівник державного "Лісового господарства "Білозерське". Чоловік років 45-ти. Назватися відмовляється. Тримає стос документів. Показує, як знайти маєток 35-річного Олександра Клименка — колишнього міністра доходів і зборів часів президента Віктора Януковича. Після перемоги Майдану він утік до Москви. Його володіння — на території національного парку "Білоозерський" у Переяслав-Хмельницькому районі на Київщині. Розташоване між селами Циблі й Хоцьки, на березі Канівського водосховища.

У березні 2014-го журналісти знайшли там двох амурських тигрів і двох бурих ведмедів. Їх тримали в тісних вольєрах. Згодом тварин забрали до приватного зоопарку Запорізької області.

Від Золотоніського шосе до маєтку втікача — 6,5 км. Заасфальтована дорога — вузька й рівна.

Володіння Клименка має площу 1,5 га. Обнесене 2-метровим дерев'яним парканом. Біля входу — сторожова вежа. По периметру відеокамери. На сосні табличка: "Приватна власність охороняється озброєною охороною".

Двоє кремезних чоловіків років 30-ти виходять у двір із дерев'яного 2-поверхового будинку. Тримають рації.

— Дивимося, щоб не було мародерів. Усе спокійно, двіженій ніяких. Через це й охорони поменшало. Хазяїна не бачили ні разу, — каже охоронець. — Раніше це була рибацька база отдиха президента Леоніда Кучми. Потім должни були збудувати маєток Клименка. Два роки, як перестали строїти. Тут можна тільки рибалить, бо — заповідна зона. Даже стрілять не можна. Хоч інколи дикі кабани бігають. У нас тут маленька база. Ви до Кличка поїдьте. Ото там маєток.

Зайти у двір охоронці не дозволяють. З-за паркану ліворуч від входу видно гараж на п'ять воріт. Два електромобілі. У глибині двору видніється церква з червоної цегли, має позолочену баню.

— Там не проводять служби, хоч іконостас є, — каже охоронець.

У дворі також є будинки для гостей і відпочинку, більярдний і концертний зали, спорткомплекс, басейн і вертолітний майданчик.

— Це колишня рибацька база нині вже покійного Євгена Кушнарьова, коли він був главою Адміністрації президента (з грудня 1996-го по листопад 1998 року. — ГПУ). Потім через треті руки перейшла до Клименка. Туди їздять легкові та грузові машини, — розповідає 40-річний працівник адміністрації лісгоспу. Одягнений у робу. Штани підперезані мотузкою. Адмінбудівля лісгоспу знаходиться неподалік маєтку Клименка. Через дорогу від неї — вертолітний майданчик. — Минулої осені маєток колишнього міністра обгородили товстим частоколом. До цього був звичайний дерев'яний забор, метрів під три. На території є капітальний 3-поверховий дом. Один із поверхів — підземний. Звідки я знаю? Ходимо туди по гриби — бачимо. Місцевих не ганяють. На воді стоїть дебаркадер.

Маєток 51-річного Андрія Клюєва розташований за 35 км від Києва — на хуторі Рудики, за селищем Козин в Обухівському районі. Він був першим віце-прем'єром в уряді Азарова, очолював ­Адміністрацію президента Януковича.

Помістя розташоване на 17 га, має 2-метрову кам'яну огорожу. Перебуває під державною охороною (їй дозволяють надавати послуги приватним особам. — ГПУ). До двору є три в'їзди.

— У центральний заїжджали господарі. Є окре­мий, для охорони. А боковий — для обслуги, — каже чоловік із сусіднього маєтку. Не називається.

Вхід для обслуги — з боку соснового лісу. До нього веде розбита ґрунтова дорога. Навпроти припарковані три старі іномарки.

З пагорба видно, як у дворі доріжками з тротуарної плитки ходять робітники у блакитній спецформі. Висаджені блакитні ялинки. Із димаря 2-поверхової будівлі, пофарбованої в жовтий колір, валує дим. Є футбольне поле, дитячий майданчик.

На дзвінок із центральних воріт озивається охоронець. Цікавимося, коли востаннє були господарі.

— Давно, — каже. — Все вопросы — к руководству охраны.

Залишаємо свої контакти. Охоронець обіцяє, що передзвонить Володимир Олексійович.

По сусідству з маєтком Андрія Клюєва зводять будинок. Із двору виходить 20-річний білявий чоловік у брудному спортивному костюмі.

— Клюєвих тут уже півтора року не бачили. А персонал на роботу ходить регулярно, — каже.

Маєток колишнього міністра внутрішніх справ 53-річного Віталія Захарченка розташований на межі сіл Підгірці й Романків Обухівського району Київської області.

Навколо двору ростуть сосни. З-за металевого паркану видніються ялини. Біля гаража припаркований синій "Хюндай Туксон". Видно тенісний корт, два невеликі двоповерхові будинки, вертолітний майданчик.

Повз ворота проїжджає сірий "Мерседес". У ньому — п'ятеро молодих чоловіків. Тримають по кілька пляшок пива.

— Після революції Захарченка тут не бачили. Раніше прилітав на вертольоті. Тепер дочка його тут живе. Я й сам би переплигнув, щоб подивитися. Інтересно, що вони там набудували за наш щот, — каже білявий водій у чорній шкірянці.

Під парканом двірник замітає опалі хвойні гілки та сміття. Говорити відмовляється.

— Маєток охороняє приватна фірма. Захарченко давно тут не живе, — виходить охоронець. — У нас молода хазяйка із сином. Бізнесменша. Чи вона купила, чи орендує цей будинок — не знаю. Хто вона Захарченкові — без поняття.

Зараз ви читаєте новину «"Після революції його тут не бачили. Раніше прилітав на вертольоті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути