четвер, 14 червня 2007 16:02

Піскун запевняє, що Рафаїл Фурман не був його батьком

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Помічниця Святослава Піскуна Олена показує йому роздруківки фотографій з дня народження скрипачки Асії Ахат, який святкували на початку червня. На них Піскуна обіймає співачка Тетяна Нєдєльська — дружина Яна Табачника
Помічниця Святослава Піскуна Олена показує йому роздруківки фотографій з дня народження скрипачки Асії Ахат, який святкували на початку червня. На них Піскуна обіймає співачка Тетяна Нєдєльська — дружина Яна Табачника

Народний депутат від Партії регіонів Святослав Піскун, 48 років, нещодавно втретє за свою кар"єру побував генпрокурором. Але за місяць після призначення президент знову його звільнив і домовився з прем"єром про повернення у крісло керівника Генпрокуратури Олександра Медведька. Піскун же повернувся до кабінету номер 705, що в комітетах Верховної Ради. Він зберіг свій депутатський мандат.

Зустріч зі Святославом Піскуном призначена на 12-ту. Однак у його кабінеті сидять лише дві блондинки й щось жваво обговорюють. У кутку ввімкнений телевізор, по якому йде пряма трансляція засідання Верховної Ради.

— Святослав Михайлович там, — показує на телевізор його помічниця Тетяна.

За дві години екс-генпрокурор заходить до кабінету з охоронцем. Розмовляє по телефону. Дівчата зіскакують з місць. Піскун каже, що кабінет замалий, і пропонує поговорити в залі засідань, розташованій поруч. Іде туди коридором. Тетяна біжить за ним на тонких високих каблуках. Обганяє й перевіряє, чи вільна зала. Коли він заходить всередину, в охоронця дзвонить мобільний. Піскун роздратовано каже, щоб той "пішов погуляв".

Цими днями опублікували фото, де ви на дні народження скрипачки Асії Ахат обіймаєтеся з Тетяною Нєдєльською — дружиною вашого колеги Яна Табачника.

— Покажіть мені, де це, — пожвавлюється Піскун. — Солнышко, а нельзя ли мне сделать, чтоб я посмотрел, — звертається до другої помічниці, Олени, яка сіла за його спиною. — А то все говорят, а я об этом не знаю.

Олена виходить. Невдовзі приносить роздруківки фотографій.

— О Боже! А де моя дружина була в цей час? — сміється Піскун, розглядаючи фото. — Добре, що моя Свєта зараз за містом і газету не побачить!

По вас не помітно, щоб ви засмутилися через звільнення з посади генпрокурора...

— Чому ж? — Піскун одразу серйознішає: — В Україні зараз два легітимні прокурори — я і Медведько.

Але президент і прем"єр домовилися тільки про Медведька.

— Не може бути домовленостей між політиками стосовно генпрокурора. Це грубе порушення Конституції і законів України.

Але ж на вас зараз значок народного депутата, а не генерального прокурора.

— Так. Я повернувся в парламент, бо Медведько виконує обов"язки генерального прокурора. Так само і я можу виконувати ці обов"язки. Але на нього є указ. Президент вважає, що він бог і цар: хоче — призначає, хоче — перепризначає. Хоче — розпускає парламент, хоче — збирає. У нас з"явилася в Україні людина, якій все дозволено. Я його вітаю!

А Леонід Кучма не робив таких кроків?

— Їх навіть не можна порівнювати. Щодо правових питань — не йде ні в яке порівняння робота цього секретаріату й адміністрації Кучми. За всі правові питання тоді відповідав аксакал Медведчук. А в Ющенка за це відповідає якийсь Пукшин.

Піскун знову поглядає на фото, де його обіймає Нєдєльська. Усміхається й бурмоче, що шкода, адже все так швидко закінчилося.

Нещодавно ви сказали, що на дострокові вибори підете або в списку Блоку Юлії Тимошенко, або з Партією регіонів. Бо у вас і там, і там є багато друзів. А де більше?

— Звичайно, в Партії регіонів. Ось, наприклад, Петро Мельник, якому 18 червня виповниться 50 років. А з приводу БЮТу я трохи пожартував, щоб журналістам було весело. І на вибори піду з Партією регіонів. Хоча Тимошенко — сильний політик. Я таких поважаю. Вона бажає народу добра.

Чи повернетеся вчетверте у крісло генпрокурора?

— Обов"язково. Це може статися ще за часів Ющенка. Хоча я вважаю, що повинні бути перевибори президента — і що швидше, то краще. За будь-яких підстав. Зібрати підписи, оголосити референдум і проводити вибори президента.

Хіба це буде законно?

— Я думаю, якщо дві третини громадян підпишуться, що президент їх не влаштовує, то треба щось робити. У наступну редакцію Конституції треба вносити зміни і вписати, що президент повинен також бути відповідальним за дії, які робить у державі.

О Боже! А де моя дружина була в цей час?

Тільки президент винен? А "Беркут", який увірвався до Генпрокуратури і виштовхував усіх?

— Депутати викинули начальника охранки Гелетея, а "Беркут" нікого не зачепив. Просто з"явився і став на варті. Тому нема жодних підстав для розслідувань і нарікань на Цушка, якого Секретаріат президента вже оголосив злочинцем.

До речі, міністр внутрішніх справ лікується в Німеччині. Але невідомо, хто і за які гроші його туди вивіз.

— Я цим не переймаюся. У нас є податкова служба, яка й повинна відслідковувати, хто і які кошти витрачає. Головне, щоб людина була жива-здорова.

Чи ви хотіли б балотуватися на президента?

— Ні. Не піду! Це повинен бути надзвичайно високий рівень обізнаності, інтелекту, людинолюбства. Для мене президент — це взірець відданості державі та праву. Якщо Ющенко є таким, тоді я його вітаю. Але поки що я не бачу цього взірця.

Але на футбол ви з ним ходите, тиснете йому руку...

— Я знаю його думку про мене, і він знає мою про нього. Ми з ним говоримо, інколи сваримося. Я до нього як до людини ставлюся нормально. Але вважаю, що як президент він повинен бути іншим, більше законником. Я вважаю, що наступним президентом України повинен бути юрист, щоб не робив правових дурниць.

А якщо на президентські вибори піде Віктор Янукович, який не є юристом?

— Це непогана кандидатура, — трохи ніяковіє Піскун. — Він сильний господарник. Звичайно, не юрист, і цього йому бракуватиме, коли буде президентом. Але з його приходом в Кабмін навіть постанови стали чіткішими. Він напрочуд добре відчуває норми права.

Чим ви займаєтеся у вільний час?

— Великим тенісом.

Грали з Януковичем?

— Ще б пак! Декілька разів.

Хто перемагав?

— Хто-хто — я!

І як він після цього підтримав вас на посаді генпрокурора?

— Віктор Федорович поважає особистості. І сильних суперників — теж.

У пресі з"явилась інформація, що ви нібито тричі змінювали прізвище. Спочатку — з Фурмана на Святець, а потім — на Піскуна. Чи це правда?

— Нічого тут особливого немає. Це пов"язано з тим, що в моєї покійної мами була інша сім"я. Але це — моя родинна таємниця. Ну що я буду коментувати? Я написав так, як треба. Це ж усе взято з моєї автобіографії. Але, звичайно, мої вороги все перекрутили.

Тобто вашим батьком таки був Піскун, а не Фурман?

— Звичайно. До речі, у того пана Фурмана є син. Живе за кордоном. Він мені дзвонив і пропонував виступити по телебаченню і все розповісти. І мій дядько Саша Піскун мені теж дзвонив. Він живе в Києві й готовий усе розповісти журналістам. Але я забороняю це робити. Бо якщо я почну виправдовуватися, то кину якусь тінь на своїх батьків. Є речі сімейні, які взагалі нікого не стосуються. Я своїм родичам кажу: "А що ви будете коментувати — що я українець?". Та в мене у свідоцтві про народження написано, що я українець. Я і в серці насамперед українець!

Два роки тому про це вже хтось писав. І жодних нових документів за ці два роки не знайдено, слава Богу! Хоча я вам скажу, що мені це приємно: Луценко має ізраїльський паспорт, Тимошенко — єврейка, Піскун також єврей! Усі скрізь самі євреї! У нас склався бойовий сіоністський бомонд, який розвиває Україну на шляху до національної демократії та соборності держави, — сміється Піскун і додає: — Отак і напишіть!

1959, 8 березня — Святослав Піскун народився в Бердичеві на Житомирщині
1983 — закінчив Львівський державний університет ім. І.Франка
1984 — слідчий прокуратури в місті Ірпінь під Києвом
1990 — працює в прокуратурі Київської області
1997 — начальник слідчого управління податкової міліції
2002 — генеральний прокурор України
2004 — заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони
2004 — удруге поновлений на посаді генпрокурора
2006 — народний депутат від Партії регіонів
2007, 26 квітня — утретє поновлений на посаді генпрокурора
2007, 1 червня — звільнений з неї
Одружений, має доньку й сина

Зараз ви читаєте новину «Піскун запевняє, що Рафаїл Фурман не був його батьком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути