пʼятниця, 09 листопада 2012 06:15

Підтягнули "Беркут" із сусідніх областей

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Округ №94, місто Обухів, Київська область.

Спершу перемагав кандидат від Об'єднаної опозиції підприємець Віктор Романюк. Проте адмінсуд скасував протоколи 28 дільниць, де лідирував Романюк. Окружком оголосив переможцем нардепа-"регіонала" Тетяну Засуху, — дружину екс-губернатора.

— Суд постановив, що по тих дільницях "неможливо встановити результати волевиявлення". Результати оскаржували через те, що, нібито, спостерігачам не дозволили бути присутніми на окремих дільницях, — розповідає Юрій Бут, 57 років, голова Київської облорганізації Комітету виборців. — Таке формулювання навмисно внесли в закон, щоб робити отакі речі. Якщо на якійсь дільниці програв потрібний кандидат, вибори оголошують недійсними. І плювати на все. Судова гілка влади спрацювала на користь Тетяни Засухи.

Округ №132, місто Первомайськ, Миколаївська область.

На окрузі боролися кандидат Об'єднаної опозиції підприємець-аграрій Аркадій Корнацький та заступник губернатора "регіонал" Віталій Травянко. За всіма даними переміг Корнацький. Проте до ЦВК прийшли протоколи окружкому, де переможцем значиться Травянко

— Усе почалося після внесення результатів на сайт ЦВК,  — каже Геннадій Москаль, 61 рік, юрист, нардеп. — Корнацький здобув перемогу з різницею у 4700. А вже ввечері подали фальшовані дані. Мені сказали таку нісенітницю: комп'ютерник, мовляв, пив, від нього пішла дружина, тому напартачив. Але владі було потрібно підкріпити цифри протоколами. Вони намагалися відібрати їх в окружкому, щоб сфальшувати. Двічі брали його штурмом. Після першого їм не вдалося вийти, бо люди оточили, а вихід заблокували вантажівками. Потім підтягнули "Беркут" із сусідніх областей і просто захопили все місто. Дорогою підмінили протоколи. Ми маєм на руках оригінали — які давали на дільницях, із мокрими печатками. Подали їх до ЦВК. Це — детектив, а не вибори.

Округ №197, місто Канів, Черкаська область.

Підрахунок опозиції за даними дільниць показує перемогу кандидата Об'єднаної опозиції Леоніда Даценка в 3-4 тисячі голосів. Проте 5 листопада на сайті ЦВК переможецем вже значився самовисуванець мільйонер Богдан Губський.

— Це єдиний округ, де протягом кількох діб було підраховано не більше 50 відсотків голосів. Для підтримки провладного кандидата пускали в хід всі методи, — каже юрист черкаського Комітету виборців Сергій Пасічник, 33 роки. — На деяких дільницях затягували підрахунок голосів, намагалися виправити дані у протоколах. Голови дільничих комісій час від часу виїжджали "здавати документи", прихоплювали з собою печатки, що протизаконно виносити за межі дільниць. Інколи прямо там підробляли протоколи. Псували бюлетені на підтримку Даценка, переставляли цифри у протоколах, вводили неправильні дані на інтернет-сайт ЦВК.

Округ №194, місто Черкаси.

Переможцем визнали кандидата від Об'єднаної опозиції підприємця-аграрія Миколу Булатецького. Він випередив почесного президента заводу "Азот" Валентину Жуковську на понад 12 тис. голосів.  Кілька кандидатів оскаржили результати в суді, бо начебто були порушення під час підрахунку.

— Жуковська перемогла лише на дільницях у колонії та інших спецзакладах, — каже юрист черкаського КВУ Сергій Пасічник. — Її вважають ставленицею олігарха Дмитра Фірташа. Але перемога Булатецького виглядає безсумнівною. Не зрозуміло, чому ЦВК визнала проблемним цей округ? Кандидат від Об'єднаної опозиції переміг з великим відривом. Судові оскарження просто використали як привід для перевиборів.

Округ №223, місто Київ.

Фаворитами  перегонів вийшли кандидат від "Свободи" Юрій Левченко та самовисуванець Віктор Пилипишин — екс-голова Шевченківської райдержадміністрації в столиці. За опрацюванням 91% протоколів, Левченко перемагає на 136 голосів. Суд постановив перерахувати голоси на 11 дільницях.

— Цікаво, хто ж буде відповідати за події на окрузі? — питає політолог 47-річний Костянтин Матвієнко. — По ідеї, мають відповідати фальсифікатори. Вони ж не просто так затягували з підрахунком дільниць, де переміг Левченко. Але слідчий процес буде надзвичайно складний — фальсифікації відбувалися за участі великої кількості свідків. З'ясувати це документально буде неможливо. Зрозуміло, Пилипишину для збереження обличчя потрібно відмовитися від участі в повторних виборах. Людина, яка намагається в такий спосіб отримати мандат, втрачає всі перспективи на повагу, як публічний політик. Але Пилипишин цього не зробить.

Зараз ви читаєте новину «Підтягнули "Беркут" із сусідніх областей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути