пʼятниця, 07 вересня 2012 06:00

"Парламент повністю втратив легітимність"

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Лідери Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Андрій Пишний (зліва направо), Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Анатолій Гриценко йдуть до Верховної Ради. 3 серпня
Лідери Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Андрій Пишний (зліва направо), Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Анатолій Гриценко йдуть до Верховної Ради. 3 серпня

Перше в нинішньому політичному сезоні засідання Верховної Ради закрилося за 20 хв. після реєстрації депутатів. Спікер Володимир Литвин розпустив колег працювати по комітетах.

— На порядку денному є законопроекти, що потребують додаткового аналізу. Комітети повинні визначити, які проекти законів мають бути включені до порядку денного, — зазначає 56-річний Володимир Литвин на відкритті сесії 4 вересня.

Опозицію подібні пояснення не задовольнили. Лідери "Батьківщини" кажуть, перше осіннє засідання Ради — це чергове підтвердження того, що парламент в Україні припинив існувати.

— Треба визнати, що ця Верховна Рада підтримується на апараті штучного дихання й наркотичній залежності від Януковича, а останній рік через гроші та страх. І те, що так звана більшість навіть не знала, яким чином відкрити порядок денний сесії, що вони побоялися дати слово опозиційним депутатам, — свідчення того, що цей парламент помер, — зауважує голова Ради Об'єднаної опозиції, нардеп 38-річний Арсеній Яценюк. — За останні два з половиною роки з 1100 законопроектів, ініційованих парламентською меншістю, лише 65 розглянули у сесійній залі. Вони не готові голосувати за наш закон про пенсійне забезпечення, що запроваджує справедливі пенсії й не підвищує пенсійний вік. Вони були проти нашого закону, який забороняв закриття шкіл і лікарень, проти закону, який передбачав уведення антикорупційної декларації стосовно всіх державних службовців та членів їхніх сімей. Вони не захотіли підтримати закон, який скасовував Податковий кодекс і встановлював тільки сім податків.

Ще одна претензія опозиційних до владної більшості та керівництва Верховної Ради — затримка із введенням в експлуатацію так званої сенсорної кнопки, що гарантувала б особисте голосування народних обранців.

— Тільки в такому випадку можлива нормальна робота Верховної Ради, — наголошує голова фракції блоку НУ-НС 51-річний Микола Мартиненко. — В іншому разі робота парламенту буде неефективною — 150 депутатів штампуватимуть закони за вказівкою з Банкової чи Грушевського.

— Парламент повністю втратив свою легітимність, — каже лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" 47-річний Андрій Кожем'якін. — Законопроекти, які пропонувала наша фракція, більшість блокувала. Саме тому ми прийняли рішення відкликати всі законопроекти народних депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина". Відповідний лист направлений на голову Верховної Ради Володимира Литвина.

До кінця сесії у засіданнях парламенту братимуть участь лише декілька членів опозиції.

— Щоб фіксувати порушення чинного законодавства при прийнятті законів, — пояснює Яценюк. — Адже ми прийдемо й скасуємо антиукраїнські, антинародні закони. Всі інші в рамках передвиборної кампанії роз'їдуться працювати в регіони.

Справді необхідні державі закони почнуть ухвалювати тільки у новій Верховній Раді після формування демократичної більшості, вважають у "Батьківщині". Серед тих документів, які опоненти нинішньої влади планують ухвалити одразу після парламентських виборів — закон про імпічмент президенту, про порядок відкликання народних депутатів, про скасування недоторканності президента, парламентаріїв та суддів. Також  про Національне антикорупційне бюро, підвищення рівня прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, про скасування Пенсійної реформи та інші.

Зараз ви читаєте новину «"Парламент повністю втратив легітимність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути