вівторок, 24 січня 2012 06:30

Опозиціонери домовилися йти на вибори разом

Неподалік елітних магазинів "Ісаніа" та "Версаче" на столичній Софійській площі семеро чоловіків та жінок з "Фронту змін" ставлять на бордюр півлітрову пляшку горілки. Розливають у пластикові стаканчики, п'ють. Із пакетиків дістають курячі стегенця, яблука.

У неділю пообіді там має розпочатися мітинг опозиційних партій з нагоди 93-ї річниці соборності України. Повинні оголосити спільний план дій на парламентських виборах.

Близько 11.00 на площі збираються до тисячі людей. На вул. Михайлівській стоять із 40 осіб, років 20, з прапорами "Батьківщини".

— Скільки платять? — цікавимося.

— 15 гривен за час. За 4 — 60 получится, — відповідає чоловік.

Йде сніг. Площа розчищена. По центру велика сцена з моніторами.

— Ледве добилися, щоб сніг розчистили, — говорить "бютівець" 51-річний Юрій Одарченко. — Комунальники казали, що їм треба чистити вулиці, а не площі. Депутати прийшли із самого ранку, щоб міліція не забороняла монтувати сцену.

Звучать українські пісні. Ліворуч від сцени на дерев'яних опорах — плакат 6х4 м "Юлі реВОЛЮція Україні!". Дехто фотографується на його тлі. Жінка несе портрет екс-прем'єра з написом "Невинна".

— Я тут с одиннадцати часов. У депутата работа — охранять и хулиганить, — усміхається нардеп-"бютівець" 46-річний Андрій Павловський. Тупцює від холоду.

Три десятки опозиційних політиків стають перед сценою. На площі — близько 10 тис. людей. Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк іде з двома охоронцями. За ними — віце-спікер Микола Томенко. О 12.30 священики різних конфесій півгодини моляться за Україну. В цей час головний "свободівець" Олег Тягнибок роздає коментарі телеканалам.

Політики підходять до сцени, готуються виступати. Першим у черзі — заступник лідера "Батьківщини" Олександр Турчинов. Скидає кепку. Чорну парасолю над ним тримає Андрій Пишний, заступник Яценюка. Навколо сцени стоять охоронці. Захід організувала партія "Фронт змін".

Турчинов вітає усіх зі святом. З надривом 8 хв. зачитує листа від ув'язненої Юлії Тимошенко:

— У влади є продажні депутати, куплені суди, але у них немає правди і підтримки людей. Усі розуміють, що така влада приречена. Вона закінчить життя самогубством і впаде.

— Юлі волю! Юлі волю! — вигукують.

Наступним на сцену піднімається 43-річний Олег Тягнибок. Його прадід Льонгин Цегельський 22 січня 1919-го там зачитував "Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки".

— Маємо ухвалити закон про імпічмент президенту. Хто сказав, що ми маємо чекати до 2015 року? Хто сказав, що цю банду не можна відправити у відставку вже зараз?

Під оплески виходить лідер "Удару" Віталій Кличко. Виступає 1 хв. 20 с. Каже, що ув'язнені Юлія Тимошенко та Юрій Луценко мають брати участь у парламентських виборах.

Найдовше ведучий представляє Арсенія Яценюка. Говорить, він — лідер партії, що не побоялася торік кинути виклик владі. Яценюк повідомляє, що Кличко підписав угоду про спільні дії опозиції. Його виступ переривають криками:

— Юлі волю! Юлі волю!

Він не зважає.

— Товариші-політики, нас не цікавлять ваші розбіжності, — каже у мікрофон письменник Василь Шкляр, 60 років. — Нас цікавить лише ваша здатність об'єднатися в єдиному наступі проти ворога. Я хочу звернутися до "Батьківщини": чи здатні ви самостійно сьогодні врятувати Україну? Ні, ви навіть не здатні врятувати Юлію Тимошенко. Швидше за все, вона врятує вас. Я хочу звернутися до Арсенія Яценюка: чи здатні ви самі врятувати Україну? Якщо ви підете самі, то не буде ні фронту, ні змін.

— Ура! Ура! — вигукують люди.

На сцену разом виходять лідери опозиційних сил та нардепи. Ведучий зачитує угоду про спільні дії об'єднаної опозиції:

— Йдеться про погодження кандидатур членів окружних і дільничних виборчих комісій, спостерігачів та забезпечення їхньої ефективної роботи. Формують єдиний список кандидатів у народні депутати, які балотуватимуться у мажоритарних округах, за принципом: один округ — один кандидат від об'єднаної опозиції. Після перемоги об'єднана опозиція утворює парламентську більшість та розпочинає процес формування нової української влади.

Вул. Володимирською рушають до пам'ятників Грушевському і Шевченку. Біля Служби безпеки люди голосно починають кричати: "Банду геть!". На всіх перехрестях по п'ятеро-семеро працівників СБУ знімають на камери.

Із букетом жовто-червоних троянд окремо прямує 54-річний Анатолій Гриценко, лідер "Громадянської позиції". Він відмовився підписувати угоду:

— Я хочу спочатку прочитати її. Просив Турчинова про це. Він сказав, щоб підписував, як інші, не читаючи. Там усі слова правильні. Ми багато чого підписували. Чи дотримуються? Минулого тижня був у Донецьку. Там днем з вогнем не знайдеш людину, яка скаже, що вона голосувала за Януковича, а тим більше, що за нього ще проголосує. Люди тримають особисту образу за те, що вони обрали свого, а він знущається над ними. На Януковича чекає великий сюрприз — Партії регіонів буде дуже складно здолати навіть 3-відсотковий бар'єр у жовтні.

Яценюк із політиками покладає квіти до пам'ятника Шевченку. Від людей його відділяють два кордони високих охоронців.

— Хоч до людей підійшов би, — говорить мітингувальниця.

Яценюк іде вниз. Сідає в один із двох джипів "Ренж ровер".

Чого чекаєте від об'єднання?

Леонід Петренко, 62 роки, Київ.

— Чекаю на об'єднання опозиції зі створення Народного руху. Маю надію, що об'єднаються хоч зараз, перед такою загрозою. Адже йде повна деукраїнізація.

Олександр Науменко, 64 роки, Київ. Раніше працював механіком систем наведення.

— В объединение не верю, разве что когда их припрет. Им надо было еще прийти на майдан к предпринимателям и объединиться. А так — будут делить какие-то должности, и не больше. Слишком огромный разрыв между людьми и политиками, людьми и олигархами. Недавно был в Бердичеве, там ребята говорили, что "оружие уже есть". Крайние меры — тоже не верно. Но иначе в этой стране невозможно.

Аеліта Лефтерова, 73 роки, колишня викладачка історії з Севастополя.

— Це об'єднання нічого не зробить. Це все показушне. Голосуватиму за тих, хто проведе люстрацію чиновництва. Вважаю, що при владі повинні бути спеціалісти з нанотехнологій, комп'ютерники. А зараз дибіли підвищуються до президента.

 

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери домовилися йти на вибори разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути