Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2018 00:10

Олег Сенцов голодує 65-й день

Політв'язень Олег Сенцов 65-й день голодує в колонії суворого режиму в місті Лабитнангі Тюменської області Росії. Перебуває в тюремній лікарні під постійним наглядом медиків.

— Не виключаю, що Путін привіз на зустріч із Трампом (відбулася 16 липня. — ГПУ) указ про помилування Сенцова, — каже політолог 43-річний Євген Магда, — Але це помилування "диявольське", бо Олег голодує не заради свого звільнення, а заради звільнення з російських в'язниць усіх українських політв'язнів.

13 липня Олегу Сенцову виповнилося 42 роки. Цього дня з'явилося перше за 2 роки відео з ним — датоване 31 травня 2018 року. У колонії записали, як до українця телефонувала російська громадська діячка Ксенія Собчак і її мати — член Ради Федерації Людмила Нарусова. На той час Сенцов голодував 18 днів. Говорили про здоров'я Сенцова. Того ж дня мати Олега написала лист президенту Росії Володимиру Путіну з проханням помилувати сина.

— Мені важко судити про ступінь вини Олега, хоча я знаю його як мирного громадянина й людину, захоплену кінорежисурою, — пише в листі Людмила Сенцова. — Не буду Вас переконувати в його невинуватості. Просто скажу, що він нікого не вбивав. Олег уже відсидів у в'язниці чотири роки. Його чекають діти, молодший син страждає аутизмом. Їм погано без батька.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що на листа відреагують.

13 липня в Москві пройшла акція на підтримку Сенцова.

Десять чоловік у футболках із його портретом зібралися на Страсному бульварі. Тримали в руках повітряні кульки з цифрами "42" й вимагали звільнити усіх політв'язнів. Акцію розігнала поліція.

Цього ж дня в Києві на Майдані незалежності зібралося майже 400 людей — прийшли з плакатами #SaveOlegSentsov і "Свободу політв'язням". Серед них були лідери кримськотатарського народу Ільмі Умеров, Ахтем Чийгоз і сестра Олега Сенцова Наталія Каплан. Завершили акцію ходою до посольств Франції та Німеччини.

Олега Сенцова підтримала мер Парижа Анн Ідальго.

— Коли погляди всього світу прикуті до фіналу Кубка світу в Москві, я продовжую думати про українського режисера Олега Сенцова, який вже 4 роки знаходиться у в'язниці та протягом 2 місяців голодує, — написала вона в соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов голодує 65-й день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути