четвер, 12 квітня 2007 16:36

Олег Ляшко зібрав триста краваток

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олег Ляшко віддає перевагу одягу німецької фірми ”Патрік Хелман”
Олег Ляшко віддає перевагу одягу німецької фірми ”Патрік Хелман”

З народним депутатом-"бютівцем" Олегом Ляшком, 34 роки, зустрічаємося у його робочому кабінеті на вулиці Банковій, навпроти Секретаріату президента. Він розташований на четвертому поверсі Будинку комітетів Верховної Ради. Ляшко сидить за столом, на якому лежать купи паперів, дисків, на підставці стоїть бютівський білий прапорець із серцем, чашка з-під кави. Нардеп перечитує законопроект, щось викреслює. Викликає секретаря. Каже, що вніс правки, й віддає папери.


Які питання обговорювалися на закритому з"їзді БЮТу в середу?

— Говорили про політичну ситуацію і завдання на період виборчої кампанії. Сформували Блок Тимошенко з партії "Батьківщина", Української соціал-демократичної партії та партії "Реформи і порядок". До списку ввійшло 350 чоловік від "Батьківщини" і по 50 — від ПРП та УСДП. На з"їзді все було дуже демократично. Хоча, як на мене, треба було проводити відкрите засідання.

Яким номером будете у списку БЮТу?

— Це вирішуватиме з"їзд 16 квітня. Гадаю, що в мене буде 26 місце, як і в попередньому списку. Мабуть, на більше я не заслужив.

Чому Блок Тимошенко відмовився від єдиного списку з "Нашою Україною"?

— Немає жодної логіки в такому об"єднанні. Навпаки, це призвело б до звуження електорального поля. А от коли ми йтимемо двома потужними командами, то підтягнемо на свою сторону ширші маси виборців. Я вже не кажу, що пропозиції об"єднати "коня і трєпєтную лань" — я маю на увазі не політичні сили — БЮТ і "Нашу Україну", а певних представників з того й іншого боку — мало реальні.

Чи перенесе президент дострокові вибори з 27 травня на осінь цього року?

— Президент може зробити все що завгодно, але це має відповідати Конституції та закону про вибори. А вони передбачають, що вибори проводяться впродовж двох місяців. Щоб терміни були іншими, Верховна Рада має внести зміни до закону. А згідно з тим же указом президента, з моменту його оголошення парламент розпущений і не може ухвалювати жодних рішень. Не думаю, що перенесення виборів — це реальна справа. Хоча, зважаючи на короткий період виборчої кампанії, і ЦВК, і політичні партії зіткнулися з певними труднощами.

До списку ввійшло 350 чоловік від "Батьківщини"

Прокоментуйте рішення Артемівського, Феодосійського та Томаківського райсудів про призупинення указу президента щодо розпуску парламенту.

— Ці суди знаходяться у вотчинах Партії регіонів. Я думаю, на них ніхто не тиснув — їх просто попросили чи заплатили. Вони й прийняли такі рішення. Насправді ці рішення незаконні і свідчать про спробу влади в особі уряду і коаліційної більшості в парламенті зірвати вибори.

Ви очолюєте штаб БЮТу в Чернігові. З якими проблемами стикаєтеся насамперед?

— Те, що опікуюсь Черніговом, не означає, що я не реагую на звернення з усієї України. Ось свіжий приклад.

Ляшко встає з-за столу, підходить до шафи й бере аркуш паперу, який лежав зверху. На ньому — міністерська резолюція. Сідає в крісло і продовжує розповідати:

— До мене звернувся мешканець села Мала Білозерка Василівського району Запорізької області Передерій. Він скаржиться на те, що вже майже рік не може отримати 1200 гривень за здану худобу. Я з цього приводу звернувся до міністра аграрної політики. Той прислав відповідь, що ці гроші громадянину Передерію перерахували. Дуже добре, що перерахували. Але невже для цього треба, щоб народний депутат звертався до міністра? Доводиться й такими питаннями займатися. І щодня таких звернень надходять десятки.

І на кожне відповідаєте?

— Звичайно. На відміну від інших депутатів, які навіть не читають їх, я знаю, про що кажу. У наш комітет, наприклад, поскаржилася людина, що 28 разів зверталася до лідера фракції комуністів Симоненка. І жодного разу не отримала відповіді. Я ж на всі звернення реагую. Навіть на, здавалося б, дрібні.

Вас виховували в дитячому будинку?

— Так. Народився я в Чернігові, а потім життя складалося досить важко. До шести років виховувався в дитячому будинку, потім — в інтернаті на Чернігівщині. Точніше, вчився в кількох інтернатах. З одного вигнали, бо був "занадто грамотним". Після цього подався до Києва. Із 1990 року живу тут, працював у різних газетах. Заочно закінчив юридичний факультет Харківського педуніверситету. 1996-го очолив газету "Політика". Через три роки за рішенням суду її закрили за розголошення державних таємниць. Насправді то був формальний привід, бо закрили її напередодні президентських виборів. Наша газета завжди була опозиційною й заважала Кучмі. 2000 року я заснував газету "Свобода", і відтоді до обрання народним депутатом очолював її.

Кажуть, ви колекціонуєте монети, краватки, окуляри.

— Точно, — гладить рукою краватку й усміхається. — Хоча краватки я вже перестав колекціонувати — набридло. У мене їх вже стільки, що вранці встаю і перше питання, яке задаю дружині: "Таню, яку краватку сьогодні вдягнути?". Їх уже під три сотні.

Монети колекціоную, але тільки українські, бо, на жаль, не можу собі дозволити купувати закордонні — вони дорожчі. Наші монети, починаючи з 1995 року, в мене є всі, повна колекція. Є срібна 20-гривнева монета до Дня незалежності, яку вдень з вогнем не знайдеш. Є 500-гривнева "Оранта". Чи, наприклад, монета, яка взагалі не була пущена в обіг — до 200-річчя Уманського дендропарку "Софіївка". Їх усього 11 штук.

Де зберігаєте колекцію?

— Замовив спеціальний стенд, — показує його розміри. — На ньому монети видно з обох боків.

А яких марок окуляри збираєте?

— Я купую красиві окуляри, а марки не дивлюся. Окуляри лежать усюди: і в машині, і вдома, і по кишенях.

Одягу якої фірми віддаєте перевагу?

— Німецької "Патрік Хелман". Я вважаю, що вони шиють і найкращий одяг, і найкраще взуття. Їхні речі досить дорогі, але надзвичайно стильні. Народний депутат повинен виглядати красиво. Тому я краще зекономлю на чомусь іншому, зате куплю пристойний костюм.

Коли закінчаться повноваження народного депутата, повернетеся в журналістику?

— Хто сказав, що мої повноваження закінчаться? У найближчі 20–30 років я збираюся радувати виборців своєю активністю.

1972, 3 грудня — Олег Ляшко народився у Чернігові
1990 — закінчив Борзнянську школу-інтернат на Чернігівщині
1995 — редактор додатку "Політика" в газеті "Правда Украины"
1996 — головний редактор газети "Політика"
1998 — закінчив юридичний факультет Харківського педагогічного університету імені Г. Сковороди
2000 — головний редактор газети "Свобода"
2006 — народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко
Одружений

Зараз ви читаєте новину «Олег Ляшко зібрав триста краваток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути