Ексклюзиви
четвер, 06 лютого 2020 07:50

"Офіс президента посилює диктат у парламенті"

Автор: ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM/АННА СТЕШЕНКО
  Народний депутат від ”Слуги народу” 39-річна Оксана Дмитрієва прийшла у Верховну Раду в жакеті французького бренду ”Бальмен” вартістю понад 47 тисяч гривень. Фото з кулуарів 4 лютого опублікувала у фейсбуку журналістка Анна Стешенко. Середня зарплата нардепа складає 40 тисяч гривень. Дмитрієва була під номером 106 у списку ”Слуги народу” на виборах. За фахом лікар. Очолювала приватну стоматологічну клініку в Києві
Народний депутат від ”Слуги народу” 39-річна Оксана Дмитрієва прийшла у Верховну Раду в жакеті французького бренду ”Бальмен” вартістю понад 47 тисяч гривень. Фото з кулуарів 4 лютого опублікувала у фейсбуку журналістка Анна Стешенко. Середня зарплата нардепа складає 40 тисяч гривень. Дмитрієва була під номером 106 у списку ”Слуги народу” на виборах. За фахом лікар. Очолювала приватну стоматологічну клініку в Києві

— Переходимо до нового формату роботи. Ухвалили закон про план законопроєктних робіт. Це дасть змогу розуміти — що, за чим, навіщо і коли буде ­ухвалюватися, — каже голова Верховної Ради 36-річний Дмитро Разумков на погоджувальній раді 3 лютого.

Третю сесію парламент відкрив 4 лютого. Триватиме шість місяців. До головного плану внесли 400 законопроєктів.

Цього дня нардепи проголосували за звільнення Альони Бабак із посади міністра розвитку громад і територій. У січні написала заяву. На її місце призначили 44-річного Дениса Шмигаля. Працював головою Івано-Франківської ОДА із серпня минулого року. Був директором Бурштинської ТЕС, що належить олігархові Рінату Ахметову, керівником департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА. Шмигаль також став віцепрем'єр-міністром.

До того депутати схвалили зміни до Конституції, які передбачають зменшення кількості народних обранців із 450 до 300.

У Верховній Раді дев'ятого скликання працюють 423 народні депутати. На попередній сесії ухвалили 158 законів.

— Йде перекіс у бік президентської республіки. Банкова хоче ще більше контролювати парламент. Для цього готують і план роботи, — каже політолог 31-річний Микола Давидюк.

— Депутати стають політично безхребетними — не розробляють законів, перед голосуванням їх не читають. І суспільству не пояснюють, що ухвалюють. По суті, знищується парламентаризм.

Якщо у "Слузі народу" виявиться ще десяток таких, як Євген Брагар (запропонував пенсіонерці продати собаку, аби сплатити борги за комунальні послуги. — ГПУ), то обвалиться не тільки рейтинг партії, але і президента Зеленського.

— Навряд чи Офіс президента і керівництво парламенту повністю відмовляться від швидкості в ухваленні рішень. Шукатимуть золоту середину між турборежимом і результативністю, — говорить політолог Володимир Фесенко, 61 рік.

— У "Слуги народу" проблеми з внутрішньою дисципліною. Частина депутатів схильні до надмірного самопіару. Потрібне посилення відповідальності.

"Голос" утратив своє обличчя. "Європейська солідарність" забрала частину їхніх виборців. Це й проявилося у падінні рейтингу. Проблема для партії Вакарчука — як зробити, щоби виборець зрозумів, чим вони відрізняються від інших політсил.

Юлія Тимошенко намагається стати найпомітнішим опозиційним лідером. Перейшла від співпраці зі "Слугою народу" до різкої критики. Хоче отримати бонуси на місцевих виборах. Можливо, як і партія Порошенка, сподівається на дочасні парламентські.

4 партії пройшли б до Верховної Ради, якби вибори відбувалися у січні. Про це свідчать результати опитування центру "Соціальний моніторинг" та Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка. "Слуга народу" набрала б 38,9%, "Опозиційна платформа — За життя" — 14,8%, "ВО "Батьківщина" — 10,8%, "Європейська солідарність" — 10,6. Далі у рейтингу ВО "Свобода" — 4,6%; "Голос" — 4,4%; "Сила і честь" — 3,9%. Соціологи опитали 2500 людей 24–28 січня. Похибка не перевищує 2,24%.

Зараз ви читаєте новину «"Офіс президента посилює диктат у парламенті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути