Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 05:50

Не менше половини громад Московського патріархату перейдуть до помісної церкви

Автор: уніан
  Настоятель Києво-Печерської лаври архієпископ Павло (на фото — праворуч) йде з народним депутатом від ”Опозиційного блоку”, олігархом Вадимом Новинським (у центрі) під час заходів до Дня хрещення Київської Русі, 27 липня 2017 року. Якщо Київ отримає автокефалію, буде громадянська війна, заявив він. Росіянин Новинський отримав українське громадянство наказом президента Віктора Януковича 2012 року
Настоятель Києво-Печерської лаври архієпископ Павло (на фото — праворуч) йде з народним депутатом від ”Опозиційного блоку”, олігархом Вадимом Новинським (у центрі) під час заходів до Дня хрещення Київської Русі, 27 липня 2017 року. Якщо Київ отримає автокефалію, буде громадянська війна, заявив він. Росіянин Новинський отримав українське громадянство наказом президента Віктора Януковича 2012 року

— Держава передала свою власність у користування українській церкві Московського патріархату. Але коли тут буде визнана українська церква, то лаври — і одна, і друга (Києво-Печерська та Почаївська. — ГПУ) — передадуть українській церкві, — говорить 1 ­серпня предстоятель Української православної церкви ­Київського патріархату Філарет, 89 років.

У квітні синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення про надання Українській православній церкві статусу помісної — такої, що ні ієрархічно, ні адміністративно не є частиною іншої. Із проханням звернулися президент Петро Порошенко, Верховна Рада і представники українських православних церков. Томос — указ про проголошення автокефалії, отримаємо вже цього року, очікує Київ.

Після створення єдиної помісної православної церкви в Україні до неї має перейти майно, яке займає зараз УПЦ Московського патріархату, вважає патріарх Філарет: "Ніякого насильства не буде. Майно належатиме громадам, як і тепер, за українськими законами — на правах власності, користування чи оренди. І якщо громада вирішила вийти з одного патріархату й увійти до іншого, то майно вона зберігає за собою".

Близько десяти єпископів Московського патріархату підписали звернення про надання автокефалії української церкви. Коли отримаємо томос, приєднаються ще зо 20 із 95, за різними оцінками. Цілі парафії переходитимуть до автокефальної церкви разом із майном.

— Це вигідно. Не буде вже фінансових відрахувань, що зараз ідуть до Москви. Ці побори, фактичне кріпацтво священиків скасують. Єдина помісна церква зламає всі схеми, — каже експерт Інституту світової політики Ярослав Коцюба українській редакції німецького видання "Дойче велле".

— Масштабність виходу парафій із Московського патріархату залежатиме від законодавства, — розповідає релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік.

— У нас задеклароване право переходити в іншу юрисдикцію, але немає механізму. Не зрозуміло, коли саме громада змінює юрисдикцію? Коли перейшов 51 відсоток вірян? Чи 75 процентів? Новий механізм виписаний у законопроекті №4128. Вводить норму простої більшості. Його два роки гальмує Вадим Новинський (депутат Верховної Ради від "Опозиційного блоку". — ГПУ).

За нинішніх правил при переході віряни мають не створювати нову громаду, а перереєструвати стару на зборах. Тоді не втратять майно. Але люди часто не знають цього. Бо ще з часів Кучми влада в усіх областях тісно пов'язана з Московським патріархатом. Дурить людей, не пояснює усі ризики.

Російська православна церква з усіма околицями має майже 30 тисяч громад. Із них власне в РФ — приблизно 16 тисяч, 12 — в Україні. Не менш як половина з УПЦ МП із часом перейдуть до Української помісної церкви. Москва не зможе контролювати українське релігійне життя.

Проголошення автокефалії української церкви не ліквідовує УПЦ МП. В Україні живуть кілька мільйонів етнічних росіян. Вони звикли ходити в свою церкву. Нехай. Але вона має бути чітко позначена як російська й відповідно називатися. Наприклад, Митрополія Московського патріархату в Україні.

Юридичної особи "Українська православна церква Московського патріархату" в Україні не існує, пише "Дойче велле". Немає єдиної структури, за якою були б закріплені всі церкви й інші будівлі УПЦ МП. Власником кожного об'єкта є інші юрособи.

Так, релігійна організація "Почаївська Свято-Успенська лавра" — приватний власник Почаївської лаври. Зокрема, Храму Преображення Господнього площею 4 445 кв. м.

"Приватизація" Почаївської лаври почалася за прем'єрства Віктора Януковича. У липні 2003 року він підписав розпорядження Кабінету міністрів про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного заповідника її споруд. Йшлося про Успенський і Троїцький собори, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус.

— Юридична особа держава Україна передала об'єкт іншій юрособі. Відбувся правочин. Будь-яке рішення в релігійній сфері не може бути істотною підставою для його перегляду. Якщо уряд просто скасує старе розпорядження, МП звернеться до суду і той визнає це незаконним, — говорить юрист Максим Пирогов. Компромісом може бути залишення будівель у користуванні МП на певний строк, а потім передача їх УПЦ, вважає він.

Найдавніший монастир України Києво-Печерська лавра фактично розділений на дві частини. Нині держава володіє меншою — майже 20% території. Так звана Верхня лавра перебуває в управлінні Міністерства культури.

Вся Нижня Лавра підпорядковується УПЦ Московського патріархату. 2013 року Кабмін за прем'єрства Миколи Азарова передав у безоплатне користування чоловічому монастирю Свято-Успенська Києво-Печерська лавра 79 будівель і споруд, серед яких лабіринти Ближніх і Дальніх печер.

— Є загроза, що Москва може змінити у лаврах статус на ставропігійний монастир (підпорядкується не місцевому ієрарху, а безпосередньо патріарху. — ГПУ). Тобто ними управлятимуть із Москви. Це буде її пряма претензія на володіння цими духовними центрами. Може статися так звана церковна анексія. Тобто безпосередньо патріарх Кирило зможе ними керувати. Тоді конфлікт перейде в міжнародну площину, — каже Ярослав Коцюба, експерт Інституту світової політики.

Зараз ви читаєте новину «Не менше половини громад Московського патріархату перейдуть до помісної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути