Ексклюзиви
середа, 05 березня 2008 17:17

Населенню Ураїни газ не перекриватимуть

На початку тижня російський "Газпром" скоротив постачання газу в Україну вдвічі через борги за спожите блакитне паливо. У відповідь український уряд звинуватив Росію в тому, що та не платить за транзит газу до Європи. У "Газпромі" учора це заперечили й оголосили, що "Нафтогаз України" почав відбирати газ із поставок для європейських країн. Після цього компанії відновили переговори.

Газова криза почалася після того, як прем"єр-міністр Юлія Тимошенко спробувала усунути зі схеми постачання газу посередників "РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго". Президенти України та Росії домовилися про створення нової схеми постачання газу з іншими посередниками. Їх створять "Газпром" та "Нафтогаз". Однак Тимошенко ці домовленості не виконує.

Голова правління альянсу "Нова енергія України" 35-річний Валерій Боровик вважає, що на пересічних українцях скорочення поставок газу не позначиться.

— Якщо погода буде теплою, наших запасів вистачить більш, ніж на місяць. За цей час мають домовитися, — каже він. — Проблема в тому, що половиною облгазів володіють структури, причетні до компанії "РосУкрЕнерго". Наприклад, у Тернополі зараз відключено від газу півміста. Це не пов"язано з тим, що Росія зменшила обсяги постачання. Але психологічно для простих людей намагаються це пов"язати. Мовляв: "Подивіться, уряд не зміг домовитися по газових проблемах. І це б"є по ваших оселях і гаманцях".

Колишній голова "Нафтогазу" 45-річний Олексій Івченко вважає, що найгірше буде, якщо росіяни знизять тиск газу до 70%. Тобто ще на 20%. Тоді Україна буде змушена знижувати тиск газу в Європу.

— Це призведе до міжнародного скандалу: Україна буде протиставлена як Росії, так і Європі як ненадійний транзитер, — говорить він. — Та це лише початок. Далі міжнародні кредитори "Нафтогазу" подадуть до судів і зроблять його банкрутом. Після цього росіяни й європейці вимагатимуть від України газотранспортну систему.

Івченко вважає, що нині найкраще дотримуватися домовленостей, яких досягли Віктор Ющенко та Володимир Путін. За його словами, Україна не має внутрішніх резервів газу.

— У сховищах є газ, але він належить "РосУкрЕнерго", "УкрГазЕнерго", "Газпрому". Якщо "Нафтогаз" відбиратиме газ інших власників, то це називатиметься крадіжкою, — пояснює Івченко.

Водночас він погоджується, що населенню газ не перекриватимуть. Проблеми можуть виникнути у промислових підприємств та теплокомуненерго, які мають борги.

— Якщо ми говоримо про хімічну галузь, то там завдяки підвищенню цін на газ все скупили структури, близькі до "РосУкрЕнерго", — зазначає Валерій Боровик. — Собі газ вони не перекриватимуть, а металургійні підприємства платять справно.

Він вважає, що низькі ціни на газ довго не протримаються. Цього або наступного року їх підвищать до $230 чи навіть до $300 за тисячу кубів. Нинішня ціна — $179,5.

Олексій Івченко запевняє, що підвищення цін до рівня європейських не стане катастрофою для української економіки. Адже їх можна буде компенсувати за рахунок зростання цін на транзит газу до Європи.

Низькі ціни на газ довго не протримаються

— Для цього потрібна політична воля, — каже колишній глава "Нафтогазу". — Тоді ми повністю відійдемо від енергетичної залежності від Росії. Бо купуватимемо газ на ринку, як усі.


P.S. На момент здачі газети в друк з"явилося повідомлення "Газпрому" про те, що вони домовилися з "Нафтогазом" припинити обмеження поставок газу в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Населенню Ураїни газ не перекриватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути