Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 06:20

"Народний фронт" не об'єднується з "Блоком Петра Порошенка"

Автор: уніан
  Лідер ”Народного фронту” Арсеній Яценюк зустрічає прем’єр-міністра Володимира Гройсмана в залі Національного культурно-мистецького та музейного комплексу ”Мистецький Арсенал” у Києві 11 листопада. Тут відбувається з’їзд партії ”Народний фронт”
Лідер ”Народного фронту” Арсеній Яценюк зустрічає прем’єр-міністра Володимира Гройсмана в залі Національного культурно-мистецького та музейного комплексу ”Мистецький Арсенал” у Києві 11 листопада. Тут відбувається з’їзд партії ”Народний фронт”

— День невипадковий для з'їзду обрали. Сьогодні ж 11.11. І почати маємо об 11:00. Точно радилися з нумерологом чи астрологом. Мій батько так робить перед прийняттям важливих рішень, — каже жінка років 30.

Тримає коротку шубу в гардеробі Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" на вул. Лаврській у Києві 11 листопада о 10:30. За півгодини тут має початися з'їзд партії "Народний фронт".

Він — перший після парламентських виборів у жовтні 2014 року. Партію створили за кілька місяців до них. Її очолив тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. У Верховну Раду пройшли 82 депутати від "НФ". Вони утворили коаліцію з "Блоком Петра Порошенка", "Самопоміччю", "Батьківщиною" й Радикальною партією. Яценюк залишився на посаді прем'єра. Пішов з неї у квітні торік. Коаліція тримається на "Народному фронті" й президентській фракції.

У черзі в гардеробі стоїть народний депутат із "Блоку Петра Порошенка" Юлій Мамчур, 46 років. Гардеробниця усміхається й забирає в нього пальто.

— Прийшов за запрошенням, — каже. — Про проблеми давайте не будемо. Про них постійно з екранів телевізорів говорять.

Для з'їзду відвели два великі зали. У першому на кількох столах пригощають кавою й солодощами.

— Так довго охорона мою техніку ще не оглядала. Хвилин 20 перевіряли все, що мав у рюкзаку, — говорить один із фотографів.

— Желание надо загадать в 11 часов 11 минут. Сбудется, — каже молода білявка.

— З'їзд проводимо зараз, бо в минулі роки було не до цього. Сьогодні маємо підвести підсумки зробленого й закласти плани на майбутнє. Якраз на середині дистанції до нових виборів, — каже журналістам нардеп із "НФ" 44-річний Андрій Тетерук.

— Андрюха, привіт! — вітається 43-річний Арсеній Яценюк.

Широко усміхається. На ньому блакитна сорочка й темно-синій костюм. Іде зустрічати прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

— Це старт президентської кампанії Яценюка?

— Все побачите після виступів, — каже ­Тетерук.

На великому екрані показують кадри з Майдану 2013–2014 року, уривки інтерв'ю Яценюка на посаді прем'єра та досягнення його урядів.

Об 11:07 на сцену виходить Арсеній Яценюк. Відкриває з'їзд.

У першому ряду сидять міністри Ігор Жданов, Остап Семерак, Лілія Гриневич, Павло Петренко, Арсен Аваков. Скраю на пустому стільці — листок із написом "Омелян" для міністра транспорту та інфраструктури Володимира Омеляна. Він запізнюється. З другого боку в цьому ж ряду — Олександр Турчинов, Андрій Парубій, Володимир Гройсман, Максим Бурбак. Між ними — місце Яценюка. Далі В'ячеслав Кириленко й Олена Ледовських. У ряду позаду — Микола Мартиненко, Андрій Іванчук. "Порошенківці" із головою фракції Артуром Герасимовим — у третьому. Далі — делегати з'їзду й запрошені. Із 464 делегатів двоє не приїхали.

Після гімну України Яценюк зачитує вітальні телеграми. Першу — від канцлера Німеччини Анґели Меркель. Другу — від президента Європейської народної партії Джозефа Дола.

— Шановний пане президенте Яценюк, — читає Арсеній Петрович. — Звучить непогано, — додає від себе.

Зал аплодує. Третя телеграма з Польщі — від президента партії "Громадянська платформа" Ґжеґожа Схетини.

— Хочу надати слово чинному прем'єру Володимиру Гройсману. Але перед цим хочу сказати про Володимира Борисовича не як про прем'єр-міністра, а як про людину, державного діяча й політика, — Яценюк представляє Гройсмана близько 3 хв.

Той виступає майже 7 хв.

— 2014-го потрібна була рішуча воля, аби взяти на себе відповідальність. Це не була боротьба за владу. Це була державницька позиція, аби не дати розвалити країну, не дати її захопити, прийняти непопулярні економічні рішення, за які сьогодні не скажуть "дякую". Для цього потрібні лідерські якості. І такий лідер є — Арсеній Петрович Яценюк, — говорить 39-річний Володимир Гройсман.

Після виступу Яценюк проводжає його до виходу.

— На казначейському рахунку країни було 108 тисяч гривень, коли ми прийшли в уряд. А коли йшли, було вже 90 мільярдів, — починає свій виступ Арсеній Яценюк.

— Цікаво, що тут є всі, крім Порошенка. Його не запросили. Тепер розглядатиме Яценюка й "Народний фронт" як загрозу для себе, — каже чоловік років 40 у костюмі.

Вийшов із залу випити кави. На столі — тільки вода й паперові стаканчики. Купити гарячі напої немає де.

— Із часом члени парламентської коаліції почали пропадати — стало страшно брати відповідальність, приймати непопулярні рішення, — продовжує Яценюк. — Я очікував повної підтримки від президента. Він зробив помилку. Стандартна відповідь в українській політиці: "Переходимо в опозицію, от вам мій кулак". Зараз я Порошенкові хочу відповісти: "Дякую за досвід. Ми стали сильніші". Сподіваюся, всі учасники тодішньої політичної кризи зробили висновки й не припустяться надалі таких помилок. Наше завдання: виконати необхідну для країни програму реформ. І 2019 року піти на президентські й парламентські вибори.

Зал аплодує.

На сцену піднімається секретар Ради нацбезпеки й оборони 53-річний Олександр Турчинов. Він у чорній військовій формі. Присутні встають і плещуть у долоні.

— Ресурс декларацій, косметичних реформ і напівкроків вичерпаний. Або будуть запропоновані та реалізовані нові підходи до вирішення системних проблем, або втілиться кремлівський руйнівний для країни сценарій, — каже він. — Проти нашої країни ведеться системна й жорстока війна. Для нас нема альтернативи, окрім перемогти.

У кулуарах міністр внутрішніх справ 53-річний Арсен Аваков фотографується із делегатками з Волині. Жінки обступили його з усіх боків.

Двоє чоловіків несуть каву з "Макдональдза".

— Не встиг поснідати дома, — каже той, що в коричневому светрі.

— Приехали услышать позицию руководства, первых лиц государства. На таких съездах обозначается цель и курс нашей политической силы, — говорить 39-річний Віктор Буслов із Бахмута на Донеччині. — Война сейчас воспринимается даже у нас не так, как это было в 2014‑м, в позапрошлом году. В Киеве она еще больше не ощущается. Деньги после децентрализации в местных бюджетах есть. Но проблемы остаются. Одна из самых значительных — с переселенцами.

Арсеній Яценюк запрошує на сцену голову Верховної Ради Андрія Парубія. Після нього виступає Арсен Аваков:

— Хотел бы видеть парламентскую республику в Украине как гарантию защиты от тоталитарного будущего этой страны и как гарантию внутреннего баланса власти. Мы были на фронте, на передовой, бились за то, чтобы страна не развалилась. В это время нас били как чужие, так и свои. И мы приняли решение — еще один политический кризис в условиях открытых военных действий недопустим. Заплатили за это рейтингом.

У резолюції з'їзду, зокрема, сказано: з кандидатом у президенти партія визначиться 2018 року.

— Об'єднання політичних сил не стояло на порядку денному, — говорить Яценюк журналістам про можливе злиття з "Блоком Петра Порошенка". — Я знаю про сьогоднішні наші рейтинги. Але знаю і про рейтинги країни, що зростають.

Зараз ви читаєте новину «"Народний фронт" не об'єднується з "Блоком Петра Порошенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути