Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 05:30

"Нам потрібна країна без корупції та договорняків"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Делегати з’їзду партії ”Основа” вітають свого лідера Сергія Таруту 22 вересня у Києві. Він переміг у внутрішньопартійному опитуванні як кандидат від політсили на президентських виборах 2019 року
Делегати з’їзду партії ”Основа” вітають свого лідера Сергія Таруту 22 вересня у Києві. Він переміг у внутрішньопартійному опитуванні як кандидат від політсили на президентських виборах 2019 року

— Кожен українець хоче небагато: добробуту для родини, щоб діти могли здобути хорошу освіту і знайти роботу, щоб медицина була на гідному рівні. У нас цього поки немає, — говорить киянин 46-річний Костянтин Хрущаков.

Він очолює міжнародний благодійний фонд "Ю.Ей.Ейч". 22 вересня заходить у будівлю виставкового центру "Акко Інтернешнл" на столичному проспекті Перемоги, 40. Тут проходить з'їзд партії "Основа". Його учасники реєструються.

— Українська нація змінилася. Маємо це усвідомити, і тоді станеться підйом, — продовжує Костянтин Хрущаков. — Ресурс у держави є. Чим менше сперечатимемося через дрібниці, а робитимемо конкретні справи, тим більше буде розвитку. Нам під силу потужний стрибок в економіці.

— У нас відкрилося багато підприємств, людей запрошують на роботу, — каже Наталія Лєвашова, 54 роки, з Бердичева Житомирської області. — Треба, щоб українці працювали і витрачали гроші тут, а не шукали щастя за кордоном. Зможуть заробляти — залишаться вдома разом із сім'ями.

У конференц-залі на екранах показують промо-ролики "Основи". Об 11:00 учасники з'їзду вітають лідера "Основи" Сергія Таруту та голову партії Андрія Ніколаєнка.

Він оголошує з'їзд відкритим. Лунає гімн України. Хвилиною мовчання вшановують пам'ять загиблого учасника бойових дій на Донбасі, командира відділення 72-ї окремої механізованої бригади Володимира Матвієнка. У Києві 22 вересня оголосили днем жалоби.

За круглим столом сидять лідери політичної сили та керівники осередків. За ними — делегати й гості.

— Наша команда хоче змін, — першим виступає Сергій Тарута, 63 роки. — Людей, які розуміють відповідальність за країну і хочуть змінити її, небагато. Маємо поширювати ці ідеї по всій території держави.

Україна має проблеми. У нас найнижча тривалість життя в Європі. Високий рівень трудової міграції: 80 відсотків молоді хочуть поїхати з країни, бо не вірять у позитивне майбутнє тут. Це — трагедія.

Президент, прем'єр, парламент себе дискредитували, не мають підтримки в суспільстві. Ми переконалися — нинішня влада не має сил на зміни. Наша задача — зробити країну успішною. Без корупції та договорняків.

Партія "Основа" об'єднала велику кількість людей, зокрема бізнесменів і політиків. Ми сформуємо цілі й досягатимемо їх. Економіка має зростати на 10 відсотків у рік. У нас є великі запаси природних ресурсів. Водночас треба інвестувати в технології. І мати чітку програму для розбудови. Заробляти українці повинні тисячу-півтори доларів, пенсія повинна становити 400–450 доларів. Країна має увійти в 30 найрозвинутіших. Компроміси потрібні не для того, щоб здавати позиції, а щоб перемагати.

До трибуни виходить 39-річний Андрій Ніколаєнко:

— Звичайно, нас намагається знищити зовнішній ворог. Однак усередині України популісти виносять на порядок денний питання, які роз'єднують країну. Це — мова, релігія, історія. Країну треба об'єднувати навколо миру й добра — справжніх українських цінностей, про які мріють люди будь-якого достатку і професії на Закарпатті, Херсонщині, Харківщині, у Києві. Це відчуває кожен громадянин.

Окремі політики починають ділити Україну на північний захід чи південний схід. Позиціонують себе як партія частини країни. "Основа" не долучатиметься до політичних проектів, які ділять країну за територіальним принципом. "Основа" — це партія всієї країни.

Компроміс має базуватися на п'яти головних принципах. Перший — позаблоковий статус держави.

Другий: державна мова єдина — українська. Але, крім російської, офіційною пропонуємо оголосити й англійську.

Третій принцип: держава не повинна втручатися в питання релігії та історії. Не може центральна влада вирішувати, в яку церкву має ходити чи яку релігію сповідувати громадянин.

Четвертий — безпековий. Нам нав'язують проведення виборів на Донбасі. Це нереально. Ми запропонували тимчасову міжнародну адміністрацію. На ці території мають зайти миротворці — "блакитні шоломи".

П'ятий компонент — довіра. Її треба відновлювати між неконтрольованою частиною України й цією. Донбас і Крим були, є і залишаться українськими. І мають бути повернені.

Зал аплодує.

Слово передають регіональним представникам партії. Обговорюють програмні документи.

Із доповіддю виходить колишній народний депутат 44-річний Володимир Полочанінов, голова політвиконкому "Основи":

— Моя позиція привела мене на Майдан. Однак ми зробили велику помилку — рано розійшлися. Прибрали одних, але дозволили зайняти місця таким самим. Бачимо це останні три-чотири роки. Все повторюється: дерибан державних посад, підприємств. Все, проти чого ми виступали. Я не міг змінити ситуацію і написав заяву про складання мандата народного депутата. Проте якими люди не були б розумними чи впливовими, не зможуть досягнути результату наодинці. Щоб змінити країну, потрібна сильна команда.

Друге питання: що допоможе зруйнувати систему? Відповідь є в Конституції. Часто люди питають, а що з нею не так? Головне: ми її не знаємо. Основний закон матиме цінність, коли громадяни знатимуть, про що він. Братимуть участь у його розробці. Ми живемо за законом, який не відповідає сьогоденню і не може бути основою розвитку. Нова Конституція повинна стати гільйотиною для жадібних політиків, які досі намагаються узурпувати владу.

Одна з лідерів "Основи" 33-річна Катерина Вайдич зачитує рішення партійного голосування.

96% опитаних віддали свій голос за участь партії у виборах президента України наступного року. 87% проголосували за висунення кандидатом Сергія Тарути.

2 мільйони робочих місць реально створити, вважає лідер партії "Основа", народний депутат Сергій Тарута: "Підприємствам, які закрилися протягом 2014–2018 років, буде виділено безвідсоткові кредити на відновлення виробництва — на роботу зможе повернутися мільйон людей. Підприємствам, що успішно розвиваються, надамо довгострокові дешеві кредити на розширення виробництва. Це дасть змогу створити ще мільйон робочих місць".

Рахунки компанії арештував суд у Москві

Сергій Тарута з початку війни на Донбасі очолював Донецьку облдержадміністрацію. На позачергових парламентських виборах 2014 року переміг на окрузі в Маріуполі як самовисуванець. Виступав за відставку Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку.

Народився 23 липня 1955-го в селі Виноградне під Маріуполем на Донеччині. Батько був начальником цеху на заводі "Азовсталь". Має фах інженера-механіка. Також закінчив факультет менеджменту Донецької державної академії управління. На "Азовсталі" очолював відділ зовнішньо­економічних зв'язків.

1995-го з партнерами створили корпорацію "Індустріальний союз Донбасу". До неї належали понад 100 промислових підприємств в Україні та за кордоном. Басманний районний суд Москви арештував рахунки корпорації 2014-го. "Це — розплата. Терористи захопили офіс, будинок, зруйнували офіс у Маріуполі. А на активи в Україні та за її межами суд наклав арешт", — каже Сергій Тарута.

З дружиною Ольгою мають дорослих доньок — Катерину й Тетяну.

Мета повинна бути максимальна

— Щоб вирішувати повсякденні завдання, треба мати більшу мету. Як ми це робимо в житті, — каже політолог 52-річний Віталій Бала.

В "Основи" амбітна мета?

— Так. Вони ставлять завдання, щоб Україна увійшла до списку 30 найрозвиненіших економік світу. Я вважаю, здатні замахнутися й на більше.

Такі амбіції зможуть вивести партію в лідери на виборах?

— "Основа" — молода політична сила. До парламентських перегонів встигнуть розбудувати мережу партійних осередків. А до президентських виборів часу мало.

"Батьківщина" теж пропонує ухвалити нову Конституцію.

— Добре, що і Юлія Тимошенко, і Сергій Тарута окреслили, яким бачать майбутнє країни. Вони розуміють: для досягнення цілей потрібен новий інструмент. Тепер хай конкурують між собою і знаходять варіант, який буде оптимальним для суспільства.

Зараз ви читаєте новину «"Нам потрібна країна без корупції та договорняків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути