вівторок, 21 березня 2017 00:35

"НАБУ влаштовувало гучні затримання, але жоден корупціонер не покараний"

Автор: ФОТО З САЙТА www.nv.ua
  Кандидат на посаду незалежного аудитора в Антикорупційне бюро Найджел Браун у Верховній Раді спілкувався з народними депутатами 23 лютого 2017 року. Його вважають одним із найкращих спеціалістів у боротьбі з корупцією у Великій Британії
Кандидат на посаду незалежного аудитора в Антикорупційне бюро Найджел Браун у Верховній Раді спілкувався з народними депутатами 23 лютого 2017 року. Його вважають одним із найкращих спеціалістів у боротьбі з корупцією у Великій Британії

— Антикорупційне бюро є дуже важливим органом у системі боротьби з корупцією. Але якщо врахувати всі ресурси, що витрачаються на нього, треба зробити висновок: результати діяльності на сьогодні є посередніми, — говорить британець Найджел Браун 15 березня. Він — кандидат на посаду незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро.

Напередодні в парламенті розглядали кандидатуру від Верховної Ради до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки НАБУ. Фракції "Блоку Петра Порошенка" й "Народного фронту" пропонують Найджела Брауна, "Самопоміч" та "антикорупціонери" — Роберта Сторча. Антикорупційний комітет рекомендував обох кандидатів на розгляд парламенту. Кандидатура Сторча у підсумку набрала 76 голосів, а Брауна — 200.

"Дуже показово, що за аудитора не голосували спільно "Опозиційний блок", "Батьківщина", "Самопоміч", Радикальна партія, депутати Коломойського й медіагурток Григоришина, — пише у "Фейсбуку" блогер Богдан Карпенко.

— Світлана Заліщук навіть заявила, що протягування Найджела Брауна в аудитори НАБУ ставить під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом. Світлано, не зупиняйтесь, ось вам ще варіанти: "Протягування Найджела Брауна в аудитори НАБУ може зняти з Росії санкції за анексію Криму, може відібрати в України право на проведення Євробачення, Україну можуть виключити з УЄФА".

Закон про НАБУ не вимагає від Верховної Ради узгоджувати аудитора з антикорупційним комітетом. І комітет не є всією Верховною Радою, щоб визначати аудитора. Браун підходить під усі вимоги закону".

"Знову брехня: Юлія Тимошенко на "112 каналі" на адресу одного з ­кандидатів на ­аудитора НАБУ Найджела Брауна: "Знайшли людину, яка ніколи не займалася боротьбою з корупцією, — пише політолог Олеся Яхно, 39 років.

— Ще півроку тому Тимошенко називала фейком НАБУ, а її керівників — маріонетками. Лексику на рівні "фейк і маріонетка" Юлія Володимирівна застосовує залежно від моменту й особистої політичної вигоди".

2007 року Найджела Брауна визнали кращим розслідувачем Великої Британії. Одним із основних напрямків його діяльності були розслідування корупційних схем на пострадянському просторі.

"Брауна ненавидять чимало впливових урядовців Росії. Особливо зацікавлені в його дискредитації у Федеральній службі безпеки, чиї операції вистежувала й допомагала зривати його компанія, — пише політолог Віктор Уколов, 48 років.

— Після голосування 15 березня нардепи Сергій Лещенко, Дмитро Добродомов, Віктор Чумак, активісти Віталій Шабунін та Олексій Гриценко розпочали кампанію критики на адресу "не свого" кандидата. Аргументували це зв'язками Брауна з Росією. Але компанія Брауна допомагала російським опозиціонерам і могла збирати компромат на президента Путіна".

"Теймураз Нішніанідзе (колишній консул Грузії і приятель Міхеіла Саакашвілі. Очолював фонд "На благо Одеси". Його звинувачують у підробці документів на придбання товарів на суму понад 100 млн грн. — ГПУ) замовив через Гізо Углаву (перший заступник директора НАБУ. — ГПУ) стеження за працівниками департаменту Генпрокуратури із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки — від начальника до прибиральниці", — пише у "Фейсбуку" журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

Публікує низку фотографій із флешки, загуб­леної співробітником НАБУ.

"Артема Ситника (голова НАБУ. — ГПУ) також цікавили чотири кримінальні провадження, які розслідували відносно нього в Генпрокуратурі. Півтора року НАБУ влаштовувало гучні обшуки й затримання, але жоден корупціонер не був покараний. Як тільки жертви погоджуються виплатити потрібну суму, провадження закривають. Наприклад, підприємство "Артемсіль". Службові особи вкрали з нього понад 37 млн грн. Але до чого тут НАБУ? (Господарські злочини не належать до юрисдикції бюро. — ГПУ). Дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю, НАБУ надав суддя Солом'янського райсуду столиці Бобровник. Куратором розслідування був Углава. Він домовлявся про суму, за яку кримінальне провадження поховають. Ситнику сказав, що взяв $100 тис. Тепер до Ситника стали доходити чутки, що насправді Углаві передали $500 тис. Тому наслідки для першого заступника директора НАБУ можуть бути щонайсумнішими".

Директора НАБУ можна звільнити достроково лише за підсумками щорічного аудиту.

Блогери та експерти кажуть, що галас навколо цієї теми розгорнули "антикорупціонери". Намагаються запобігти призначенню незалежного аудитора і ймовірному звільненню нинішнього голови бюро Артема Ситника. Адже у випадку зміни керівництва можуть знову підняти справи народних депутатів Сергія Лещенка й Світлани Заліщук щодо придбання квартир у центрі столиці. Заліщук купила помешкання площею 158 кв. м за 13 млн грн. Пояснила, що гроші дав цивільний чоловік. Лещенко має квартиру площею 192 кв. м за 7,5 млн грн. Частину коштів, за його словами, отримав як безвідсоткову позику на колишній роботі, ще частину — від своєї дівчини.

Зараз ви читаєте новину «"НАБУ влаштовувало гучні затримання, але жоден корупціонер не покараний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути