середа, 15 лютого 2012 00:15

"На ремонт будинку треба три-чотири мільйони"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Учасники круглого столу з питань державного фінансування модернізації житла під час перерви на чай. Посередині стоїть Зоя Гопцій — радник з правових питань Міжнародної фінансової корпорації
Учасники круглого столу з питань державного фінансування модернізації житла під час перерви на чай. Посередині стоїть Зоя Гопцій — радник з правових питань Міжнародної фінансової корпорації

— У мене дружина платить за комуналку, — каже 34-річний Володимир Гройсман, мер Вінниці. — Окремо платимо за газ, воду й електроенергію. Усього до 2 тисяч гривень на місяць. Зарплата у мене — в районі 6 тисяч. Але всього я заробляю близько мільйона на рік.

У вівторок він прийшов у комітети Верховної Ради обговорити використання бюджетних коштів для модернізації житла. Також як місцева влада шукає для цього гроші. На круглому столі мав бути міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Він не прийшов.

За круглим столом збираються працівники міністерств, міські голови, експерти. Розглядають буклет з нормами законів про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. У ньому зазначено, що члени ОСББ, окрім квартир, є власниками підвалів, ліфтів та комунікацій. Мають їх утримувати на кошти від квартплати й орендної плати приміщень будинку.

— Чтобы спереди погладить, надо сзади полизать — таку загадку я колись прочитав у журналі "Мурзилка", — починає "нунсівець" 52-річний Віктор Матчук, член комітету з питань Житлово-комунального господарства. — Відгадка — поштова марка. Так і в житловому господарстві. Нічого просто так не буває. Йде агітація за створення ОСББ. І головне питання — хто робитиме перший ремонт. Вони 30-40 років платили квартплату, а ремонт не робився. Перед тим, як заганяти людей в ОСББ, треба привести будинки в такий стан, щоб їх можна було безпечно експлуатувати. Коштів на це в державі немає. Доки їх не знайдуть, усі розмови про ОСББ — тільки піар.

Слово бере екс-міністр жкг Олексій Кучеренко, 50 років:

— У нашій країні править бал газово-нефтяне лобі. В теперішньому Кабміні — тим більше. Вони зацікавлені в тому, щоб максимально підняти ціни на послуги, які продають людям. Потрібне лобі з депутатів та чиновників, яке захищатиме людей. Й не треба пугати мільярдами на оновлення жкх. Необхідно 100 доларів на квадратний метр і можна буде щось робити.

— Согласен, — киває перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак, 52 роки.

— Людям потрібно видавати кредити, — продовжує Кучеренко. — Тіло кредиту має гасити держава, бо люди вирішують державну проблему. А мешканці відремонтованих будинків сплачуватимуть по відсотках, це приблизно 100 доларів на місяць. Но поки що в будинках немає з ким розмовляти. Поки що там колхоз, а не ОСББ.

Роздумують, чи вигідно банкам братися за видачу кредитів ОСББ. Фінансисти вимагають гарантій повернення грошей. Можуть видавати під заставу майна та платежів за квартиру.

— Поки що черги за кредитами в країні немає, — каже Матчук.

— Не знаю, як у вас, а в Черкасах стоять у черзі за партнерською допомогою з боку міста, — заперечує мер Черкас 44-річний Сергій Одарич. — Щоб відремонтувати будинок, потрібно 3-4 мільйони гривень. Місто покриває 40 відсотків коштів за ремонт. Гроші шукаємо за кордоном. Мікрорайон відрізали від газу та поставили котел. 7 мільйонів цією зимою не подарували "Газпрому". Вже життя прожите недаремно.

У залі сміються.

— Держпрограма з реконструкції житла — це колосальні можливості підняти економіку, — додає Одарич. — Це ринок для виробників труб, пластикових вікон та сотні тисяч робочих місць.

Зараз ви читаєте новину «"На ремонт будинку треба три-чотири мільйони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути