вівторок, 07 листопада 2006 18:44

"Мы сопровождаем этих дурачков"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Офіцери ”Беркута” затримують 17-річного Андрія Лозового — активіста партії ”Братство” за те, що він кинув димову шашку перед демонстрантами з Комуністичної партії
Офіцери ”Беркута” затримують 17-річного Андрія Лозового — активіста партії ”Братство” за те, що він кинув димову шашку перед демонстрантами з Комуністичної партії

Учора праві й ліві відзначали  чергову річницю Жовтневої революції. Сутичок не було. Та й самі акції велелюдністю не відзначалися.

Вулицею Грушевського до Європейської площі прямують члени УНА-УНСО. "ГПУ" цікавиться, чому так швидко повертаються від станції метро Арсенальна, де мітингують їхні ідейні супротивники.

— Там сумно: 200 комуністів і 500 міліціонерів та кадебістів, — відповідають.

За унсовцями біжать два бійці підрозділу "Барс".

— Мы сопровождаем этих дурачков! — кричить один у мобілку.

Біля станції метро Арсенальна дійсно все спокійно. Літні чоловіки й жінки з червоними прапорами Комуністичної партії України рушають до Європейської площі. Колону очолюють лідер КПУ Петро Симоненко, перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк, надеп від КПУ Катерина Самойлик. Поміж бабусь — рум"яний нардеп-комуніст Олександр Голуб.

Пенсіонери кладуть до пам"ятника генералу Ватутіну червоні гвоздики. Колона рушає далі. Дідусь затягує пісню "Синий платочек". Йому не підспівують.

Ідуть під вікнами офісу "Братства". Звідти його ватажок Дмитро Корчинський махає, як це завжди робили на радянських парадах вожді. Дехто махає у відповідь, дідусь сумно каже:

— Та це ж пародія...

Дідусь затягує "Синий платочек". Йому не підспівують

Перед Європейською площею один із "братчиків" кидає на бруківку димову шашку, інший тримає пачку листівок. Обох "беркутівці" тягнуть до машини. Щоправда, більшість демонстрантів нічого не бачить.

Потім ватажки комуністів виступають на сходах Українського дому. Симоненко заявляє, що 7 листопада має  знову стати державним святом. Усі йдуть Хрещатиком класти квіти до пам"ятника Леніну. "Беркутівці" намагаються відтіснити людей на тротуар, але комуністи проривають ланцюг і йдуть між машинами.

"ГПУ" цікавиться в молодого хлопця у військовій куртці зі значком Леніна, чому він прийшов на акцію. Той пояснює, що вважає цей день святом і додає:

— Праздник маргинализируют. Но это все-таки история наша, это было...

Відсвяткувати 7 листопада прийшли і представники "Всеукраинского союза советских офицеров".

— Ми зібралися тут показати, що радянська влада не помре ніколи. Це найдорожче свято. Чомусь у нашій державі його не святкують. Ось чому я прийшов сюди, — каже генерал-майор у відставці Василь Кайданник, 72 роки.

Надворі мороз. Але учасники акції запевняють, що їм стояти не холодно. 78-річний ветеран Василь Клєванов каже, що закаляється:

— Кожен ранок бігаю. Ходжу купатися в Дніпрі, якою б погода не була.

На Михайлівській площі Конгрес українських націоналістів проводить акцію протесту "Злочинам комунізму не буде ні забуття, ні прощення". Вимагають заборонити Комуністичну партію України та демонтувати пам"ятник Леніну.

— Наступним кроком має стати міжнародний суд над тоталітарними комуністичними режимами — "Нюрнберг-2", — заявляє заступник голови КУН Євген Гірник.

Під кінець маніфестанти палять посеред площі портрет Леніна. Серед них чимало молоді з різних регіонів. Деякі кажуть, що їм пообіцяли заплатити по 20–30 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Мы сопровождаем этих дурачков"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути