Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2017 00:50

Можемо знову ридати за втраченими шансами

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Міністерство оборони вирішило перенести "серйозні" військові факультети Академії сухопутних сил зі Львова. Наприклад, танковий факультет — до Харкова, артилерійський — до Сум.

Просто геніально! І не тому, що під час війни затівають переїзд — тобто параліч роботи факультету на невизначений час. Не тільки тому, що базою танкової академії має стати військова кафедра Харківського політехнічного, а там просто нашивають на цивільні піджачки лейтенантські погони. Не тільки тому, що це ще одна бухгалтерія, ще один генерал, ще один завгосп і так далі, тобто можливості для дерибану розмазуються до безкінечності. А тому, що нарешті з'являється шанс ще раз блискуче "здати все". Блискавичну здачу українського флоту в Криму пам'ятаєте?

Що це — звичайний ідіотизм гео­стратегів із Генштабу? Чи все ж ні? Соромно вкотре волати про зраду — але й мовчати несила.

В умовах реальної війни з Росією стратегічний військовий навчальний заклад переноситься до Харкова, у зону досяжності російської артилерії, яка може бути окупована протягом кількох годин. Простим ідіотизмом пояснити це не можу.

Коли розпочалася російська агресія, я очікував повної мобілізації влади й суспільства. Натомість побачив заколисування: війни немає — є АТО, все нормально, головне, не вистрілити першими.

Я думав, що з початком війни, з обранням нового президента в центр країни — в ту саму Вінницю — чи на захід підуть ешелони з військовими заводами. Як евакуйовували Харківський танковий на Урал під час Другої світової. Натомість завод імені Малишева і далі там. Очікує долі Луганського патронного — тобто вивезення у Росію в разі чого? А до нього ми ще бонусом докинемо Інститут танкових військ! Щоб був комплектик.

Ну а у Львові — тобто в тих обрізках, які планується залишити — вивчатимемо виховну роботу, культурологію, готуватимемо військових диригентів, офіцерів механізованих підрозділів та артрозвідки. Ну і давайте факультет бойового гопака чи гуцульської вишивки гладдю — для приколу. Отже, у Львові залишиться культ­просвітучилище з військовим макіяжем. Що це? Не віримо клятим западенцям?

Якщо це подається президентові в контексті недовіри до львів'ян — бо ж обрали на міського голову Андрія Садового, супостати — і знищення Академії сухопутних військ йде у руслі "сміттєвої війни" та війни із "Самопоміччю", то це взагалі виходить поза всякі рамки. Якщо це війна українських політичних кланів в умовах жорсткої військової агресії, то ми маємо позбутися їх усіх. Бо у цій афері з розвалом Академії сухопутних військ нищиться сама українська державність. Здається, хлопчики в погонах загралися. Чи їхні ляльководи.

Свого часу Михайло Грушевський "у доброті душевній" розпустив 300 тисяч українізованого війська. Бо ж мав наступити світ миролюбія. Результат не заставив себе довго чекати. В особі живодера Муравйова. Тепер ми ридаємо за втраченим шансом. Висновків із тієї трагедії — жодних. Зараз робиться спроба підірвати основи нової української армії.

Остання подібна робилася Януковичем. І російською агентурою в українських погонах, якою він обставив усі посади в Генштабі та всіх силових структурах. Ще запитання — чи вона не далі там само. Тоді переносили Академію сухопутних військ до Одеси. Того разу вдалося відбитися. Хоча шматок відірвали. За президента Януковича зруйнували Західне оперативне командування зі штабом у Львові.

Можна запідозрити, що генштаб так і не визначився, хто є нашим стратегічним союзником — НАТО чи Росія. Забираючи Академію зі Львова, влада демонструє і певну недовіру до наших західних партнерів.

І ще — тільки така багатюща держава, як Україна може дозволити собі з десяток військових інститутів та академій. Біднющі США мають лише одну — у Вест Пойнті. Їм якось вистачає. Отож плодімо опереткові заклади і генералів далі. На всі гроші. Зрештою, вони не наші. А ті ж американські та європейські — не шкода.

Зараз ви читаєте новину «Можемо знову ридати за втраченими шансами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути