Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 14:38

"Московські домовленості є спільним виграшем Ющенка й Тимошенко"

  Володимир Фесенко: ”Це не той випадок, коли хтось когось обійшов”
Володимир Фесенко: ”Це не той випадок, коли хтось когось обійшов”

Президент України Віктор Ющенко, 53 роки, відвідав 12–13 січня Москву. Там відбулося засідання українсько-російської міждержавної комісії, яку очолюють глави  держав. Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, вважає візит президента успішним.

Юлія Тимошенко наполегливо добивалася скасування посередницьких схем у поставках в Україну російського газу, а виходить так, що домовився про це під час свого візиту Віктор Ющенко. Президент обійшов прем"єра?

— Це не той випадок, коли варто говорити, що хтось когось обійшов чи переграв. Тут має вигравати держава, національні інтереси. Досягнуті домовленості є спільною перемогою президента і прем"єра на користь держави.

Водночас не варто поспішати з остаточними оцінками нової форми поставок газу. Треба дочекатися юридичного оформлення всіх домовленостей. Тут кожна деталь багато важить, знову можуть виникнути суперечки.

Як оцінюєте головну домовленість — про усунення з газового ринку компанії "РосУкрЕнерго"?

— Це було принциповим питанням. І тут важливу роль зіграв президент. Швидко було врегульовано конфліктну ситуацію, яка виникла нещодавно. Вдалося уникнути так званої газової війни, що лякає Європу й невигідна Україні. Тепер принципово узгоджена схема переформатування газових відносин між Україною та Росією.

Чи можна вважати успішним візит Віктора Ющенка до Москви?

— Безумовно. Я б сказав про нього — краще пізно, ніж ніколи. Бо до цього більше року не відбувалося безпосередніх зустрічей президентів України та Росії. Але ж саме такі візити є важливим механізмом розвитку міждержавних відносин.

Тепер загальна атмосфера українсько-російських відносин покращиться?

— Так. Було врегульовано газову суперечку. Підписали План дій Україна — Росія до 2009 року, що передбачає вирішення комплексу питань. Подолано ситуацію, коли з одного боку між країнами зростає торгівля, а з другого — існує напруга в політичних стосунках. Через НАТО, кордони, перспективи перебування Чорноморського флоту в Україні тощо. Сторони накреслили шляхи вирішення цих проблем.

Важливо, що в Москві президент України запропонував нову конструктивну лінію економічних відносин. Підкреслив, що вони мають базуватися саме на принципах Світової організації торгівлі. І російська сторона схвально сприйняла таку позицію.

Зараз ви читаєте новину «"Московські домовленості є спільним виграшем Ющенка й Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути