пʼятниця, 28 жовтня 2011 06:15

Мінімальна пенсія становитиме 822 гривні

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Андрій Павловський: ”На утримання Януковича і його челяді з Адміністрації президента виділяється рекордна сума за всі роки — 1,5 мільярда”
Андрій Павловський: ”На утримання Януковича і його челяді з Адміністрації президента виділяється рекордна сума за всі роки — 1,5 мільярда”

Ухвалений у першому читанні проект бюджету Верховна Рада відправила на доопрацювання уряду. Депутати планують проголосувати його в цілому наприкінці листопада.

— Це бюджет погіршення нашого життя, — характеризує основний фінансовий документ країни 2012 року "бютівець", член комітету з питань соцполітики та праці 46-річний Андрій Павловський. — Усі непопулярні антисоціальні норми залишилися без змін. Виконані всі забаганки великого тіньового капіталу Партії регіонів.

Які плюси та мінуси бюджету?

— Плюси є лише для олігархів. Для них кредитний портфель за рахунок держави зросте з 59 мільярдів до 137. Перевагу надаватимуть наближеним до влади. В ручному режимі розподілятимуть кошти на програми з гідроенергетики, якою володіє Андрій Клюєв, на металургійні комбінати Ахметова. Якби ж вони хоча б витрачали ці кошти на модернізацію підприємств. А так — гроші осідають в офшорах.

Соціальні стандарти залишаться заниженими. У липні цього року мінімальна зарплата була 1098  гривень. Вони хочуть із 1 січня встановити її в розмірі 1017 гривень. Під час виборів Янукович обіцяв мінімальну пенсію 1200 гривень. А в бюджеті закладено 822 гривні. Продовжують грубо порушувати закон про оплату праці. Щомісяця кожному бюджетнику уряд недоплачуватиме понад 300 гривень, а кваліфікованим учителям, лікарям — понад 700. Отак економлять.

Прожитковий мінімум обраховується так, що кожному громадянину на день виходить 250 грамів картоплі, 106 грамів хліба, 10 грамів макаронів, 5 грамів гречки, 5,5 грама сала і 25 грамів ковбаси. Нормальній, фізично здоровій людині за таких умов просто неможливо вижити.

Скільки коштів запланували на утримання влади?

— 16,6 мільярда гривень. Це при тому, що на соціальні програми передбачено 13,9. На медичне забезпечення вищих посадових осіб іде 465 мільйонів. На утримання Януковича і його челяді із Адміністрації президента виділяється рекордна сума за всі роки — 1,5 мільярда. Минулого року був мільярд. Видно, треба будувати вертолітні майданчики, поставити золоті унітази в "Межигір'ї" та за державний кошт провести туди дороги. Президент нам обходиться у 20 тисяч доларів щодня (за підрахунками журналу "Кореспондент" обслуговування глави держави і його адміністрації обходиться у $170 тис. кожного дня).

Чи заклали гроші на пільги афганцям і чорнобильцям, які протестували під Радою?

— Завдяки їхньому штурму закон про скасування пільг 16 категоріям громадян відклали. Але грошей у проекті бюджету не передбачили. Азаров афганців надурив. Підписав зі своїм особистим радником Сергієм Червонопиським (головою Спілки ветеранів війни у Афганістані. — "ГПУ") меморандум, якого основна маса афганців не бачила. А там йдеться про фактичне скасування пільг із 2013 року.

Які статті бюджету найбільш корупційно місткі?

— Це витрати на Євро-2012. Їх збільшили, й тепер вони становитимуть половину всього бюджету — 115 мільярдів гривень. Із них 50 відсотків через відкати будуть відправляти на офшор на Кіпр. Може, там і чемпіонат проведемо? У них готелі й дороги кращі і будувати не треба.

За бажання, чиновник може вкрасти на будь-якій статті бюджету. Раніше брали по 10 відсотків відкатів із державних закупівель. Але це не "по-пацанськи", тому зараз беруть по 50.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна пенсія становитиме 822 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути