Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 18:01

Миколу Рудьковського у СIЗО доправили на інвалідному візку

Печерський районний суд Києва прийняв рішення про арешт колишнього міністра транспорту Миколи Рудьковського, 40 років. Проти нього порушено кримінальну справу за привласнення коштів в особливо великих розмірах.

Торік у червні за бюджетні гроші міністр літав у Париж. За інформацією Служби безпеки України, Рудьковського супроводжувала "Міс Україна-2001" Олександра Ніколаєнко, 26 років. Платникам податків політ коштував 400 тис. грн.

Дотепер екс-міністр перебував у Чернігові на підписці про невиїзд. Але порушував її умови. Тож минулої суботи його затримали у Києві співробітники СБУ. Прес-секретар екс-міністра Вікторія Бутенко повідомила, що нещодавно Рудьковському зробили операцію на спині. 9 лютого ввечері він проходив обстеження у клініці "Борис". Нібито звідти його забрали 15 працівників Служби безпеки у масках. У СБУ ж запевняють, що Миколу Миколайовича затримали у місті.

Засідання розпочинається о дев"ятій ранку. Напроти суду шикуються близько 15 пікетників із прапорами Соціалістичної партії, членом якої є Рудьковський. Стоять до 12.00. Потім, не дочекавшись судового рішення, розходяться.

До зали засідань Миколу Рудьковського завозять на інвалідному візку. В руці він тримає катетер. Обличчя бліде та неголене. Підтримати соціаліста приїхали десять народних депутатів із Партії регіонів. Серед них — Нестор Шуфрич, 41 рік, та Сергій Льовочкін, 35 років.

Прокурор заявляє, що екс-міністр переховувався від слідства та не приходив на допити. Запевняє, що соціаліст не проживає за місцем прописки.

— У мене не було підстав переховуватися. Я зустрічався зі слідчим. Я бачу, як прокурор відмовляється від своїх слів, — заперечує Рудьковський. — Думав, що живу у правовій державі. Хто ці люди, які мене захопили? Мені погрожували, не давали лікаря.

Обличчя екс-міністра пітніє і блідне. До нього викликають лікаря з клініки "Борис". Той встановлює, що тиск у підсудного 120 на 200. Рудьковський на межі гіпертонічного кризу. Щоб перевірити ці дані, зі Служби безпеки викликають ще одного лікаря. Він підтверджує показники тиску Рудьковського. Соціалісту роблять ін"єкцію.

Суддя Сергій Вовк, який веде засідання, йде у кімнату для нарад. За півгодини обіцяє винести рішення. Коридором ходить Шуфрич. Каже, що депутати-"регіонали" прийшли висловити протест проти затримання екс-міністра. Мовляв, на суддю тиснуть із Секретаріату президента.

— Я считаю, что меры, которые предпринимаются к Рудьковскому, неадекватны. Он — бывший министр и народный депутат, — переконує Сергій Льовочкін. — Он реально болен, и при этом его захватывают и садят в камеру.

Суддя вирішує утримувати Рудьковського під вартою. Адвокати екс-міністра запевняють, що оскаржать рішення протягом трьох днів. Кажуть, що до їхнього клієнта довго не пускали лікаря і в нього почали розходитися шви.

У внутрішньому дворі на колишнього міністра транспорту чекає конвой. Охорона суду заносить його на інвалідному візку до міліцейського автомобіля. Рудьковський мовчить, у руках тримає пакетик з ліками. Двері автомобіля конвою зачиняються. Соціаліст кладе на віконце з ґратами руку.

Ще до арешту Микола Рудьковський запевняв, що їздив у Париж на зустріч із віце-президентом Єврокомісії з питань транспорту й офіційно погоджував свій візит із тодішнім прем"єром Віктором Януковичем. Водночас Олександра Ніколаєнко, з якою у міністра в той час нібито був роман, вийшла заміж за 72-річного американського мільярдера Філла Раффіна.

В уряд Рудьковський потрапив за квотою Соцпартії. У політикумі подейкували, що саме він домовився з Партією регіонів про коаліцію з соціалістами у липні 2006 року. Перед тим Рудьковський відмовився від посади мера Чернігова на користь мандата народного депутата. Після укладення коаліції з "Регіонами" та Компартією він їздив на партійні засідання СПУ в одній машині з тодішнім головою Верховної Ради Олександром Морозом.

Обличчя екс-міністра пітніє і блідне. До нього викликають лікаря

За керівництва Рудьковського Мінтрансом почастішали аварії. Міністр неодноразово звинувачував у цьому опозицію. Зокрема, аварію "Столичного експреса" він назвав "терактом" і натякнув на причетність до нього людей із Блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України". Пізніше з"ясувалося, що причиною аварії була помилка працівників залізниці. Після "фосфорної аварії" на Львівщині президент Віктор Ющенко намагався звільнити Рудьковського через Раду нацбезпеки й оборони. Перед достроковими виборами до парламенту міністр оголосив, що Секретаріат президента готує теракти з масовими людськими жертвами. СБУ вимагала від нього пояснень, але Рудьковський  сказав, що прочитав це на якомусь інтернет-сайті.

Подейкують, що з Нестором Шуфричем він мав спільний газовий бізнес на Полтавщині.

Про любов Рудьковського до розкішних речей свідчить і те, що у 2005 році журналісти сфотографували його за кермом автомобіля "Астон Мартін Венквіш", який коштував $200 тис. Рудьковський одружений. Має двох доньок. Його дружина Вероніка колись  отримала титул "Міс Києва". Мешкає екс-міністр у котеджному містечку "Золоті ворота" за Конча-Заспою під Києвом. Його будинок оцінюють у кілька мільйонів доларів.


До Рудьковського сиділи Тимошенко і Колесников

У листопаді 2000 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти екс-віце-прем"єра Юлії Тимошенко. Її звинувачували в тому, що за часів керівництва "Єдиними енергетичними системами України" давала хабарі представникам міністерства оборони Росії. Нібито це дозволило її компанії "відмити" більше $400 млн. Слідство тривало чотири роки. Генпрокуратура чотири рази вимагала від Верховної Ради скасувати депутатську недоторканність Тимошенко, але парламент цього не робив. 13 лютого 2001-го її арештовують. Тримають в Лук"янівському СІЗО до 27 березня. Тоді, згідно з рішенням Печерського районного суду, випускають. Суддя Микола Замковенко, який прийняв це рішення, позаторік став народним депутатом від БЮТ.
6 квітня 2005 року голову Донецької обласної ради Бориса Колесникова затримали працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Справу проти нього порушили за статтею "Здирництво". Хоча в Генпрокуратуру Колесникова викликали в рамках кримінальної справи про сепаратизм і зазіхання на державну цілісність України. Випустили його 2 серпня 2005-го. Трохи більше, ніж через два роки Колесников був нагороджений орденом "За заслуги" II ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Миколу Рудьковського у СIЗО доправили на інвалідному візку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути