вівторок, 03 січня 2006 12:58

Мельниченко може сісти на двадцять років

— Є розмови Кучми, вони дійсно були. І є плівки Мельниченка. Це не тотожні речі, — сказав учора Алекс Гольдфарб, виконавчий директор Фонду відкритого суспільства Бориса Березовського.

Гольдфарб і Юрій Фельштинський від імені фонду заявили, що колишній майор держохорони Микола Мельниченко та екс-нардеп Олександр Єльяшкевич могли підробити свідчення проти Леоніда Кучми. У липні 2002 року майор поширив фрагмент розмови Кучми з Леонідом Деркачем, тодішнім головою Служби безпеки України, де вони обговорюють, як позбутися Олександра Єльяшкевича (на той час народного депутата). Люди Березовського стверджують, що він не збігається з існуючим звуковим записом цієї розмови.

У роздруківці майора події 8 лютого 2000 року подавалися так: Кучма і Деркач у президентському кабінеті дивляться трансляцію засідання Верховної Ради. На трибуні виступає Єльяшкевич. Обговорюють порядок денний наступної сесії. Єльяшкевич вимагає оголосити перерву.

Обидві розшифровки нотаріально завірені в США, але суперечать одна одній

— Ото, бл..., еще жиденыш, бл...! — коментує Кучма Деркачу. Після цього за текстом Мельниченка президента охоплює така злість на депутата, що він прямо тут же вимагає його знищити. Наступного дня, 9 лютого, на Єльяшкевича було скоєно замах.

Цей фрагмент був відомий тільки за роздруківкою, зробленою Мельниченком. Її достовірність він підтвердив присягою у США. Єльяшкевичу на основі викладеного в роздруківці надали політичний притулок у Сполучених Штатах.

1 грудня 2005 року Юрій Швець, власник і редактор сайту ?5-й елемент плюс?, що займається плівками Мельниченка, розшифрував цей фрагмент. Швець з"ясував, що насправді все було трохи інакше. За його версією, в кабінеті президента після емоційного вигуку Кучми більше не говорили про Єльяшкевича. Кучма з Деркачем переключилися на пайки і посади в СБУ.

Обидві розшифровки — і Мельниченка, і Швеця — нотаріально завірені в США, але суперечать одна одній. Таким чином, одному з них загрожує ув"язнення у Сполучених Штатах на двадцять років — за надання завідомо неправдивих свідчень.

Зараз ви читаєте новину «Мельниченко може сісти на двадцять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути