пʼятниця, 30 березня 2018 07:10

Медведчук може багато наговорити про стосунки з Порошенком

— У нас є запитання до діяльності "Українського вибору" як центру антиукраїнської пропаганди. Служба безпеки, військова й Кримська прокуратури ліквідували кілька антиукраїнських кубел. Які за гроші й за планом Москви в Дніпропетровську, Харкові, Львові, Київській, Миколаївській областях організовували підривну діяльність — сепаратистську, федералістичну, — каже генпрокурор 53-річний Юрій ­Луценко на телепрограмі "Свобода слова" 26 березня.

— Друга частина — серйозніша, — продовжує він. — Це ймовірна причетність Віктора Медведчука до діяльності Володимира Рубана й Надії Савченко (їх підозрюють у підготовці теракту в приміщенні Верховної Ради, замаху на президента й поваленні конституційного ладу. — ГПУ). Вивчаємо їхні контакти. Більше сказати не можу.

Організацію "Український вибір — право народу" очолює Віктор Медведчук, 63 роки. Він із травня 2015-го входить до контактної групи в Мінських переговорах із врегулювання ситуації на Донбасі. 2002–2005 років очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. Є кумом господаря Кремля Володимира Путіна.

— Заяви Луценка повинні базуватися на конкретних матеріалах. Адже Медведчук досі має серйозний вплив на слідчі органи й суди. Саме він монтував цю "ківаловщину" ще з часів Кучми, — говорить політолог 41-річний Михайло Басараб.

— Посадити його до в'язниці — завдання не з простих. Навіть якщо справа дійде до вироку, то, скоріше за все, він уже буде в Сочі або Москві.

Усе залежить від політичної волі президента. Навіть із початком агресії Росії Порошенко не гребував стосунками з Медведчуком. Мовляв, той може допомогти зі звільненням українців. Але як може бути посередником людина, яка діє в інтересах Кремля на послаблення позицій України?

Заяви генпрокурора можуть бути наслідком внутрішньої конкуренції в оточенні президента. Таким чином Луценко із соратниками конкурує з Медведчуком за вплив на Порошенка. Президент може "наступити" на кума Путіна, щоб показати це як здобуток у поході на другий термін. Водночас має розуміти — справу треба довести до кінця. Бо якщо Генпрокуратура не висуне конкретні обвинувачення, а Медведчук тим часом наговорить про стосунки з Порошенком багато цікавого, то президент може отримати репутаційні втрати.

У відкритих джерелах більш ніж достатньо фото, відео, публікацій того, що Володимир Рубан був одним із провідних активістів "Українського вибору". Готувався, як диверсант. Так само є відео­докази, що Надія Савченко та її сестра Віра брали участь в ініціативах команди Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук може багато наговорити про стосунки з Порошенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути