Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 07:27

"Мабуть, вони ще нічого не зробили. Зроблять, коли стануть депутатами"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Кандидати в депутати до столичної Подільської райради Іван Мушта (крайній праворуч) та Станіслав Поляков (посередині) спілкуються із перехожим біля точки на виході з метро Контрактова площа, де проводиться праймериз їхньої партії ”Сильна Україна”
Кандидати в депутати до столичної Подільської райради Іван Мушта (крайній праворуч) та Станіслав Поляков (посередині) спілкуються із перехожим біля точки на виході з метро Контрактова площа, де проводиться праймериз їхньої партії ”Сильна Україна”

У вівторок о 16.00 на столичній Контрактовій площі студентки 20-річна Наталія Воронцова і 19-річна Дар"я Звонкова розгортають стійку для голосування за кандидатів у депутати Подільської райради. Це так званий народний праймериз — кожен громадянин може проголосувати за трьох із 10 претендентів. Захід проводить "Сильна Україна" — партія віце-прем"єра з економічних питань Сергія Тігіпка. Такі пункти тиждень тому почали виставляти по всіх областях й у Криму. Загалом їх 191.

Поряд — намет Блоку Юлії Тимошенко. У ньому роздають листівки.

Дівчата вдягають футболки та кепки із логотипом "Сильної України". Чіпляють на дві триноги плакати. На одному — Сергій Тігіпко, на другому — 10 кандидатів у депутати Подільської райради. Від вітру плакати весь час падають. Посередині встановлюють стіл із прозорою урною та розкладають бюлетені. Пропонують перехожим поставити галочки біля прізвищ трьох кандидатів і опустити бюлетень в урну.

— За 1,5 години на сусідню точку мають прийти самі кандидати. Підходьте туди, — радять агітаторки.


Біля торговельного центру із людьми розмовляють двоє кандидатів у депутати Подільської ради.

— Я цьогоріч не готувався йти на вибори, — каже 35-річний Іван Мушта, власник мережі інтернет-магазинів. — Але ж треба допомогти нашому шефу. Я живу в Подільському районі. У своєму будинку допомагаю чим можу. Додатково виділяю двірнику до 300 гривень. Консьєржці завжди більше даю. Тому в нас ідеальний порядок. Разом із сусідом-депутатом площадки ставимо дитячі. Дві вже зробили.

Людей запрошують проголосувати. Більшість відмовляються. В урну кидає бюлетень перехожий років 20. Програми кандидатів не читає.

— Проголосував за тих, хто візуально сподобався, — каже та йде.

Народ проходить повз кандидатів. Минає 10 хв., доки зупиняється один молодий чоловік.

— Депутат повинен постійно спілкуватися з людьми та звітувати, — звертається до нього інший кандидат у депутати Станіслав Поляков, 25 років.

Додатково виділяю двірнику 300 гривень

— Вибачайте, я вас переб"ю, — говорить перехожий. — Я своєму керівництву кожен день звітую. Але люди не в змозі перевірити, що насправді зроблено. Ви можете звітувати перед натовпом. Але ж треба робити те, що видно людям.


Біля метро Хрещатик о 17.00 розкладають стенди "Сильної України" студентки Анна й Олена. Плакати чорною "тойотою" привозить кандидат у депутати Печерської райради Андрій Журавель.

— Проголосуйте, — пропонують дівчата у білих футболках і кепках. — У нас є програми кожного кандидата, їх автобіографії.

— Наприклад, у вашому списку є двоє Тарабріних — Олексій та Денис. Це батько й син? Що вони зробили для Києва? — запитуємо.

Агітаторка гортає роздруківки із програмами кандидатів. Знаходить потрібні прізвища, перечитує програми.

— Мабуть, зараз вони ще нічого не зробили, — говорить. — Вони зроблять, коли стануть депутатами. Дивіться, у його програмі написана боротьба із наркоманією й алкоголізмом. Це дуже актуально, бо багато молоді вживає алкогольні напої.

До стійки підходить компанія молодих людей.

— Що це у вас? — питають.

— Партія "Сильна Україна" проводить акцію — голосованіє срєді партії. Єсть здесь кандідати, єсть бюлетені. Можете посмотреть, ознакоміться. Це народне голосування, щоб обрати депутатів від Тігіпка у цей район. Із цих кандидатів треба вибрати тих, хто попаде у список.

— За что голосовать? За Тигипко?

Сміються та йдуть. Ніхто не голосує.

Агітатори розповідають, що три дні проходили навчання. Стоять по кілька годин на день, зазвичай під вечір. Отримують по 40 грн. Імен та прізвищ просять не зазначати.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мабуть, вони ще нічого не зробили. Зроблять, коли стануть депутатами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути