четвер, 28 квітня 2011 03:00

"Люди в очередь стають, аби на ЧАЕС потрапити"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Зліва направо: митрополит Володимир, російський президент Дмитро Медведєв, український глава держави Віктор Янукович та російський патріарх Кирило вшановують жертви Чорнобильської аварії 26 квітня на Чорнобильській АЕС
Зліва направо: митрополит Володимир, російський президент Дмитро Медведєв, український глава держави Віктор Янукович та російський патріарх Кирило вшановують жертви Чорнобильської аварії 26 квітня на Чорнобильській АЕС

— Коли Чорнобиль бабахнув, наш таксопарк погнали туди людей вивозити. Я відмовився. З тих, хто їздив, уже немає нікого, — розповідає столичний таксист 58-річний Петро Качуров дорогою до Міністерства з надзвичайних ситуацій, звідки автобусами журналістів везли до Чорнобильської зони у вівторок на 25-ту річницю Чорнобильської трагедії.

До Чорнобиля їдемо повз село Нові Петрівці, де живе президент Віктор Янукович. Асфальтована траса без вибоїн, розмітку добре видно. За 100 км дороги до Чорнобиля бачимо близько 20 плакатів із зображенням глави держави. Він усміхається, вітає з Великоднем та висловлює жаль за загиблими ліквідаторами аварії.

10 км до станції їдемо мокрою дорогою. Її полили водою, щоби прибити радіоактивну пилюку. Мокрий асфальт і на площі перед Чорнобильською атомною станцією. Тут із 12.00 чекають Віктора Януковича та російського президента Дмитра Медведєва. Станція не працює, але за нею доглядають більше трьох тисяч людей.

— По території регулярно ходить людина з дозиметром, — розповідає прибиральниця на ЧАЕС 50-річна Анастасія Кетрушко з міста Славутич. — Іноді "пищить" якась ямка. Тоді кличуть нас, і ми ломами розбиваємо це місце та викидаємо каміння у могильник. Ішачимо за трьох. Отримуємо по 3 тисячі гривень на місяць. Видають одяг, є льготи, путівки в санаторії. У Славутичі зарплата 700 гривень. Тому люди в очередь стають, аби на ЧАЕС потрапити.

До станції журналістів не пускають. Фотографувати не можна навіть на прохідних. Біля меморіалу пам'яті перших 28 ліквідаторів стоять три мікрофони, огороджені червоно-білою стрічкою, динаміки. Проходять російський патріарх Кирило та митрополит Української православної церкви Володимир. Повертаються спинами до людей та 9 хв. чекають президентів. Ті до 30-кілометрової зони відчуження прилетіли вертольотом, а до станції під'їхали "мерседесами". Кирило та Володимир правлять службу й відразу їдуть. Президенти повертаються до працівників станції та підходять до мікрофонів.

— Прошло 25 лет, и мы еще раз убедились, что техногенные аварии, и ядерные в том числе, несут колоссальные последствия для населения, — схиляє голову 60-річний Віктор Янукович.

Медведєв уклоняється. Янукович відходить на кілька кроків та втирає очі. Обидва їдуть. Пробули біля ЧАЕС 16 хв.

Лукашенко назвав керівництво України "вшивим"

На вшанування 25-ї річниці Чорнобильської трагедії не приїхав білоруський президент Олександр Лукашенко. Бо минулого тижня його не запросили на зустріч країн-донорів із будівництва нового укриття над Чорнобильською атомною електростанцією. Нібито це була вимога голови Єврокомісії — Жозе Мануеля Баррозу.

— Задайте вопрос Януковичу: почему белорусский президент не присутствует на их мероприятиях, — сказав Лукашенко. — К сожалению, "вшивости" хватает у нынешнего руководства Украины.

— Незалежно від того, яка позиція першої особи, держава мала б відреагувати участю у цьому заході, — коментує кандидат філософських наук Леонід Тупчієнко, 70 років. — Ми маємо запропонувати зустріч на будь-якому рівні, скажімо, послів, і зняти напруженість.

 

Зараз ви читаєте новину «"Люди в очередь стають, аби на ЧАЕС потрапити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути