Ексклюзиви
середа, 21 січня 2009 18:12

Лукашенко хоче мати українські проблеми з газом

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президенти України та Білорусі — Віктор Ющенко й Олександр Лукашенко  спілкувалися 3,5 години
Президенти України та Білорусі — Віктор Ющенко й Олександр Лукашенко спілкувалися 3,5 години

Президент Віктор Ющенко, 54 роки, вважає поразкою для України ціну на газ у $360 за тис. куб. м. у січні–березні 2009-го. Про це він сказав у вівторок у Чернігові — на спільній із президентом Білорусі Олександром Лукашенком, 54 роки, прес-конференції.

— Єдине, чому можна радіти, це те, що Росія відновила поставки газу для Європи та українських споживачів, — зауважує Ющенко.

Додає, що ціну на транзит російського газу треба було підвищувати вдвічі, а потім зробити "Газпрому" 20-відсоткову знижку. Адже за таким самим принципом зросла ціна на газ, а транзит для росіян залишився за пільговою ціною — $1,7.

— Нам би ваші проблеми. 30 мільярдів кубометрів під землею, 20 — власний видобуток, і ще про ціни тут говорити. Я знаю, що Україна будь-яку ціну переварить, тому що 20 мільярдів свого газу — це будь-яка ціна може бути, — додає усміхнений Лукашенко.

— У чужих руках пиріг завжди більший, — каже український президент.

Це перший візит білоруського лідера за президентства Віктора Ющенка. Місцем обрали Чернігів — це напівдорозі з Києва до Білорусі. Глави держав прилетіли гелікоптерами. Першим був Віктор Ющенко.

Потім поїхали машинами до готелю "Придеснянський".

Олександр Лукашенко весь час усміхається. Дякує Вікторові Ющенку за "колосальну" підтримку Україною Білорусі на всіх рівнях спілкування з європейцями й американцями. Охорона Ющенка забороняє фотографувати його зблизька. Білоруси журналістів не обмежують.

Президенти спілкуються 3,5 год. Після цього оголошують, що Україна постачатиме Білорусі енергію. Припинила це в липні 2008 року, бо білоруси відмовлялися платити за вищими цінами.

— У нас ніколи не було проблем, і ніколи не буде, — каже насамкінець Лукашенко. — Ми завжди були разом, підставляли один одному плече у важкі часи. Ми вас чекаємо в Мінську, приїжджайте в будь-який час.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко хоче мати українські проблеми з газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути