пʼятниця, 01 квітня 2016 10:30

Луценко пов'язаний із групою колишнього генпрокурора Яреми
5

Після відставки Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора обговорюють п’ятьох кандидатів. Це Юрій Севрук (на фото), Юрій Столярчук, Сергій Горбатюк, Наталія Севостьянова та Юрій Луценко
Фото: ФОТО З САЙТА www.politrada.com
Юрій Столярчук
Юрій Луценко
Наталія Севостьянова
 Сергій Горбатюк

— Серед працівників Генпрокуратури немає жодного достойного кандидата на місце Віктора Шокіна. Вони сформували корпорацію спільних інтересів. Потрібна людина не із системи — ідейна, незалежна. Здатна на реформу. Вона зведе нанівець вплив подібних угруповань, — говорить радник міністра внутрішніх справ 52-річний Станіслав Речинський.

— Це має бути особистість, якій всі довіряють. Була ідея залучити закордонних фахівців. Наприклад, відставного прокурора Сполучених Штатів. Він візьме заступників, яких контролюватиме і які не крастимуть. Якби це вийшло, ми побачили б у країні зміни, про які мріємо.

29 березня парламент відправив у відставку генпрокурора Віктора Шокіна. Обговорюють п'ять кандидатур на цю посаду.

Юрій Севрук, 42 роки. У прокуратурі працює з 1997-го. Із липня 2015-го — перший заступник, з 29 березня — виконувач обов'язків генпрокурора.

— Не прославився ні резонансними справами, ні хабарами. Функціонер, — каже Речинський. — Очікувати від нього сміливості порушити кримінальні провадження проти оточення президента — не варто. Буде зручний для Петра Порошенка. Виконуватиме всі його рекомендації.

Юрій Столярчук, 53 роки, ­заступник генпрокурора. Працював у системі з ­1987-го по 2004-й. Потім 10 років був на пенсії. Позаторік поновився.

— Обурили заяви Столярчука, що ось-ось ми назвемо імена замовників у справі Ґонґадзе, — продовжує Речинський. — Не можна так довго спекулювати на цьому вбивстві. Вже два роки живемо не при Януковичу. Що тобі, заступнику генпрокурора, заважало раніше їх назвати? Зрозуміло, що це — обман і спекуляція. Недавно пообіцяв викликати на допит посла США Джеффрі Пайєтта. Це свідчить про низький інтелектуальний рівень Столярчука. Він здатен сказати і зробити будь-яку дурню, аби лиш ним були задоволені "нагорі".

Сергій Горбатюк, 42 роки. Заступник начальника Головного слідчого управління — начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури. Працює у відомстві 20 років.

— Його підтримують адвокати й батьки загиблих Небесної сотні. Але він теж чийсь проект, який інтенсивно розкручують у такий спосіб. Це певним чином спекуляція. Залежний від "корпоративного світогляду", підпадає під вплив прокурорських авторитетів і Банкової. Працював над "справою Тимошенко" під прямим керівництвом Рената Кузьміна. Потім сам пішов. Бо знадобилися більш цинічні хлопці. Робитиме "і нашим, і вашим". Але кабінет президента буде для нього в пріоритеті.

Наталія Севостьянова, 29 років. Із 14 січня 2015-го — перший заступник міністра юстиції. Досвіду роботи в Генпрокуратурі не має.

— Це представник мафіозного та юридичного клану Сергія Ківалова (голова Центрвиборчкому 2004 року під час скандальних виборів президента. — ГПУ). Вся її кар'єра проходила під його керівництвом. Імовірно, політтехнологи Адміністрації президента вирішили, що жінка на посаді генпрокурора буде виграшною. В Україні добре працює образ Жанни Д'арк.

Юрій Луценко, 51 рік. Керівник фракції "Блоку Петра Порошенка" в парламенті. Після помаранчевої революції двічі був міністром внутрішніх справ. Не має юридичної освіти й досвіду роботи в Генпрокуратурі.

— Ідея призначити політика на посаду генпрокурора — непогана. Але досі ходять чутки про продаж посад у МВС за каденції Луценка. Крім того, він пов'язаний із групою колишнього генпрокурора Віталія Яреми. Лобіює його людей, — каже радник.

Зараз ви читаєте новину «Луценко пов'язаний із групою колишнього генпрокурора Яреми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути