пʼятниця, 13 листопада 2009 08:39

Лазаренко повернеться в Україну

Колишній прем"єр-міністр 56-річний Павло Лазаренко збирається повернутися зі США в Україну. Цього місяця американський суд має розглянути питання про його звільнення з-під варти, оскільки спливає термін покарання.

— Відразу ж після закриття справи — додому, і тільки додому, — заявляє Павло Іванович.

Адвокат Лазаренка в Україні Марина Довгопола каже, що ніколи не сумнівалася в його поверненні.

— Протягом цих майже десяти років я бачила, що Павло Іванович прагне і робить усе для того, щоб домогтися цього. Із нього зняли майже всі звинувачення. Залишаються лише ті, які стосуються так званого вимагання в Кириченка (Петро Кириченко — колишній помічник прем"єра Лазаренка. Стверджує, що шеф із 1992 року постійно вимагав у нього гроші. — "ГПУ").

Після повернення в Україну Лазаренко хоче відсудити майно, яке за час його ув"язнення в Америці відібрали в нього та його рідні: готелі, аптеки, магазини в центрі Дніпропетровська. Для цього найняв одного з найкращих у США адвокатів — Мартіна Гарбуза. Година його послуг коштує близько $1 тис.

Павло Лазаренко був прем"єром із травня 1996-го до липня 1997 року. Генеральна прокуратура звинувачувала його в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах і продажі його за кордон, організації вбивств колишнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана і нардепа Євгена Щербаня. Він утік до США 1999 року, де його й ув"язнили.

Тим, хто видавлював його з України, їм треба хвилюватися

Доки тривають слухання в апеляційних судах, Лазаренко залишається під домашнім арештом у своїй квартирі в Сан-Франциско. Кілька років тому перекладачка 30-річна Оксана Цикова народила від нього позашлюбного сина.

— Завжди перед виборами нас лякають приїздом Лазаренка, — каже керівник соціологічної служби "Український барометр"  Віктор Небоженко, 56 років. — Але зараз це більше пов"язано з фінальними судовими рішеннями. Йому вдасться виграти суд і повернутися в Україну більш-менш чистою людиною. Політичний ландшафт він навряд чи змінить, бо за ці роки багато чого змінилося. А от стати політиком місцевого рівня — Дніпропетровська — безперечно. Єдине, що ті, хто видавлювали його з України, їм треба хвилюватися. Якщо з ними щось станеться, то їх спишуть на Лазаренка. Хто це – побачимо, кого ховатимемо.

Зараз ви читаєте новину «Лазаренко повернеться в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути