Ексклюзиви
середа, 30 березня 2011 09:49

Кучма найняв американського адвоката

Автор: фото: REUTERS Denis/Balibouse
  Алан Дершовіц, адвокат екс-президента Леоніда Кучми у справі Георгія Ґонґадзе. Він будуватиме захист на запереченні достовірності плівок Миколи Мельниченка
Алан Дершовіц, адвокат екс-президента Леоніда Кучми у справі Георгія Ґонґадзе. Він будуватиме захист на запереченні достовірності плівок Миколи Мельниченка

Один із найвідоміших американських адвокатів 73-річний Алан Дершовіц підписав контракт із колишнім президентом України Леонідом Кучмою. Він захищатиме його інтереси у справі Георгія Ґонґадзе. Кучму підозрюють у причетності до вбивства журналіста і в незаконних діях щодо нього.

Адвокат будуватиме стратегію захисту на спростуванні плівок Миколи Мельниченка, пише британська газета "Файненшл Таймз". Колишній охоронець робив записи у кабінеті Кучми на цифровий диктофон.

— Слова на цифровому записі легко змінити, щоб отримати заяви, які ніби вказують на вину, — каже в інтерв'ю виданню Алан Дершовіц. — Частини можуть бути видалені, скопійовані, вставлені та змінені. Чекаю, щоб зробити внесок своїм досвідом, як захисника та спеціаліста із судової експертизи. Я особливо зацікавлений у пошуку правди у цій справі.

Послуги Алана Дершовіца коштують не менше $5 млн, вважає 58-річний Віктор Небоженко, директор соціологічної служби "Український барометр".

— Не заздрю українським слідчим. Людина, в якої такий гонорар, зубами вчепиться в українську прокуратуру, — каже Віктор Небоженко. — Дершовіц ретельно вивчатиме процесуальні норми, протиріччя. З ним приїдуть 40 помічників, які швидко в усьому розберуться. Вони спитають, на якій підставі відкрили справу. Якщо знайдуть невідповідність, подадуть на генпрокурора зустрічний позов про захист честі екс-президента. Вікторові Пшонці треба буде домовлятися з американцем, щоб вийти на нічию — прокуратура знімає обвинувачення, а адвокати відкликають зустрічний позов.

Другим адвокатом Кучми буде українець Ігор Фомін, 51 рік. Він також захищає колишніх урядовців Юрія Луценка, Богдана Данилишина та Євгена Корнійчука.

— Ми найближчим часом контактуватимемо із Дершовіцем, — каже Фомін. — Поки що не знаю, як все технічно проходитиме. Я лише перший день вивчаю справу. Намагаюся розібратися в обґрунтованості дій Генпрокуратури у частині порушення справи. Передбачаю, що захищатиму Кучму в суді, якщо до нього дійде. Доки мова йде про попереднє слідство. Можливо, нам на цій стадії вдасться довести незаконність порушення справи.

Алан Дершовіц — професор Гарвардської юридичної школи. Відомий участю у резонансних кримінальних справах. Виграв їх близько 100. Його клієнтами були англійський аристократ Клаус фон Бюлов та зірка американського футболу Джеймс Сімпсон. Їх звинувачували у вбивстві дружин, однак виправдали. У справі Сімпсона в середині 1990-х Дершовіц отримував $10 тис. за годину. Із 15 справ по вбивствах і замахах виграв 13. Зараз є радником юридичної команди, яка захищає засновника сайта "Вікілікс" Джуліана Ассанжа. Також відстоював інтереси газети "Нью-Йорк Таймз". Вона опублікувала так звані папери Пентагона — секретні документи Міністерства оборони США щодо війни у В'єтнамі.

Дершовіц посідає дев'яте місце у рейтингу найвідоміших євреїв світу, за версією ізраїльської газети "Єрусалим Пост".

Зараз ви читаєте новину «Кучма найняв американського адвоката». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути