пʼятниця, 06 квітня 2018 06:15

"Купка олігархів збагачується, а нація через них зубожіє"

Автор: Андрій Жигайло
  Учасники маршу ”За українське майбутнє без олігархів” йдуть до будівлі Верховної Ради 3 квітня у Києві. Люди вимагають позбавити олігархів впливу в державі
Учасники маршу ”За українське майбутнє без олігархів” йдуть до будівлі Верховної Ради 3 квітня у Києві. Люди вимагають позбавити олігархів впливу в державі

— Мусимо нарешті знести цю олігархічну владу, — каже одесит Володимир Париксон, 43 роки, на марші "За українське майбутнє без олігархів". Його 3 квітня в Києві провели партії "Свобода", "Національний корпус" і "Правий сектор".

Мітингарі пройшли вул. Грушевського від стадіону ім. Валерія Лобановського до Кабміну, Верховної Ради та Адміністрації президента. Вручили представникам влади пакет антиолігархічних законопроектів. Складається з двох блоків. Економічний — це закони про деофшоризацію, про скасування приватних монополій, упровадження податку на розкіш, про припинення приватизації стратегічних підприємств й унеможливлення приватизації сільськогосподарської землі. До політичного блоку входять закони про імпічмент президента, скасування депутатської, суддівської, президентської недоторканності, про прозору й просту процедуру відкликання депутатів, чиновників та суддів, новий виборчий закон.

На марш починають збиратися о 8:00. Частина учасників приїжджають із регіонів. Деяких централізовано привозять автобусами.

— Хочемо нагадати Порошенку, щоб виконував свої передвиборні обіцянки. Або він переступить через свою жадібність і вийде з кола олігархів, або ми його знесемо, — говорить 23-річний Олексій із "Національного корпусу". Прізвища не називає.

Хода має стартувати о 10:00. Затримується на кілька хвилин, бо лідери пішли покласти квіти до пам'ятника білорусу Михайлу Жизневському. Він загинув 20 січня 2014 року під час Революції гідності.

Попереду колони йдуть лідер "Свободи" Олег Тягнибок, голова партії "Національний корпус" Андрій Білецький і керівник "Правого сектора" Андрій Тарасенко. За ними — люди з плакатом "Чемодан. Вокзал. Мальдіви" і зображенням людини, схожої на президента Петра Порошенка з келихом вина. Несуть партійні прапори й державні стяги. Скандують: "Слава Україні! Героям слава!"

— Я приїхав із Пирятина, — розповідає "свободівець" Валентин Палянчук, 56 років. — Це райцентр на трасі Київ — Полтава. Всі там зупиняються, щоб поїсти і кави попити. Останні роки в місті закрили до 50 магазинчиків. Зате тепер є ресторан друга Порошенка. Трасу просто приватизували.

Колона зупиняється біля будівлі уряду.

— Внутрішній головний ворог нині — це олігархи. Невеличка купка збагачується, а нація через них зубожіє. Тому вимагаємо від влади ухвалення антиолігархічного пакета докорінних перетворень, — виступає лідер ВО "Свобода" 49-річний Олег Тягнибок.

Його промову зустрічають оплесками.

— Тільки сліпий не бачить, як упав рівень життя українців, — продовжує Тягнибок. — В Україні найнижча чиста середня зарплатня в Європі — 190 євро на місяць. Коли в Польщі, яка мала нижчі економічні стартові позиції в 1990-х, — 748 євро. Так, у наших сусідів війни немає. Але ви й не назвете жодного олігарха в Польщі чи Естонії. І їхні керівники не дозволяють собі "балдіти" на Мальдівах за сотні тисяч доларів.

Лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький, 38 років, розказує історію бойового льотчика Владислава Волошина, який 18 березня вчинив самогубство в Миколаєві:

— Владислав ішов за ідеєю до кінця. Нам вдалося притягти до відповідальності місцевого губернатора Олексія Савченка (активісти звинувачують його, що спонукав Волошина до незаконних дій під час ремонту аеропорту Миколаєва. Льотчик очолював його з грудня 2017-го. 30 березня Савченко написав заяву про відсторонення від посади на час слідства. — ГПУ).

Влада паразитує на українцях, говорить лідер "Правого сектора" 35-річний Андрій Тарасенко:

— Заводи президента виконують військові замовлення. Але звідти їдуть "швидкі допомоги", які прострілюються автоматами. Тому ми будемо боротись, щоб режим внутрішньої окупації впав.

До Кабміну йдуть народні депутати зі "Свободи"Михайло Головко та Андрій Іллєнко, "азовець" Олег Петренко. Із прем'єр-міністром спілкуються майже годину.

— Гройсман не зрозумів наші вимоги. Дивився скляними очима, — коментує Михайло Головко, 34 роки.

Учасники акції рушають до парламенту.

Представники учасників маршу розмовляють зі спікером Андрієм Парубієм.

— Пообіцяв дати час на виступ для презентації антиолігархічних законопроектів на засіданні Ради, — каже депутат-"свободівець" Олег Осуховський, 39 років.

Під Адміністрацією президента чергують поліцейські, вишикувані у два ряди. Мітингувальників далі рогу вулиць Банкової та Інститутської не пускають.

— Треба працювати на місцях, у регіонах. Тому що зміни стартують завжди знизу, — зазначає Володимир Москаль, 41 рік. Він — мер міста Сколе на Львівщині.

Копію законопроектів та заяву націоналістів до Адміністрації президента відносить 30-річний Андрій Іллєнко. Повертається за 20 хв. Каже, заяву зареєстрували. Порошенко відмовився від зустрічі.

Зараз ви читаєте новину «"Купка олігархів збагачується, а нація через них зубожіє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути