пʼятниця, 14 червня 2019 05:45

"Хтось призначає на посади кадри з "95-го кварталу", а для нас важливіші ті, хто пройшов 95-ту бригаду"

У вихідні політичні партії оприлюднили списки на участь у дострокових виборах до Верховної Ради. Соцмережі високо оцінили кандидатів від політичної сили співака Святослава Вакарчука. "Зачекайте до неділі. Ви ще не бачили наш список", — писала в коментарях перша віце-спікерка Ірина Геращенко.

Список партії "Європейська солідарність" вразив навіть скептиків. Петро Порошенко взяв до десятки чотирьох людей, які досі не були в політиці — бойового генерала Десантно-штурмових військ, відомих волонтерок фронту і Майдану, героя кримського опору.

— За результатами президентських виборів ми почули запит суспільства на очищення та оновлення політичного класу. Тому значна частина кандидатів, яких ми затверджуємо, сьогодні зроб­лять лише перший крок у політиці. Але місця у списку їм запропонували не тому що, вони нові, а тому що, будучи поза політикою, ці люди служать Україні, зміцнюють її державність, — заявив Порошенко, представляючи свою команду.

З'їзд "Європейської солідарності" проходив у партійному офісі. Політсила Порошенка підтвердила оголошений раніше курс на кадрове оновлення, відмовилася від імені лідера в наз­ві. Водночас зберегла чіткі ідео­логічні засади, забронювавши за собою нішу провідної патріотичної, державницької, євроатлантичної партії.

За словами Петра Порошенка, "Євросолідарність" іде на вибори, щоб у Раді нового скликання захистити "той фундамент справжньої Української держави, який ми заклали протягом п'яти років". Завдання "ЄС" — зберегти євроатлантичний курс України, стати потужною опозицією, не допустити реваншу проросійських сил та узурпації влади. Порошенко обіцяє "подбати, щоб у новому парламенті не склалася конституційна більшість, здатна поставити під сумнів демократичні завоювання останніх років".

П'ятий президент наголосив: євроінтеграція є у програмах багатьох партій, та пропозиція "Європейської солідарності" — унікальна.

— Ми довели, що краще за інших знаємо дорогу до ЄС та НАТО, що на цьому шляху вміємо розв'язувати найскладніші завдання. І цей досвід нашої команди потрібен усій країні. Хто водить машину, той добре знає, як важливо мати точний GPS-навігатор, — заявив Порошенко.

Крім безпекових вигод "парасольки Альянсу", Порошенко нагадав про її перевірений зв'язок з економікою: після вступу Північної Македонії до НАТО інвестиції в країну зросли у кілька разів.

Європейські принципи потребують нових підходів до партійного будівництва. У списку "Європейської солідарності" не виявилося одіозних бізнес-партнерів Ігоря Кононенка та Олександра Грановського, яких політологи розглядали як маркери очищення партії Порошенка.

— Хтось призначає на посади кадри з "95-го кварталу", а для нас важливіші ті, хто пройшов 95‑ту бригаду, — сказав Порошенко.

Найбільшою несподіванкою у списку партії стало ім'я Героя України 46-річного Михайла Забродського, уродженця Дніпра, "батька" Десантно-штурмових військ України. Війну з Росією тоді ще полковник Забродський почав як командир 95-ї аеромобільної бригади. Перші "сепарські" блокпости знищив у червні 2014-го, зірвавши спробу прориву сотень бойовиків зі Слов'янська. Далі були бої за гору Карачун і знаменитий 400-кілометровий рейд "дев'яностоп'ятки" у тил ворога вздовж кордону з Росією. ДШВ з бойовим генералом Забродським на чолі пройшли шлях реформ і модернізації. А він сам командував усією Антитерористичною операцією на території Донецької та Луганської областей.

— У будь-якому бою завжди є ділянка, яка в певний момент стає критичною. Сьогодні такою є майбутня Верховна Рада. І є команда, яка готова взяти на себе відповідальність за цю ділянку. Команда, в якій поєднані досвід, знання, енергія і молодість, — наголосив Забродський на з'їзді "ЄС".

Генерал отримав у списку четвертий номер — після Петра Порошенка, голови ВР Андрія Парубія й Ірини Геращенко. Замкнула п'ятірку Софія Федина — армійська волонтерка зі Львова, "голос" тамтешнього Майдану, громадська активістка, доцент кафедри міжнародних відносин Львівського національного університету.

Сьоме місце у списку дісталося Яні Зінкевич — засновниці й лідерці медичного батальйону "Госпітальєри", який врятував 2,5 тисячі українських воїнів на передовій. Петро Порошенко вивіз 23-річну Яну на інвалідному візку.

— Я йду в парламент, щоб не дати забути тих, хто втратив на війні найцінніше — життя або здоров'я, — заявила ветеранка. Оголосила про намір боротися з проявами дискримінації.

Підтримку отримали й промови двох кримських татар, включених до списку "Європейської солідарності" під номерами шість і дев'ять: політв'язня радянських часів, почесного голови Меджлісу Мустафи Джемілєва та Ахтема Чийгоза, який майже три роки перебував в ув'язненні російських окупантів. Вони висловили впевненість, що саме з Порошенком Крим буде звільнено від кремлівських загарбників.

Ще дві постаті в десятці "ЄС" — Олег Синютка, донедавна голова Львівської ОДА, та віце-прем'єрка з питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Очищення партії та оновлення її кадрового ресурсу дає Порошенкові можливість конкурувати з новими політичними проектами, кажуть політологи. Водночас його досвід дозволяє проводити передбачуваний, зрозумілий курс на Європу без метань і провалів. А те, як Порошенко може досягати, здавалося б, нереальних результатів, він показав на посаді президента: безвіз, асоціація з ЄС, автокефалія Православної церкви України, відбудова армії, декомунізація.

Перша десятка списку "Європейської солідарності"

1. Петро Порошенко, президент України 2014–2019 років

2. Андрій Парубій, голова Верховної Ради, командир Самооборони Майдану

3. Ірина Геращенко, перший віце-спікер ВР, екс-уповноважена президента з питань Донбасу, 2014–2019 років.

4. Михайло Забродський, командувач Десантно-штурмових військ, Герой України

5. Софія Федина, волонтерка, політолог-міжнародниця, викладачка Львівського університету

6. Мустафа Джемілєв, почесний голова Меджлісу кримських татар

7. Яна Зінкевич, лікар-доброволець, командир медичного батальйону "Госпітальєри" УДА (ДУК ПС)

8. Олег Синютка, екс-голова Львівської ОДА, 2014–2019 років

9. Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу, політв'язень в окупованому Криму 2015–2017 років

10. Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр з питань євроатлантичної інтеграції.

Зараз ви читаєте новину «"Хтось призначає на посади кадри з "95-го кварталу", а для нас важливіші ті, хто пройшов 95-ту бригаду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути