середа, 16 січня 2008 17:14

Конституційний суд узявся за імперативний мандат

У середу Конституційний суд почав розглядати справу щодо запровадження імперативного мандата для депутатів місцевих рад та парламенту Автономної Республіки Крим. Якщо суд підтримає це, то керівництво партій отримає право забирати мандати в неугодних депутатів.

У засіданні беруть участь 15 суддів Конституційного суду. Доповідачем у справі є суддя Петро Стецюк. Він повідомляє, що до КС надійшло подання від 48 і 56 народних депутатів. Обидві групи просять визнати неконституційним дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад за рішенням керівництва політичної партії або виборчого блоку.

Першим доповідає представник 56 депутатів "регіонал" Юрій Мірошниченко, 37 років. Наполягає на неконституційності цього положення закону про статус місцевих рад.

Заслухавши його, голова суду Андрій Стрижак оголошує перерву на півгодини. У коридорі  Мірошниченко говорить, що якщо депутатів позбавлятимуть повноважень за рішенням керівництва партії, то це не даватиме можливості їм висловлювати свою думку.

— Може бути запроваджена диктатура і кріпацтво, — говорить він. — Депутат є представником територіальної громади, але служитиме не своїм виборцям, а керівництву партії. Тоді фактично з демократією в нашій країні можна буде покінчити.

Неподалік представник президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук, 41 рік, оголошує позицію Віктора Ющенка:

— У президента викликає стурбованість процедура дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад, депутатів автономної республіки Крим за рішенням партій та блоків. Глава держави вважає, що підстави і процедура відкликання повинні бути чітко визначені законодавством.

Нардеп від Партії регіонів 53-річний Сергій Головатий говорить, що в Європі немає імперативного мандата. І європейців турбує, що Україна намагається ввести таке положення.

Раніше прем"єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово говорила про необхідність запровадити імперативний мандат не лише для депутатів місцевих рівнів, але й для народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд узявся за імперативний мандат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути