вівторок, 06 листопада 2007 17:21

Комуністи святкують 90-річчя жовтневого перевороту

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Для урочистостей із нагоди 90-річчя жовтневих подій 1917 року Компартія обрала приміщення Українського дому на Європейській площі Києва. Раніше там був музей Леніна
Для урочистостей із нагоди 90-річчя жовтневих подій 1917 року Компартія обрала приміщення Українського дому на Європейській площі Києва. Раніше там був музей Леніна

Увечері минулого понеділка Комуністична партія України провела урочисті збори з нагоди 90-річчя жовтневих подій 1917 року. Захід відбувався в Українському домі на Європейській площі столиці. Раніше там був музей В. Леніна.

Перед центральним входом стоять кілька машин з дипломатичними номерами. Поруч із ними — дорогі іномарки лідерів КПУ.

Холом мляво прогулюються півтора десятка міліціонерів. Гості скидають верхній одяг у гардеробі й прямують до зали. Там лунає пісня "Как молоды мы были". Запрошені сідають на місця. Серед них чимало молоді. У декого на грудях приколена значком із зображенням Леніна червона стрічка.

— Так, через пять минут начинаем, — керує депутатка Верховної Ради Катерина Самойлик, 55 років. — Петра Алексеича по той стороне пропустим.

За кілька хвилин гасне світло. Під гучну музику на екранах показують революційні події 1917 року. У зал вистрілюють серпантином. Дехто із присутніх перелякано здригається. Кілька стрічок долітає і до першого віце-спікера парламенту 5-го скликання Адама Мартинюка. Він бере їх і мне в руках.

Потім під барабанний бій на сцену виходить перший секретар Компартії 55-річний Петро Симоненко. Йому довго аплодують. Подякувавши всім, він майже 40 хв. розповідає російською про  історію комунізму. Перераховує блага, які отримали країни Радянського Союзу від жовтневих подій 1917 року: об"єднання народів, перемога над фашизмом, турбота про кожного радянського громадянина.

Петра Алексеича по той стороне пропустим

— Мы гордимся завоеваниями великого октября! — виголошує перший секретар раз по раз, позираючи в залу.

Кілька разів нагадує про боротьбу комуністів із капіталістичним рабством. Зазначає, що "великий стратег Ленін" передбачав реванш буржуазії, але все одно потім все стане на свої місця.

— Жизнь возьмет свое. Коммунисты должны знать, что будующее за ними, — говорить він.

За словами Симоненка, на урочистості приїхали посли Китаю, Куби, В"єтнаму та Молдови. Після виступу виходить із зали поспілкуватися з пресою. Переходить на українську.

— 7 листопада — це є якраз те державне свято, яке ми, українці, повинні святкувати. Бо саме завдяки тим революційним подіям, які сталися в Росії, і відбулася незалежність нашої України, — говорить Симоненко. — Усі українські патріоти нині розуміють, що саме повернення 7 листопада — це відродження й відновлення історичної справедливості.

Журналісти запитують, чи готова Компартія визнати Голодомор геноцидом українського народу.

— Якщо ми говоримо про ті події, які є трагічними сторінками нашої історії, я ще раз кажу: це визнала сама партія, а не хтось інший. І партія зробила ті висновки для того, щоб їх не повторювали в майбутньому, — невдоволено відказує Симоненко.

Запитують про святкування 7 листопада. Зокрема, чи не бояться комуністи сутичок із представниками націоналістичних сил.

— Ми обов"язково пройдемо, — відповідає Симоненко.

Розвертається і йде до зали. Там показують документальне відео й виступають молоді артисти.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи святкують 90-річчя жовтневого перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути