вівторок, 04 грудня 2012 06:30

"Комуністам не дозволили виграти на мажоритарних округах"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Олександр Палій: ”Великим досягненням суспільства є те, що у влади нема 300 голосів”
Олександр Палій: ”Великим досягненням суспільства є те, що у влади нема 300 голосів”

Головною проблемою формування нової парламентської більшості для "регіоналів" є неочікувано поганий результат на виборах, переконаний політолог Олександр Палій, 37 років. ПР має у раді 185 місць — 72 за списком і 113 мажоритарників. Для більшості необхідно 226 депутатів.

— Це красномовно засвідчила десятиденна мовчанка президента Віктора Януковича, — каже експерт. — По пропорційній частині Партія регіонів де-юре програла. Хоч де-факто стала найбільшою фракцією завдяки мажоритарникам.

Чому до більшості не приєднується Компартія?

— Комуністи нині занадто дорогі. Це олігархічна партія, і вона мислить у системі олігархічних цінностей. У минулому уряді партія Симоненка мала жирні посади. Тепер "регіонали" не готові йти на такі жертви. До того ж комуністи роздратовані тим, що на мажоритарних округах влада не дозволила їм виграти жодного мандата. Тепер, очевидно, вимагають серйозних поступок.

"Регіоналам" дешевше купити самовисуванців і "тушок" з інших фракцій. Оскільки зараз економічна криза, то депутати-бізнесмени самі бігтимуть до більшості за покращенням свого становища.

Куди прихиляться самовисуванці?

— Для більшості з них спершу буде вигідно підтримати уряд, але згодом вийти з більшості. Матимемо нестабільну ситуацію, але це краще, ніж правління руки Чечетова.

Наскільки більшість буде прогнозованою й підконтрольною?

— За нинішньої конституційної моделі парламент не дуже й потрібен Партії регіонів — хіба для деяких голосувань. Адже країна живе і без бюджету й програм соціально-економічного розвитку. Влада може ігнорувати законність без якихось рішень Верховної Ради.

Чи буде такий законодавчий орган продуктивним?

— Буде кращим за попередній. Головна його цінність не в тому, що він може зробити, а в тому, чому може завадити. Великим досягненням суспільства є те, що у влади нема 300 голосів. Тому для продовження свого правління доведеться проводити антиконституційні референдуми і вдаватися до інших узурпаційних заходів. Тож роль парламенту в тому, щоб не допустити узурпації влади. У загальних дискусіях 450 людей нічого толкового не народжують. Рішення приймають у вузьких колах.

Як може бути втілена ідея опозиції про особисте голосування депутатів?

— 90 відсотків населення вимагають персонального голосування. Але влада не зацікавлена в цьому. Вона буде заговорювати цю тему й технологічними маневрами зводити нанівець. Шукатимуть різні способи, як обійти цю конституційну норму.

Зараз ви читаєте новину «"Комуністам не дозволили виграти на мажоритарних округах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути