Ексклюзиви
пʼятниця, 14 жовтня 2011 07:15

Колоній для жінок-керівників нема

— Юлію Тимошенко судили так само, як судять усіх українців за кримінальними справами. Її судили навіть справедливіше, бо процес проходив відкрито, — каже координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, 39 років. — У пересічного громадянина хамовитіший суддя, менші гарантії захисту, гірші умови і довший термін утримання в СІЗО.

Єдине місце, де Тимошенко теоретично могла б відбувати покарання — 91-ша колонія у місті Мена на Чернігівщині. Там сидять засуджені правоохоронці та судді. Тимошенко не працювала у правоохоронних органах. За своєю посадою вона мала доступ до документів із грифом "Цілком таємно". Це означає, що її перебування у загальній зоні неможливе. Але і в 91-й колонії її не можна тримати — це чоловічий заклад. В Україні заборонено чоловіків і жінок утримувати в одних і тих самих місцях позбавлення волі. Колоній для жінок-керівників нема. Виходить, Тимошенко ніде помістити. Залишити на сім років у СІЗО проблематично, бо це трактуватиметься як катування. Умови в ізоляторі жорсткіші, ніж у зоні.

У всьому цьому є лиш один позитив: спрацювала формула "Бог — не фраєр". Тимошенко перебувала при владі довго. Але ні вона, ні її політична сила не зробили нічого, аби ефективно змінити правоохоронну й судову системи.

Про скасування вироку мова йти не може. Характер процесу, зухвала поведінка судді, зокрема постанова щодо притягнення до кримінальної відповідальності захисника Миколи Сірого, не залишає сумнівів, що рішення було політичне, а не правове. В Апеляційного суду є всі юридичні підстави скасувати вирок. Можна скерувати справу й на повторний розгляд. Тоді можемо отримати інше рішення суду й треба буде карати суддю Кірєєва.

Єдиний вихід врятувати імідж України від цієї ганьби — декриміналізувати 365-ту статтю. Але й тут треба діяти обережно. За перевищення службових повноважень сидять сотні міліціонерів. На волі можуть опинитися сотні катів, які знущалися над людьми. Треба вказати, що політичні фігури не можуть бути суб'єктами застосування статті 365.

Для можливої амністії чи помилування, потрібна згода особи засудженого. Навряд Юлія Володимирівна на це піде. До того ж амністія не є реабілітуючою обставиною. У Тимошенко залишиться судимість, що унеможливить її участь у виборах і поставить хрест на кар'єрі.

Як уникнути виконання вироку

1. Апеляція. Подається адвокатами впродовж 15 днів після оголошення вироку крайній термін — 26 жовтня. Строк її розгляду в Апеляційному суді — до чотирьох місяців. Суд може залишити вирок у силі, скерувати матеріали справи в прокуратуру на додаткове розслідування, скасувати вирок і відправити справу до Печерського суду на повторний розгляд іншим суддею, виправдати і звільнити Тимошенко з-під варти. Якщо Апеляційний суд не змінить вирок, рішення набуде чинності, засуджену мають перевезти із СІЗО в інше місце утримання.

2. Декриміналізація статті 365 Кримінального кодексу. Народні депутати можуть внести зміни у законодавство. Якщо справу у цей час розглядатиме Апеляційний суд, він застосує до засудженої нову норму закону і звільнить її.

3. Звернення до Європейського суду з прав людини. Щоб подавати апеляцію у Брюссель, засудженій слід отримати рішення Апеляційного і Вищого спеціалізованого судів з кримінальних справ. Якщо Європейський суд винесе рішення про порушення права Тимошенко на справедливе судочинство, Верховний суд має скасувати вирок і скерувати справу на новий розгляд.

 

Зараз ви читаєте новину «Колоній для жінок-керівників нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути