середа, 21 березня 2007 17:56

Кінах пішов шляхом Мороза

Автор: фото: REUTERS
  Учора президент Віктор Ющенко виключив Анатолія Кінаха зі складу Ради національної безпеки та оборони, бо він став міністром за поданням Віктора Януковича. Арсенія Яценюка президент увів до складу РНБО, бо його призначили міністром закордонних справ з пре
Учора президент Віктор Ющенко виключив Анатолія Кінаха зі складу Ради національної безпеки та оборони, бо він став міністром за поданням Віктора Януковича. Арсенія Яценюка президент увів до складу РНБО, бо його призначили міністром закордонних справ з пре

Коли вчора зранку 52-річного Анатолія Кінаха призначали міністром економіки, він був ще членом парламентської фракції "Наша Україна". По обіді його виключили.

За годину до початку засідання в сесійній залі збираються народні депутати антикризової коаліції. Деякі заходять із кіпою депутатських карток. Повільно запихають їх у систему. Близько десятої підходять опозиціонери. В урядовій ложі сидять міністр економіки Володимир Макуха та міністр юстиції Олександр Лавринович. Останній розмовляє по мобільному.

Заходить прем"єр-міністр Віктор Янукович. До нього підходить перший віце-спікер Адам Мартинюк. Вони про щось  розмовляють.

Перш ніж голосувати за Кінаха, звільняють Макуху — "у зв"язку з переходом на іншу роботу". Потому до трибуни виходить Кінах.

— На 16-му році незалежності держави насамперед у зв"язку з незконсолідованістю влади в Україні не вирішена низка системних проблем, — каже він.

Виступає близько 2 хв. Опозиції в залі майже немає. Охочих поставити запитання — теж. Мартинюк ставить кандидатуру Кінаха на голосування. "За" — 255, серед них 8 "нашоукраїнців" і 5 БЮТівців. Мартинюк вітає нового міністра. Той прямує до урядової ложі. Там його обіймає Віктор Янукович, дарує квіти. Кінах сідає поруч з екс-міністром Макухою. Про щось розмовляють.

У кулуарах представник президента в парламенті Роман Зварич, 53 роки, нагадує: свого часу Кінах під час засідань фракції вимагав відставки міністрів від "Нашої України" в уряді Януковича.

Свого часу Кінах вимагав відставки міністрів від "Нашої України" в уряді Януковича

— Я запитав його: що змінилося відтоді, що ви так принципово, на 180 градусів можете змінити свою позицію? Відповіді не отримав, — розповідає Зварич про ранкове засідання фракції. — Історія належним чином оцінить цей ганебний вчинок з боку Анатолія Кінаха.

Він пояснює це так:

— Я маю надію, що мій крок буде часткою зусиль, щоб політичні структури, влада в цілому в Україні зрозуміли, що таке національні пріоритети, які треба захищати.

Його запитують про можливість приєднання частини депутатів "Нашої України" до широкої коаліції.

— Ми готові розглядати питання формування коаліції національної єдності, але не як результат примітивної торгівлі посадами, ресурсами, а навколо наших пріоритетів, наших економічних та політичних інтересів, — відповідає Кінах.

За нього голосували вже після того, як парламент розглянув кандидатуру 32-річного Арсенія Яценюка на посаду міністра закордонних справ.

— На сьогоднішньому етапі необхідна певна економізація зовнішньої політики України. Тому що економічні інтереси правлять світом, — каже в своєму виступі Яценюк. — Основний незмінний курс України — це європейська інтеграція. Росія є надзвичайно важливим нашим партнером. Це завелика країна для того, щоб вести з нею непрогнозовану зовнішню політику.

Жодним словом Яценюк не згадує про НАТО. Поставити йому запитання зареєструвалися 32 депутати. Соціаліст Іван Бондарчук цікавиться політикою щодо НАТО.

— Окремої позиції міністра закордонних справ по зовнішньополітичних питаннях бути не може. Є позиція української держави, і ця позиція повинна вироблятися президентом, який здійснює керівництво зовнішньою політикою, у конструктивній співпраці як з парламентом, так і з урядом, — відповідає Яценюк.

"Регіоналка" Ганна Герман запитує, чи не замислювався він, що на посаду глави МЗС є більш досвідчені дипломати.

— Я переконаний, що в Україні є набагато більш достойні люди, ніж я. Але якщо ви проголосуєте, то я вже буду тягнути цього воза, — каже Яценюк. У залі сміються.

За його призначення голосують 426 депутатів. Яценюк іде до урядової ложі. Його обіймає та цілує Янукович, дарує букет троянд.

Учора Верховна Рада призначила також  Володимира Яцубу міністром регіонального розвитку та будівництва, а Олександра Попова — міністром житлово-комунального господарства.

Зараз ви читаєте новину «Кінах пішов шляхом Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути